Политбюро получава огромни пари, за да не се храни на вересия

Автор: Свилен Мишляков, БЪЛГАРИ (2 коментара)


Политбюро получава огромни пари, за да не се храни на вересия

И „Мазда”, Рено”, „Мерцедес” в авантаджийския списък. От архивите излиза, че Борис Велчев изобщо не е "репресиран", а напротив е бил обгрижван доста добре от УБО.

Тъй наречените тайни, скрити  архиви, полека-лека ги обнародват напоследък и сиромашка радост настъпи за изследователя. Оттам никнат любопитни и прелюбопитни факти  от житието на държавата само преди 20  и повече години.  Не кореспондират с днешния ден, но отварят очите за ситуации, които 8 000 000 „правонямащи”, не са и подозирали.

 

Недай Боже, да се случи в бъдното така, че нашите наследници също да правят подобни констатации след време. Пари за „правоимащи”, та да си „плащат храната от стола на УБО” се заделят от хазната още от 1962 г. Дали става по руско настояване, или следваме самосиндикално светлия им хрушчовистки пример, в СССР управлява Никита С. Хрушчов, не може да се каже категорично. Тогава по лично настояване на Тодор Живков, Политбюро прилага творчески указанията му, за да плаща на себе си !

 

 С Протокол „Б” № 13 от 27 декември 1962 г. за Живков „за храна” се заделят по 1000 лв в онези времена, на членовете на ПБ се полагат по 700 лв, а на секретарите на ЦК – 400 лв. Якото блажене след пости оттук-насетне се удостоява след Коледа, на Стефанов ден, но тогава светлият празник се празнуваше по стар стил.  Върху екземпляра се мъдри гриф „Секретно”.

 

Уточнение: - за получаваните народни пари от нашите соцуправници, та да не бъркат в джоба си, досега излязоха множество догадки, превърнати в публикации. Те бяха изпъстрили главно мемоари и сведения на лица от обкръжението на правоимащите. Данните, които публикуваме, нямат подобни характеристики и са от извора.

 

 Следващият документ е вече Решение „Б” на Политбюро, но от лятото на  1974 г. И то е подписано от Живков и огласява под сурдинка, че от 1 юли „лимита за храна”на „първия секретар става 1300 лв месечно, за членовете на Политбюро – 1000 лв.”  Но, внимание, на другарите Тодор Павлов, Цола Драгойчева, Иван Попов, се заделят „едва” по 600 лв ! Разгадката: – тези другари нямат тежки семейства, многолюдни фамилии, поради това и сумата се сурва надолу. Кандидат-членовете са удостоени с по 500 лв на месец извън заплатата, а надолу са и другите „мали” боляри като секретари на ЦК – 400 лв. На придворните от Секретариата на ЦК им се начисляват по 300 лв.

 

Пишещият тези редове, 22 годишен тогава, съвсем млад дихател, като количкар на книги в Народната библиотека получаваше заплата от 180-200 лв, и тя беше средно висока.

 

Двустаен апартамент излизаше към 8-9 000 лв. Отпускаха се заеми от ДСК за по 25-30 години, при нищожна лихва, така че се падаха по 25-30 лв на месец. Но включването в новострояща се кооперация бе равно на житейски подвиг.

 

Гяволиите и „шаренето” бяха като „добър ден”. Житейското мерило за кадърността на един мъж бе, дали е успял да се включи в новостроящ се блок, въпреки лихвоточките.

 

Идилията на правоимащите продължава и през 1981 г., това бе годината на 1300 годишнината на българската държава. Раздаваха се бонуси под път и над път – данданиите излязоха през носа на хората. И така, от 1 май 1981 г., с Решение на Политбюро за генсека и семейството му се заделят вече 1500 лв за разходи за храна, за останалите от Политбюро по 1200 лв, баба Цола пак е дискриминирана – само 800 лв. Кандидат-членовете, като Андрей Луканов, прибират по 600 лв месечно джобпарасъ, а секретарите на ЦК – по 500 лв. Интересно, за членовете на Секретариата на ЦК на БКП, зав.отдели и членове на ЦК вече дума не се обелва.

 

Дебело да се подчертае – паричките са ги прибирали само заради партийните си длъжности. Въпреки, че напоследък се преекспонира една позиция на историческо олихвяване, едва ли не оневиняване – „какво пък толкоз”...

 

Всяко менте си има начало и край, само салама има два края – е, този салам свършва с едно от последните решения „Б” на Политбюро с гриф „Строго секретно”, 11 дни след 10-ти ноември 1989 г.  Под натиска на улицата, се гласува отмяна на решенията от 1962 г.насам. Следва замитането под килима. Започва дебненето и играта на тука има, тука нема.

 

Пак нещо любопитно, като венец на всичко дотук.  С Решение „Б” № 39  на Секретариата на ЦК на БКП от 30 ноември 1982 г. , санкционирано с подписа на Милко Балев,  се дава съгласие  УБО към Държавния съвет на НРБ да достави и продаде  на желаещите правоимащи, членове и кандидат-членове на Политбюро и секретари на ЦК на БКП  за лични нужди „по една лека кола „Мазда – 323” на стойност 8 000 лв. ... Един пиян като кирка партизански ятак викаше на висок глас при едно честване: „ Борили сме се, купили сме си „Мазди” – борете се, купете си!”

 

Добре, но Ярослав Радев не ще „Мазда”, иска „Рено – 5” – няма проблем, за него следва специално Решение на ПБ, пак от същата дата, „да му се достави и продаде на стойност 8420 лв.”

 

И тук – бам! – гвоздеят на водевила, следва ново Решение „Б” ,все с дата 30 ноември 1982 г. и отново подписано от Милко Балев: ... „ дава съгласие УБО при Държавния съвет да достави по второ направление и продаде на др. Борис Велчев лека кола марка „Мерцедес – Д 200 „ за 20 007 лева !”

 

От записката излиза, че Борис Велчев, макар и низвергнат, изгонен преди пет години от всички висши държавни длъжности, продължава да е обгрижван. Продажбата едва ли се е случила без да е докладвано на Тодор Живков за желанието на бившия втори – излиза, че не е  изоставен и забравен. Щом вездесъщото УБО е насреща. И то веднага.

 

  

 

 

 

 

Коментари
2012-11-12 11:30:24 От: Никола Ганев, Хасково

Оядоха се, пък и на тях им дойде краят. Нищо на този свят не е безкрайно.

2012-11-15 20:57:03 От: + който не храни ..

собствена армия,служби и управление ,е осъден да храни чужди такива.Ако обаче не ги контролира тое възможно те да "изядат"хранещия както и сега става в БГ.е печелившият е пак външният.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече