28.07.1914г. – начало на Първата световна война


Годишнина от началото на Първата Световна война

 

 

 

Първата световна война започва с обявяването война от Австро-Унгария на Сърбия на 28 юли 1914 г. - точно един месец след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево (28 юни 1914 г.). Междувременно в Европа вече са се оформили два големи военни лагера - Тройният съюз (военно-политически блок между Германия, Австро-Унгария и Италия, образуван през 1882 г.) и Антантата (Русия, Англия, Франция).

 

Франц Фердинанд е ерцхерцог на Австрия-Есте и наследник на австро-унгарския трон. Убит е при атентат от сръбския националист Гаврило Принцип на 28 юни в Сараево. В покушението участват членове на организацията "Млада Босна", свързани и със сръбската националистическа организация "Черна ръка".

 

В началото на военните действия в конфликта постепенно се намесват Германия - като съюзник на Австро-Унгария, а Русия - на страната на Сърбия. Заедно с това Германия обявява война на Русия и Франция и навлиза със своите войски в пределите на неутрална Белгия. Последва и намесата на Англия на страната на Франция и Русия. В края на октомври 1914 г. австро-германският блок успява да привлече за свой съюзник Турция. Италия, която е член на Тройния съюз, проявява колебания и през пролетта на 1915 г. е привлечена на страната на Съглашението. България влиза във войната през септември 1915 г. на страната на Тройния съюз. От лятото на 1914 г. до лятото на 1915 г. войната се води с променлив успех и за двете групировки, като превес продължават да имат държавите от Тройния съюз. През 1916 г. настъпва равновесие на силите. С намесата на САЩ във войната (6 април 1917 г.) на страната на Съглашението настъпва обрат в хода на военните действия и през есента на 1918 г. държавите от Тройния съюз капитулират.

 

 

 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече