Жени воини с токчета подкрепят Путин за президент

Автор: Мириам Елдър


Жени воини с токчета подкрепят Путин за президент Руски студентки мият коли пред пред Московския университет в под девиз "Путин ще изчисти Русия" (Снимка: sundaytimes)

Те се разхождаха нервно с обувки с високи токчета и с розови тениски с лика на своя герой - Владимир Путин. Запознайте се с момичетата от “Армията на Путин”, новата група, чиято цел е да върне техния човек в Кремъл.

Около 20 тийнейджърки, част от тези жени воини на Путин, се събраха на площад "Пушкин" в центъра на Москва в най-оживения час, скандирайки името му и пеейки хита от 2006 г. "Мъж като Путин".

Това стана седмица, след като група, организирала се в руска социална мрежа, разпространи разкрепостено видео, призоваващо младите, умни и красиви момичета да се присъединят към нейните редици и да подкрепят Путин за президент, като разкъсат блузките си.

Тази провокация съживи дебатите за потенциалното връщане на Путин в Кремъл. В Русия, където парламентарните избори ще се състоят след 5 месеца, а президентският вот е насрочен за март, този вариант на предизборна кампания направо се развихри.

Освен създадените в социалните мрежи движения в подкрепа на Путин, по-рано друго движение, нарекло се "Аз наистина харесвам Путин", организира колективно миене на коли само руско производство.

Но иначе цялото внимание е насочено върху Общоруския народен фронт, разнородна група, създадена от Путин през май. Дори неговите членове трудно могат да дефинират целите на тази група. Анализатори я описват като средство за промяна на все по-непопулярната партия на Путин Единна Русия.

Общоруският народен фронт не е регистриран и не попада под тежестта на закона. Но това означава и че неговите членове не могат да се кандидатират за изборите, без да са се обвързали първо с Единна Русия.

"Това не е организация," казва Кирил Шитов, влиятелен депутат от Единна Русия и лидер на нейното младежко крило Млада гвардия. "Това е трибуна за диалог", допълва той.

Според анализаторите фронтът е директната връзка на Путин с гласоподавателите. Два месеца след създаването му той вече наброява стотици синдикати и социални организации, както и много селяни. Гигантът в стоманодобива Северстал обяви, че неговият синдикат, наброяващ над 20 000 членове, се е присъединил към фронта.

Руските железници, в които работят над 1 милион души, се присъединиха миналия месец, заедно с 415 000 служители на руските пощи. Банковият и медиен магнат Александър Лебедев също стана част от фронта, чрез своето движение за борба с корупцията “Наш капитал”.

По-миналата седмица фронтът започна едномесечна поредица от "първични избори" в сътрудничество с Единна Русия, за да реши кои кандидати да излъчи за парламентарните избори през декември.

Шитов отрича фронтът да е средство за преобразяването на Единна Русия, подкрепата за която намаля заради корупцията и икономическата стагнация:  "Човек променя нещо, когато то в досегашния му вид стане непопулярно. Единна Русия е силна и добре позната", уверява той.

Но в действителност популярността й, както и тази на Путин спада. Ново допитване на центъра “Левада” показа, че одобрението за Путин е намаляло до 68 процента, което го поставя зад други руски политици, сред които и президента Дмитрий Медведев.

Това е и далеч от 80-процентовата подкрепа, на която се радваше премиерът в началото на 2010 г. и от 77-те процента от миналия юли. В допитването на “Левада” 31 процента от анкетираните казаха, че не одобряват работата на Путин.

Групи като “Армията на Путин” и “Аз наистина харесвам Путин” целят да увеличат популярността на премиера сред младите, смята Николай Петров, анализатор от московския център Карнеги.

Никита Боровиков, лидерът на кремълската младежка група “Наши”, казва, че тя няма нищо общо с “Армията на Путин” и “Аз наистина харесвам Путин”.

Процъфтяването на фронта на Путин обаче настъпва в момент, когато членовете на руския елит започват да обявяват официално предпочитанията си за президент, въпреки че Путин и Медведев продължават да твърдят, че заедно ще решат кой от двамата ще се кандидатира на президентските избори догодина.

Игор Комаров, шефът на Автоваз, най-големия руски автомобилен завод, заяви, че предпочита Путин да се кандидатира за президент, и нарече това най-реалистичния вариант, разчупвайки по този начин табуто да се пази мълчание по въпроса и навеждайки на мисълта, че решението вече е взето.

Според Николай Петров: "Дори и президентът да не е Путин, той ще бъде човек на Путин. Някой, който е много по-слаб от Путин, а не Медведев. Защото Медведев вече изигра положителната си роля, като подобри имиджа на Русия. Но по-нататък тези думи трябва да се изразят в действия".

Анализ на в. "Гардиън", по БТА – П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот