Семейната драма на "Атака" през "погледа" на Лев Толтстой

Автор: Христо Карастоянов-Дядото (1 коментар)


Семейната драма на

“Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему" - Лев Толстой, "Ана Каренина"

 

И още от романа "Ана Каренина":

 

"Всичко се обърка в дома на Облонски. Жената научи, че мъж й имал връзка с французойката гувернантка, и заяви на мъжа си, че не може да живее под един покрив с него. Положението продължаваше вече трети ден и беше мъчително и за самите съпрузи, и за всички членове на семейството, и за домочадието.

 

Всички членове на семейството и домочадието чувстваха, че тяхното съжителство вече няма смисъл и че във всеки хан случайните хора са по-свързани помежду си, нежели те, членовете на семейството и домочадието на Облонски.

 

Съпругата не излизаше от стаите си, съпругът трети ден го нямаше вкъщи. Децата търчаха из къщата като загубени, англичанката се скара с икономката и написа бележка на една приятелка с молба да й намери ново място, готвачът напусна още вчера оттук по време на обеда, готвачката на слугите и кочияшът поискаха да им уредят сметката...”

 

Това нещо Лев Николаевич Толстой ще да го е написал през 1873 година. Тоест още като е седнал да съчинява “Ана Каренина”, и първо написал, че всичко се е объркало в дома на Облонски, пък после станало да не е за разправяне.

 

А у нас - идентичен случай! И то през 2011 година. Ето:

 

Веднага след изборите всички щастливи партии си приличаха, обаче нещастните партии си бяха нещастни бамбашка.

 

Всичко се обърка в дома на “Атака”. Капка научила, че мъж й имал връзка с депутатката Деница Гаджева (дето е родена в Хавана), и си изключила телефоните, Волен Сидеров пък я махнал от вестника, а той “обичаше своя вестник като пурата след обяда заради леката мъглица, която вестникът произвеждаше в главата му”, според както пише Лев Толстой, а детето им Митко търчи из къщата, иска му на Волен Сидеров оставката и разправя, че го обичал, ама то било като стокхолмски синдром.

 

Депутатката Цвета Георгиева написала на една приятелка, че не може да живее в такава политическа шизофрения, че не ще да си сменя непрекъснато позициите, та затуй да й намерели друго място в залата, бившият шофьор на Волен Сидеров си иска заплатата, дето не му я били давали, а още преди това едни други поискаха да им се уреди сметката от по сто и петдесет хиляди евро на човек... - Въобще, епитропи, срам за българския народ, макар че това беше от една друга книга.

 

Накрая изключили евродепутата Димитър Стоянов от самата партия.

 

Е чак пък толкоз! Бе какво ще го изключваш човека! Накажи го три дена да не гледа телевизия и да се свърши работата...

 

Той явно обича да гледа телевизия, щом рече, че туй тяхното направо заприличало на турски сериал. Значи знае какво е турски сериал. Пък като рипна и Деница Гаджева да напуска ръководството, пък като каза Димитър Стоянов, че се страхува за живота си, пък като си спомни как дядо му Радой Ралин получавал анонимни писма да се откаже от политическата си дейност, та затуй се притеснявал, че могат да бъдат предприети действия срещу здравето и живота му, един вид: “Я тебя породил, я тебя и убью!” - нищо че и това е от друга книга! - пък като каза после не знам кой, че те първо Димитър Стоянов и Деница Гаджева били гаджета, пък сега тая Деница Гаджева не знам си какво си, а пък на Деница Гаджева майка й отишла на крака при Капка и със сълзи на очи й поискала прошка...

 

А бе, стана си баш листопад. Партиен листопад. Или едно връз друго - депутатопад.

 

Ето, депутатката Калина Крумова и тя напуска групата на “Атака”, защото то вече не се търпи. Ужас! Волен Сидеров пък напомни как през 2006 година Бойко Борисов е обещал на тогавашния американски посланик да унищожи “Атака”, (а това също е описано от Толстой, който казва: “Алабин даде обед в Дармщад; не, не в Дармщад, ами нещо американско беше”), обаче Бойко Борисов каза по битивито, че вече му е писнало от Волен, който си има жена, деца и любовница, да си гледа работата и да се оправя сам.

 

Ясно. Тоя Лев Николаевич Толстой уж пише за семействата, ама е имал предвид партиите. Нашите, естествено. Хеле пък семейните партии, ама те напоследък повечето взеха да стават такива...

 

Макар че като си помисли човек - Толстой изобщо не ни е крив. Крив ни е главно Козма Прутков. И той много неща ни е предвидил, а в случая се сещам за четири:

 

“Да продължаваш да се смееш е по-лесно, отколкото да спреш смеха.”

 

“Всеки певец понякога преграква.”

 

“Ако на клетката на слона прочетеш надпис “бивол”, не вярвай на очите си!”

 

“Едно яйце два пъти не мож' измъти!”

 

Но най-вече това: “Всяка пазва си има своя змия.”

 

Я, те пък станали пет неща.

 

Ами то на нас всичката ни такваз!

 

От trud.bg. Заглавието е на "Българи"

 

 

 

Коментари
2011-11-28 09:21:34 От: Tashunko

А как др. Сталин бе решил семейните проблеми в партията - мотивира неговата да се застреля, а жените на Молотов, Калинин, Каганович и други от близкото му обкръжение праща на лагер. Така се водят партийни дела, Сидеров!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот