Община Елин Пелин отказа прием на сирийци, пъди ги


Община Елин Пелин отказа прием на сирийци, пъди ги

Общинските съветници са решили да не се регистрират чужденци на територията на общината...

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут, съобщава Би Ти Ви.

Във ФБ бе разпространен призив от член на ВМРО, който призова вчера елинпелинчани да излязат пред общината, за да покажат на екипа на телевизията, че са против възрастното сирийско семейство, защото "войната дойде у нас".

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани.

Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кметът Ивайло Симеонов - 40-годишен доцент от Техническия университет, издигнат от коалиция ВМРО-Нова България. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. „Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани”, заяви кметът.

Акрам Наюф, представител на сирийците, заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. „Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци.

„Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво”, споделя Фахим Джабер.

Не след дълго получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин, добавя Би Ти Ви.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот