Вяра Анкова - родена да прави новини

 (1 коментар)


Вяра Анкова - родена да прави новини

В избора на новия генерален директор на БНТ миналата седмица нямаше никаква изненада, посочва във в."Политика" Елизабет Дафинова. Чаровната дългогодишна новинарка в националната телевизия Вяра Анкова спечели от раз сърцата СЕМ.

В избора на новия генерален директор на БНТ миналата седмица нямаше никаква изненада, посочва във в."Политика" Елизабет Дафинова. Чаровната дългогодишна новинарка в националната телевизия Вяра Анкова спечели от раз сърцата СЕМ.

Няма да е пресилено, ако кажем, че животът на Вяра Анкова е минал в БНТ. Тя има 19-годи-шен стаж там и нито веднъж не е изневерила на първата си любов, макар че е получавала не едно и две примамливи предложения, включително и от чужбина.

Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1991 г. Още като студентка започва работа на "Сан Стефано" първо като преводач, после като репортер.

Тя е една от първите водещи на сутрешния блок "Добро утро" заедно с Александър Авджиев, както и на съботно-неделните новини. А от 1994 г. става едно от най-популярните лица на "По света и у нас".

"Била съм и чирак, и калфа, и майстор", казва за себе си известната новинарка. Най-голямото й изпитание като водеща на централната емисия е по времето на пуча в Москва. Тогава тя изкарва в ефир над 12 часа.

Започва от 8 ч. вечерта, та до сутринта. Към 6 ч. само отскочила до вкъщи да се измие и пак се върнала. Преди да започне своеобразният маратон, Хачо Бояджиев само я попитал дали ще издържи, а тя без колебание отговорила "Да!"

"Толкова бързо се сменяше информацията, че редакторите нямаха време да превеждат и само ми хвърляха листове с новини ту от Си Ен Ен, ту от руските телевизии. А аз съм на екрана и превеждам на живо", спомня си Анкова.

Единственият път, когато тя се разделя, и то не напълно, с любимата телевизия, е 4-годишното пребиваване в Гърция, поради ангажименти на съпруга й Томас Лафчис.

Признава, че изборът, който е трябвало да направи между изявата в медията и семейството, е бил много труден за нея. Но и от Атина тя работи за БНТ като нещатен кореспондент. Вяра е убедена, че в тази си роля е придобила най-много опит.

"Когато си кореспондент, правиш всичко: новини, аналитични материали, репортажи, имаш достъп до хората", казва телевизионерката. През 2004 г. се връща в България и по покана на шефката на БНТ Уляна Пръмо-ва поема дирекция "Информация".

Вяра се оказва енергичен реформатор с конкретни идеи как трябва да изглеждат новините и е достатъчно решителна и амбициозна да постигне това. А има ясна визия, защото е изкарала две специализации като журналист в Си Ен Ен и Би Би Си. Факт е, че новинарските емисии на националната телевизия в момента са най-модерната и най-гледаемата част от програмата й.

Сега Анкова има възможност да продължи започнатата реформа в старата къща, в зависимост от финансовото положение, разбира се. И тя отново знае какво иска.

При изслушването й от СЕМ тя разви някои от идеите си: БНТ все повече трябва да навлиза в интернет пространството, в социалните мрежи, максимална част от продукцията й да се качва в нета.

Освен това трябва да се появят атрактивни сериали, филми, младежки забавни предавания и дори анимация родно производство. Сред приоритетите на екипния играч Вяра Анкова е и въвеждането на продуцентския принцип в БНТ.

Освен отличен професионалист, Вяра е и многодетна майка има 4 деца, а заедно с втория си съпруг, бившия вратар на "Левски” и президент на клуба за известно време, Томас Лафчис, общо 5.

Двамата се запознават пак около новините. Той й се обадил да й благодари за изказана от нея от екрана точна прогноза 3:2 за мач на синия отбор. "Аз съм си левскарка от малка”, не крие футболните си пристрастия новата шефка на БНТ.


Вяра е работохоличка. Виновно признава, че прекарва повече време в телевизията, отколкото със семейството си. Но пък всяка свободна минута гледа да бъде с децата си. Води ги на кънки и да вземат книжки от библиотеката на Френския културен институт.

Самата тя казва, че най-добре си почива с интересно четиво в ръка, дори предпочита хубавата книга пред хубавия филм. Иначе не обича да седи сама в къщи и да лети със самолет.

Младоликата дама, която иначе никак не е суетна и ходи без грим, навремето искала да кандидатства в НАТФИЗ и да стане актриса. Родителите й обаче я спрели. Тя сега едва ли съжалява за тяхната намеса. Направеният избор я възнагради с професионално удовлетворение, кариерно израстване и сбъднати мечти.

Със съкращения – С.М.


Коментари
2013-06-23 09:37:05 От: Michail _bnt

На БНТ е необходим нов генерален директор! Вяра Анкова принизи националната телевизия до нивото на кабеларка. Лош мениджмънт, негледаема програма, сервилни новини. БНТ не отговаря на стандартите на обществена медия! Къде са детските програми, шоуто, образователните програми, музиката от различните жанрове? Вместо това само скучни новини и говорилня. Само един сериал, с който ни проглушиха ушите.СЕМ да не се изживява като монополист, а да чуе мнението на хората и види програмата на БНТ в момента- тя е катастрофа!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот