Виена очаква от България изложбата "Първото злато"


Виена очаква от България изложбата

Изложбата е посветена на металите през бронзовата епоха в източните Балкани...

Един от най-ценните експонати във фонда на Археологическата експозиция към Историческия музей в Бургас ще бъде показан на изложба в австрийската столица Виена, съобщиха от музея.

Това е меден слитък, който е бил домонетно разменно средство от бронзовата епоха. Експонатът е открит при разкопки в района на село Черково по долината на Русокастренската река. Слитъкът е с форма на опъната волска кожа и маркиран с минойския знак „+”, който се среща в двете критомикенски писмености, които учените обозначават като линеарно “А” и “Б” писмо.

Особеното в находката е това, че има абсолютни аналогии на островите Кипър, Крит и други места по Средиземноморието, информираха от музея в Бургас.

Изложбата във Виена ще бъде посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров и ще бъде открита през март. Тя е озаглавена „Първото злато“ и също така разказва за Ада тепе - най-старата праисторическа мина за злато в Европа, която се намира в Родопите. От 1500 г. пр. Хр. до края на бронзовата епоха около 1000 г. пр. Хр. благородния метал се добива именно там.

През 2016 г. учени от австрийски и български академии на науките започват да проучват находките. Сега избрани артефакти са показани за първи път в изложбата, чийто организатори са Националният археологически институт с музей при БАН и Виенският музей за история на изкуството.

„Златото символизира богатството и техническите умения на епохата. Шедьоврите произведени в края на класическия / елинистичен период и по време на Римската империя документират значението на българското злато, което може да се проследи назад в 3500-годишна история.“ пише в сайта на Виенският музей за история на изкуството.

Това е поредното участие на медния слитък от бургаския археологически музей в международни изложби. През 2001-2002 година беше част от най-голямата експозиция „Троя - мит и реалност”.  Тогава находката беше оценена на 600 000 марки и обиколи три музея в Германия.

Източник artprice.bg

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот