"Вълчата бърлога" на Хитлер привлича милиони посетители

Автор: Франс прес


Огромни блокове железобетон, обрасли с дива растителност - ето това е останало днес от Вълчата бърлога, щаб-квартирата на Хитлер, която той взриви през 1945 г.

Днес бункерът  е голяма туристическа атракция в Североизточна Полша. "Тук, в този бункер е живял Хитлер. Той е прекарал там общо 800 дни, т. е.т половината от войната", обяснява екскурзоводът Иржи Чинковски.

"Тук са се родили най-налудничавите идеи, като изтребването на евреите, лагерите на смъртта, и решението да бъде изравнена със земята полската столица след потушаването на Варшавското въстание през 1944 г.", допълва гидът.

Приютява 2000 души

При вида на стените на бункера на Хитлер, които са били с дебелина 6 м, и на останките от тавана, които са били с дебелина 8 м, 44-годишният германски преподавател Кристиян Трибус успява само да каже:

"Този човек е бил действително луд". Много туристи се разхождат днес из този терен, простиращ се на 2500 дка в Герлож, близо до Кентшин, бившия Растенбург.

Едно време тук е имало около 200 сгради, които са приютявали около 2000 души, адютанти, гвардейци от SS, маршал Херман Гьоринг, фелдмаршал Вилхелм Кайтел, или пък личния лекар на диктатора.

Тук Хитлер е посрещал гости, съюзници на нацистка Германия, като италианския диктатор Бенито Мусолини, който е идвал на това място 3 пъти.

От тук се командва нападението над СССР

Генералният щаб, който е бил скрит в сърцето на гора, заобиколена от езера и от блата в бившата Източна Прусия, е най-големият от 10-те бункера, използвани от Хитлер.

Вълчата бърлога била идеалното място за командване на нападението срещу СССР. Хитлер дошъл тук на 24 юни 1941 г., 2 дни преди атаката. Той го е напуснал на 20 ноември 1944 г. при приближаването на Червената армия.

През зимата на 1945 г. германски сапьори използвали около 10 т експлозиви за всеки един от бункерите в силно укрепения щаб. След войната оттам бяха махнати 54 000 мини.

Отворен днес за обикновените хора, този обект е ръководен след падането на комунизма в Полша от частна фирма с полско и австрийско капиталово участие.

Срамно, но и славно място

"Средно 200 000 туристи идват тук годишно. Главно това са германци, но има и много поляци", разказва директорът на фирмата Ян Залуска. "Последните филми за Хитлер и за покушението срещу него привличат тук още повече туристи", допълва той.

Именно тук граф Клаус Шенк фон Щауфенберг се опитва да убие Хитлер на 20 юли 1944 г. Но един офицер, на когото чантата за документи, в която се намирала бомбата, пречела, я преместил, преди тя да се взриви в 12,45 часа.

Така животът на Хитлер бил пощаден и той се отървал само с няколко драскотини. Полк. Щауфенберг и трима негови съзаклятници били екзекутирани още същата вечер.

"Това място е едновременно срамно за историята на Германия и славно благодарение на Щауфенберг", казва Райнер Йонас, германски пенсиониран офицер.

"По времето на Студената война ние не можехме да идваме тук", допълва бившият германски военен, който е служил под командването на Бертолд фон Щауфенберг, един от тримата синове на полковника. "Той много ни е говорил за баща си, за атентата. Казвал ни е, че семейството му е страдало много", споделя Йонас.

"Не случайно съм тук", добавя бившият офицер, който е посетил също и Вестерплате, където са били първите сражения от Втората световна война през 1939 г.

 

Мая Чарнецка, Франс прес, превод БТА – П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот