Кристалина Георгиева – борбена просякиня за доброто на страдащите

 (1 коментар)


Кристалина Георгиева – борбена просякиня за доброто на страдащите

Еврокомисарката по международното сътрудничество и хуманитарната помощ Кристалина Георгиева води трудна битка да осигури помощи за пострадалите в кризисни региони, посочва "Дойче веле".

Малко безпомощно стои тя във фоайето на Берлеймонт, седалището на Европейската комисия в Брюксел. Току-що евокомисарката Кристалина Георгиева е узнала, че броят на жертвите в Пакистан се е повишил на над 20 млн.

Тя поглежда към говорителя си, присвива ръце около тялото, сякаш зъзне. От 6 месеца българката отговаря за хуманитарните помощи и реакция при кризи. Личи си бремето, което лежи на плещите й.

Наводнения в Пакистан, пожари в Русия, земетресение в Китай. Почти ежедневно до Кристалина Георгиева достигат вести за нови катастрофи в света.

57-годишната жена трябва да взема решения на кого Европейският съюз да помогне, кой може да почака. "За наводненията научих към 5 часа сутринта. В 13 часа вече успях да потвърдя първите помощи", казва гордо тя.

Как се стига до милионите

Когато Кристалина Георгиева телефонира с колегите си от европейските страни, тя иска главно едно: пари. 70 млн. евро е успяла да издейства за Пакистан. Как се стига до милионите, е научила в Световната банка.

Близо 15 години е работила в нея и е направила главозамайваща кариера. През 1993 г. докторката по икономическите науки инициира първите програми за защита на околната среда.

Специализира се върху Азия и Русия, жонглира с бюджетни пари в размер на милиарди. През 2008 г. става вицепрезидент и корпоративен секретар на институцията.

Турскосиният й костюм отдавна е излязъл от мода. Тя изглежда някак майчински с късо подстриганите си, тъмнокестеняви коси, изящната златна верижка и дантелена блуза. Георгиева не подхожда на модерна Европа.

Само че в работата си умело борави с всички модерни средства. Тя пише блогове за сълзите, които е проляла при вида на гладуващите деца в Нигерия, за климатичните промени, за вечерята си с германския министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенбург.

Добре знае как да накара страните от Европейския съюз да отпуснат пари за нейната каса.

Повече от комисарка

Просякиня, комисарка на катастрофите - какво ли само не чува по свой адрес. Главно упрека, че никога не е направила достатъчно. "Не разбирам тези обвинения", казва Георгиева.

Хаити е първата й мисия. Успява да събере над 500 млн. евро за разрушената страна. Въпреки това бива критикувана. Тя иска да бъде повече от комисарката, набавяща пари.

На едноличните действия в кризи трябва да се сложи край, казва Георгиева. Тя иска да изгради мрежа, която да действува в целия свят. Нарича поляците  приятели, на руснаците обещава солидарност и хвали добрия им мениджмент в криза.

Успехът й трябва да поизлъска имиджа на източноевропейците. "България е по-добра от реномето си", казва тя и звънко се разсмива.

При назначаването й за еврокомисарка един парламентарист дори я назова "женствения Барак Обама", окачестви я като жена, за която може да се каже: Yes she can.

Редакционна бележка на “Доче веле” - П.П.


Коментари
2014-12-05 15:27:11 От: д

аз съм бот

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот