Германска фондация съветва ГЕРБ внимателно да анализира изборите


Германска фондация съветва ГЕРБ внимателно да анализира изборите

"Шокиращо е, че след всички провеждани през последните две десетилетия в България избори, всички участващи в тях партии се обявяват напълно или частично за победители..."

 

ГЕРБ трябва спешно да си извлече поуки от случилото се на тазгодишните местни избори. В противен случай регионалните беди могат да се пренесат на национално равнище, предупреждава Богдан Мирчев от фондация "Ханс Зайдел" пред "Дойче веле".

 

"Никой не е в състояние да обясни на германците, що е то покупко-продажба на вот и защо този феномен продължава да "краси" резултатите на всеки изборен процес в една страна-членка на ЕС като България. Все още изборната търговия се възприема в Германия като някаква балканска екзотика, но не може да не се долови и нотката на съжаление, което германците изразяват по повод на мотивите и последствията за купуващите и продаващите вота си българи", казва Богдан Мирчев и продължава:

 

"Шокиращо е, че след всички провеждани през последните две десетилетия в България избори, всички участващи в тях партии се обявяват напълно или частично за победители. В Германия правилата са съвсем прости. Всяка от участващите партии и коалиции ясно и категорично определя резултатите си като победа или загуба и задължително поздравява съперниците си в случай, че са спечелили повече гласове.

 

В Германия фактът, че лидер на партия може да не поздрави опонента си, намира обяснение единствено в ниската политическа култура и в липсата на етика", обобщава шефът на софийското представителство на фондация "Ханс Зайдел" Богдан Мирчев. Той не коментира възцарилия се между двата изборни тура хаос в работата на централната и местните избирателни комисии, но описва тазгодишните изборни трикове като "пошло изпълнение в стил Джеймс Бонд".

 

Решение на българските изборни неволи Мирчев вижда във въвеждането на електронното гласуване. "Но при сегашните условия в България и при равнището на общата и компютърната грамотност в страната, всеобщото гласуване през интернет не би било възможно през идното десетилетие", прогнозира представителят на фондация "Зайдел".

 

Резултатите от тазгодишния вот дават основание на Бойко Борисов и партията му да продължат наченатите реформи и преобразувания в изоставащата от общото развитие на Европейския съюз България. Даденият от гласоподавателите мандат на управляващите да продължат досегашната си политика има точно определен срок, а именно парламентарните избори в средата на 2013-а", изтъква Богдан Мирчев.

 

Според него мандатът обаче не е безусловен. Мирчев илюстрира твърдението си с драматичната загуба на близкия до сърцето на премиера Борисов досегашен кмет на Сливен Йордан Лечков. "Нищо не може да спаси политиците от изборен провал в случаи като този, независимо че на национално ниво партията, която даде гръб на уличения в злоупотреби сливенски кмет, постига отлични изборни резултати.

 

Подобен пример имаме и във Видин, където общината се оказа силно задлъжняла. В същото време кандидатите на ГЕРБ се възползваха от лошото управление на опонентите си в градове като Благоевград и Пловдив и спечелиха много места за кметове и общински съветници. Ръководството на ГЕРБ би трябвало да си извлече поуки от случилото се на местния вот. В противен случай регионалните му беди могат да се пренесат на национално равнище", предупреждава Мирчев.

 

Шефът на софийското бюро на фондация "Зайдел" не отминава без внимание и драматичното стопяване на преднината на кандидат-президентската двойка Плевнелиев-Попова на балотажа в неделя. Двукратното намаление в разликата между подадените гласове за двойката на ГЕРБ и за съперниците им от БСП, е също знак, който би трябвало да бъде обстойно анализиран и дискутиран от ръководството на управляващата партия, смята Мирчев.

 

Едно от обясненията, според него, е зейналата дупка в центъра на българското политическо пространство след провала на малките партии, които го запълваха доскоро. "Това е електорална база, която все още търси своя политически представител в лицето на някоя нова партия. Вероятно гласовете за Меглена Кунева могат да й дадат кураж тя да я оглави.

 

Но преди това Кунева ще трябва да обясни на своите съграждани защо в своите предизборни послания тя така яростно нападаше партиите и партийното начало в политическия живот на страната", заключава Богдан Мирчев, шеф на софийското представителство на германската фондация "Ханс Зайдел".

 

По Deutsche Welle / в. "Сега"

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот