Има ли воля ГЕРБ да се бори с престъпността и корупцията (1)

Автор: Тихомир Стойчев


Има ли воля ГЕРБ да се бори с престъпността и корупцията (1) Тихомир Стойчев

В основата си политическият и управленски елит са заинтересовани битката да бъдe ограничена и символична.

 

В общественото съзнание нарастват съмненията за правилността на направения избор. Сегашното говорене на хора от ръководството на ГЕРБ е само политическо араламбене, което цели укрепване на овладените позиции и нова добавъчната стойност във властта. Безнаказаният грабеж, извършван през времето, обявено за преход, роди спойката между политическия, икономически и криминален елит.

 

Заради него на първо място бяха ликвидирани службите и институциите, които пазеха законността и държавността, а техните служители и сътрудниците им обругани.

 

 

За разлика от предишните правителства, ГЕРБ твърдо заяви намерението си да ликвидира организираната престъпност и политическата корупция, каза в предаване по БТВ анализаторът Стефан Попов. Те според него също се ангажирали с нестандартни конструкции като специализирания съд и обвързването на ДАНС с наказателната политика.

 

Да, ама не!

 

Ако иска ГЕРБ наистина да се бори с престъпността, защо не прие закони, които сама си внесе в НС. Вътрешният министър Цветанов посочи, че престъпниците се чувстват безнаказани, защитени от съд, адвокати и обяви за виновник нереформираната съдебна система в България. Проблем била симбиозата между политическите партии и тежката(сигурно според него има и лека) организирана престъпност, създали статукво, което ГЕРБ се опитвал да разбие.

 

 „...Щяхме ли да имаме Руснака, Доктора, Илия Павлов, Самоковеца, братята Маргини, Трактора”, изрежда министърът,  магистрални грабежаджии, крадци, престъпници израснали до бизнесмени, които дърпат конците в демократична България" и признава, че политическата система възпроизвела това статукво, докато преходът бил предателство към българския народ.

 

Интересна е амбицията на някои хора да перат биографии и се оневиняват тотално.

 

Не опонирам за казаното, дори напротив, в много отношения ми допада, но е повече от популизъм обявил се за десен  политик да атакува масовата приватизация.

 

Министърът не е излизал от МВР докато не стана заместник на патрона си в Столична община, с който заедно представляваха летящ по пожарникарски екип начело на професионалното ръководство на МВР, имащо пряката и всестранна подкрепа на своя премиер Сакскобургготски.

 

Знак, че НДСВ не е имал воля и желание да се бори с престъпността и корупцията е липсата на разследвания срещу предходното правителство, дало най- масов старт на срастването с организираната престъпност и превърнало в своя норма най- дивата корупция и контрабанда.

 

Задавам си и въпроса защо по този начин Цветанов бламира сегашният премиер, който е ясно видим на не малък архив с цитирани  представители на организираната престъпност. Някак се изхабяват обясненията за лошите контакти със спорт, бизнес и др., а в общественото съзнание май нарастват съмненията за правилността на направения избор. Още повече, че се оказва възможно докато охраняваш, служиш в МВР между другото, играеш тенис, тичаш или риташ топка да правиш полезни контакти и забогатяваш.

 

Странно, но НДСВ, тези преди него, сега и ГЕРБ са учудващо толерантни по отношение на престъпността.

 

Иначе ежедневните и шумни операции с кодови имена често се оказват ефектни ПР акции или откровен полицейски произвол.

 

А това означава, че сегашното говорене е само политическо араламбене, което цели укрепване на ГЕРБ на овладените позиции в законодателната, изпълнителна и съдебна власт с добавъчната стойност на местната. Комбинирано с липсата на диалогичност и нарастваща некомпетентност, това си е повече от болшевизъм.

 

Въпреки претенциите за прозрачност, някои остават с впечатление, че ГЕРБ дели престъпността на своя и чужда, което личи от провежданата законодателна политика и нейното прилагане. Стартът на спецправосъдието се отложиза година, макар вносител на проектозакона да е министър на ГЕРБ. Последва признание, че съответните структурни звена не са окомплектовани с необходимите кадри, не са обезпечени материално, липсва им практически опит и обучение, гарнирано с констатации, че успехът в бъдеще ще зависи от добрия синхрон с МВР и ДАНС, от прокурорското  разследването, което да осигури необходимите доказателства са чиста пропаганда.

 

 

Т.е., пак араламбене.

Иначе ГЕРБ скачат гузно като ощипани, колчем им се каже, че им липсва ресурс.

 

Някога правителството на ОДС също тръбеше шумно за битка с престъпността, която заглъхна с пиене на кафе при министъра и една- двве акции, измерими с мощността на „комар”.

 

Върхушката на тази партия, както и на други, вместо да управлява държава, започна да овладява гранични пунктове и митници. Когато свърши, разкри и нови, основно около столицата, където бяха обслужвани само правилни стоки  и хора.

 

Така политическия и управленски елит си осигури капиталов ресурс, който не само позволи на някой провинциалисти да преодолеят психотравмата от младостта, държани извън София, но и да компенсират със свръхбогатство.

 

Това го знаеха български и чужди служби, правителства, посолства, но всичко се прощаваше, защото го вършеха онези, на които външните фактори възлагаха надежди да провеждат влиянието и интересите им.

 

Показателно е какво се говореше в обществото и медиите по това време.

 

Ат. Панайотов твърди: „..скарах се със съдружника си Жеков, защото започна да събира в общия ни офис Иван Татарчев, Николай Чирипов, Вячеслав Димитров, прокурорът Николай Колев, Кирил Радев, Богомил Бонев, които се занимаваха с контрабанда на цигари... Правеха фалшиви в Македония, вкарваха ги в България. Жеков го убиха през 1990 г. до язовир “Овчарица” при лов за патици. Тогава на пресконференция обвиних Б. Бонев, но... нито една медия не написа нищо с изключение на в. “Дума”.

 

Авторът на тези откровения очертава и странното израстване на хора от някогашното му обкръжение: „Дилян Буновски доносничеше на ДС, приватизира банка “Биохим” и влезе в затвора. Дилян, Карамански и Митко Модрев бяха най-големите доносници. Рамон Лучианов и Мето Илиенски обраха колекцията с монети на един доктор. Не са забравени “нумизматите”. Илийката (Илия Павлов) вече имаше регистрирани 33 фирми в офиса на “Ангел Кънчев”. Васко и Жоро Илиеви, много от борците работеха като охрана при Пламен Тимев. Васил Илиев го убиха сикаджиите. Рано или късно никой няма да остане от тези, които започнаха, защото самата държава ще ги доизчисти.

 

Митьо Шашмата доведе Майкъл Чорни в България и е  човекът, който направи банкери Митко Събев и Петя Славова, след което получи два инфаркта.

 

Това са истините на прехода. Без прокурор и коментар.

 

И без да се чуе версия, че зад поръчителите на масовите разстрели е най-вероятно да стоят заинтересовани кръгове на политици. Никоя българска институция не е проявила интерес към подобни откровения.

 

Следва

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот