Защо Василий ІІ става Българоубиец?

Автор: Пенчо Ковачев (5 коментара)


Защо Василий ІІ става Българоубиец?

Гей страст на византийския император е причина за ослепяването на воините на цар Самуил...

Какво учим досега в учебниците по история?

 

Че през 1014 г., точно преди 1000 години, византийският император Василий Втори Българоубиец побеждава армията на българския цар Самуил и ослепява пленените 15 000 войници, като на всеки 100 оставя по един едноок, за да води останалите.

Каква е причината за такава жестокост, обяснява директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

 

Цар Самуил и Василий Втори ІІ водят титаничен двубой повече от 40 години. В западната историография техните войни са наричани ту византийската, ту българската епопея.

 

Известно е, че Самуил е син на един от велемощите комити - Никола. Това го пише в много хроники и то не само български, а и византийски, арабски, латински и дори сръбски.

 

И в нито една от тях Самуил не е наричан другояче освен българина Самуил, а по-късно и цар Самуил. Дори в сръбските хроники е така.

 

В един арабски летопис Самуил е наречен Гулям, което трябва да се тълкува като главнокомандващ армията. А комит означава областен управител. Бащата Никола е управлявал град Средец, тоест София.

 

Главният противник на Самуил през всичките тези години е византийският император Василий Втори. Той е от т. нар. македонска династия, което означава че е от областта Македония. Това тогава е територията между Одрин и Константинопол.

 

"Това е особено неприятно за Скопие и скопските историчари, защото македонец не може да се бие срещу македонци. И затова те винаги пропускат официалното му име. Българоубиец е наречен след време. Цялото му име е Василий Втори Македонски. Той е роден в Одрин", обяснява проф. Божидар Димитров.

 

Самуил става цар през 997 година, а дотогава твърдо спазва българския закон, че докато е жив царят, дори и в плен да е, не може да бъде обявен друг. Цар по това време е Борис Втори. Той обаче е във византийски зандан заедно с брат си Роман.

 

Но Самуил не се обявява за цар, въпреки че към 976 г. започва борба за освобождение на онези български области, които са покорени от византийците през 971 г. Това са Източна България и отвъд дунавските владения - Влашко и Молдова. Той ги освобождава още през 976 г., подкрепен от въстание на болярите от Преслав Петър и Боян.

 

През 990 г. Борис Втори заедно с брат си Роман бягат от византийския затвор. Царят е убит на границата от български воин, който го мисли за ромей, защото бил облечен в ромейски дрехи. Брат му обаче се развикал на български и това го спасява.

 

Въпреки че в Цариград са го направили евнух, Роман е обявен за цар и започва да управлява. Предполага се, че е скопен от Василий Втори, за да няма потомство.

 

През 992 г. Роман отново попада в плен и е хвърлен във византийски затвор, където лежи 5 години. През цялото време си остава цар на България. Едва когато се разнася вестта за смъртта му, Самуил се обявява за цар на държавата. Това става през 997 г.

 

Съперничеството му с Василий Втори продължава през годините, като се редуват успехи и неуспехи. И така стигаме до битката при с. Ключ в планината Беласица през 2014-а.

 

"Защо България не е паднала под византийско робство още тогава, след като е загубила "генералното сражение". А това става чак след 4 години - през 1018-а? Защо Василий Втори не е продължил похода си към столицата Охрид, след като е спечелил тази битка?

 

Истината е, че при с. Ключ византийците пробиват само една от охранителните стени, наречените деми, изградени в основата си от камък, а нагоре от дървета", обяснява проф. Димитров.


Такива деми има по всички проходи, които водят към столичната област на държавата.

Те са още от времето на хан Крум и именно с тях той спира отстъплението на Никифор и го разгромява.

 

От византийски източници се знае следното. Цар Самуил е бил изненадан от внезапното преминаване на византийската армия, водена лично от Василий Втори през Рупелския проход. (Това е проходът при Кулата, по който пътуваме за Гърция днес).

 

Докато Самуил го очаквал по далеч по-широкия проход по долината на Вардар. Такава грешка българският цар прави за втори път.

 

Армията му тръгва веднага след като се разбира, че византийците са преминали през Рупел, но до Струмишкото поле има няколко дни път. Рупелският проход изглежда не е бил защитен с дема, тъй като дема е била построена на много по-удобно място - при с. Ключ.

 

Дни след поражението на Самуил обаче синът на царя Гавраил Радомир разгромява византийската армия.

 

"В хрониките, дори византийските, пише, че в конен двубой Гавраил Радомир лично изтърбушва, тоест пронизва в корема с копието си, предводителя на византийските войски Никифор", обяснява Божидар Димитров.

 

Според него това тежко наранява император Василий Втори, който е бил гей, и изпитвал голяма любов към Никифор. Предполага се, че той бил основният му любовник и връзката между тях била много силна. Впрочем такива отношения били често срещани във византийската армия.

 

Каква е ситуацията, в която изпада Василий Втори? Според проф. Димитров той очевидно е останал с малко войска, най-вероятно само с гвардията си от 2-3 хиляди войни. И е трябвало да бяга. И той наистина се връща назад. Но не може да бяга с пленници, за които се твърди, че са били 15 000. Пленените можело да нападнат неговата гвардия или пък най-малкото една част от тях да избяга.

 

Военните закони, които се спазват строго от двете държави по това време, са продиктувани от църквата. Правилото гласяло, че пленниците трябва да се освобождават. Те не трябвало да се вземат като роби.

 

"От много източници се знае, че и българските царе, и византийските императори са спазвали този закон. Неспазването му означава да се скарат с църквата, а това може да им докара много неприятности", обяснява проф. Димитров.

 

Той твърди, църквата сигурно е щяла да осъди Василий Втори, ако избие пленниците. Войната обаче още не била свършила и ако императорът пуснел пленените, те щели да се влеят в армията на Самуил, която по това време се командвала от Гавраил Радомир.

 

"Византийската църква никак не е обичала Василий Втори, защото е бил гей. Църквата и сега не одобрява мъжеложеството. И ако той беше избил пленниците, вероятно щеше да се възползва и да го отлъчи от църквата. Византийската църква по това време е доста силна и активна", твърди проф. Димитров.

 

Василий Втори искал и да отмъсти за гибелта на любовника си Никифор, Той мразел не само убиеца му, но и народа, от който той произлиза. Затова той решил формално да спази закона и да освободи пленниците. Но преди това ги ослепил.

 

Според проф. Димитров обаче пленниците не са били 15 000, а не повече от 1500.


Една дема не може да има 30-40 хиляди души защитници. Може ли да се допусне, че 15 000 са паднали в бой, а другите 15 хиляди са се предали?

 

Демите се отбраняват обикновено от опълчение - възрастни хора или много млади, които още не са за редовната армия.

 

"В българската история тогава няма случай във войните срещу Византия редовна армия да се предава. Всички се бият до смърт. Така че за да се предадат тези хора, сигурно са били възрастни", обяснява проф. Димитров.

 

Една дема обаче се отбранява от около 1500 души. "Но знаем че византийските хроникьори обичали да слагат по още една нула в редките случаи на военни победи над българите, пък и над други народи. Така че пленените са били не повече от 1500 души", смята проф. Божидар Димитров.

 

Цар Самуил умира от инфаркт на 6 октомври 1014 г. при вида на ослепените си войници. Тялото му е пренесено в саркофаг в базиликата, която той построил и вграден в една от стените й. Там по-късно погребват и следващите български царе - синът му Гавраил Радомир и племенника му Иван Владислав.

 

Проф. Йордан Йорданов, антрополог:

 

Цар Самуил е имал травми и по главата

 

Работата по възстановяването на главата на цар Самуил приключи по-миналата година. Реконструкцията беше продължителен процес по понятни причини, но трябваше да бъде направена по-внимателно.

 

Гипсово копие на черепа и на долната челюст са предоставени още през 1974-1976 г. на Националния исторически музей от гръцкото правителство. Аз взех тези копия, направихме отпечатъци и започна работата, която следваше общоприета в България методика и технология.

 

И гръцки анатоми са изследвали черепа на цар Самуил, но интересното беше, че за първи път установих счупване на лявата ябълчна дъга. Второ, имаше наранявания на лявото слепоочно поле и в лявата лицевочелюстна област. Като прибавим и счупването на двете кости на лявата предмишница и след като съпоставихме с описаното от гръцките колеги, успяхме да възстановим начина на нараняването.

 

Нападателят е бил отпред и е замахнал с дясната си ръка, а защитаващият се Самуил е вдигнал лявата ръка пред лицето си. Така ударът чупи двете кости на лявата предмишница, чупи лявата ябълчна дъга и наранява лицево-челюстната област и лявото слепоочно поле. До този момент на историците са известни само нараняванията на лявата му ръка. Установените от мен и описани по-горе наранявания обаче не са споменавани.

 

С тези травми цар Самуил живее до 1014 г. Част от тях - на лакетната и на предмишничната кости, са недозаздравели. Според мен Самуил е страдал от травматичен остеомиелит и си е умрял с него.

 

Друго любопитно, което установихме, е позицията на носа - Самуил е имал гърбав нос, което пък може да се свърже и с арменската кръв на неговата майка Рипсимия.

Реконструираната глава на цар Самуил е изложена в НИМ.

 

По в. "24 часа"

 

Коментари
2014-02-03 11:44:34 От:

Ето до къде води мъжката любов:)

...............................и хитри сме могли от тази страст да направим страхотен капитал ,а то нашата праведност какво ни донесе?Ами гняв на власет човек който ни съсипва държавата за 200години.Примерно как щеше да се развие историята ако сина на Самуил Гаврил Радомир бе докопал този гей бе го заловил в плен и беше почнал пазарлък с Василий "Прекрасни" в стил Кво аджеба шъ дадеш ако ти върнем твоята страст,като имаеш предвид чене я убихме вече?Дай аджеба да подпишем договор че ще ни върнешвсичко до зад Одринско и в гърция зад тесалия а ние като те уважаваме ти връщаме скъпа вещ...

2014-02-05 22:23:53 От: Eдин

Е то така сме си загубили и териториалните придобивки от Балканската война - от много акъл...

2014-02-05 23:44:02 От: АА не !Не мой човек

загубили сме ги пак щото сме действали без да мислим под напора на емоции безрасъдни.Проучи и ще видиш!

2014-08-19 14:06:53 От: Генади Савов

Византия е имала големи войскови сили в Мала Азия гърци,арменци,грузинци,селджукски турци и нормани от Нормандия наемници.Император Василий Втори с голямата си войска е могъл да превземе България,която е имала по малко войски-единственно Сърбия ние давала войска по стари извори.Любопитно е,че има данни Волжска България да ние дала армия около 971 год...Българите-печенеги-прадеди на казаците са били под хазарска власт и няма сведения да са ни давали отряди до 1014 година.Цар Самуил е бранил България с по малка войска от ромейската.Съгласен съм с проф.Б.Димитров,че в Беласица ок.1500 стари запасняци-българи обкръжени се предали на визант.войска и тя гие пленила.Имп.Василий е ослепил тези пленници и затова най-вероятно е наречен българо-убиец...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече