Здравеопазването е индустрия, но никой не смее да го признае

Автор: Янина Здравкова (1 коментар)


Здравеопазването е индустрия, но никой не смее да го признае

Предложих пациентът да вижда детайлно сметката за лечението си, която ще плати НЗОК при изписване от болницата, но не беше прието, казва Семир Абу Мелих...

Семир Абу Мелих е роден през 1970 г. Баща му е иракчанин, учил медицина в Пловдив, майка му е българка. Те са работили във Франция, Алжир и Ирак. През 1993 г. семейството се връща в България. Учил е за компютърен инженер в Багдад, но не е завършил. Има болница и медицински център в Бургас. Бил е общински съветник от ГЕРБ в града, за втори мандат е депутат от ГЕРБ, член е на здравната комисия в НС. Абу Мелих е женен за австралийка, има 3 деца.

- Г-н Абу Мелих, депутатите от ГЕРБ подкрепихте промените в Закона за здравното осигуряване, които разделят пакета на здравната каса и могат да ограничат достъпа до лечение, но без никакви разчети и гаранции от здравното министерство какво ще съдържат тази пакети. Какво смятате, че ще се случи?

- Дейностите ще се разделят на две части. Едната ще е спешна, а другата предполага, че може да има отлагане и по този начин ще може да се пестят малко пари и без да се увеличават вноските.

- Министърът нарича основния пакет приоритетни дейности, не спешни.

- Едно и също е, но с различни думи. В първия пакет ще е всичко, което е животозастрашаващо, а във втория - всичко, което търпи отлагане. С първия пакет няма вариант да те върнат от болницата и да чакаш. С втория може да се чака седмица, месец, два. Но аз лично съм против това. Политиката на Министерството на здравеопазването е по този начин да регулира приема в болниците, за да не може куцо и сакато да влиза, защото докторът е решил.

Слабото място на такъв тип организация е, че ти не можеш да контролираш дейността на лекаря. В кабинета са двама - докторът и пациентът и никога не можеш да дадеш гаранция, че докторът няма да напише диагноза, която е в първия пакет. Това може да породи и корупционни практики от типа - ти не си спешен, трябва да изчакаш 2 месеца, но можем да измислим нещо и срещу 200 лв. да те вкараме в първия пакет. Това е слабото място на тази система. Но тя е по-мека, този тип реформа не е "с тоягата по главата".

Аз например съм радетел на по-драстични мерки. Моето предложение е да се кофинансира здравеопазването от две места - за нещо, което струва например 1000 лв., здравната каса дава 600 лв., а останалите 400 лв. се поемат от застраховател или здравноосигурителен фонд. Трябва да се вкара и сателитна система, която да поддържа допълнително финансово здравеопазването. Но това са драстични мерки.

- Като не ви харесва моделът на министър Москов, защо гласувахте за него?

- Няма как. Реформата е дадена на реформаторите и ние сме коалиционно правителство. Трябва да се подкрепи. А може и да е прав - аз си казвам моите аргументи.

- Някакъв разчет все пак за пакетите видяхте ли?

- Пакети никой не е видял още. Но има друг разчет - че при това положение от парите на здравната каса ще се спестят 30% и с тях ще се увеличи цената на клиничните пътеки в първия пакет. Това се говори, но детайли няма и никой не е видял още.

- За да се спестят пари от допълнителния пакет, той трябва да е много голям и с много диагнози.

- Не се знае, сега всички говорим наизуст, без да има цифри и разчети.

- Как може да гласувате нещо наизуст? Това е много важен текст.

- Това е подкрепа на политика. Личното ми мнение е, че министър Москов е смел министър. Може да яде шамари и издържа. Това само по себе си трябва да се подкрепи, защото досега никога не сме имали такъв тип министър. Винаги сме имали министри, които правят една крачка напред и като видят, че има бунт в системата, правят две крачки назад. Защо да не му се даде шанс?

- А защо не му дадохте шанс и за други текстове и ги отхвърлихте? За контрола над лекарствата, за одържавяването на надзора на НЗОК, например.

- Не са отхвърлени, бяха отхвърлени текстове на Димитър Шишков от Реформаторския блок. 

- Москов изрично обяви, че МЗ застава зад тези предложения.

- Добре, но аз искам в края на краищата да приемем предложенията на Министерския съвет, защото това е обща политика на коалиционно правителство. А за надзора на касата вече нищо не мога да кажа, аз лично подкрепих предложението на Москов, и то с удоволствие. Време е да излезем от илюзиите, че здравната каса е обществена институция. Ако беше, нямаше да дадат милиард и половина лева на Симеон Дянков, нали?

Затова нека всеки да отговаря за това, за което му е ресорът, а не подмолно да се решават нещата - през надзорни съвети и с някакви механизми, по които чиновниците са експерти. Казва се - това е държавна институция, държавата отговаря за нея, и накрая като стане фал, е ясно кой е виновен. 

- Към парламента пътуват още поправки - в Закона за лечебните заведения. Ще подкрепите ли частта за сливането на диспансерите с болниците и за създаването на здравна карта, която да позволява на здравната каса да отказва договори на болници?

- По-важно е дали касата да сключва договори с едни лечебни заведения, а с други - не. Това не е справедливо, защото няма алтернативна система. Ако имаше втора, трета, четвърта каса и всеки да има избор - да. Но в момента няма и докато няма алтернативи и конкуренция, не е правилно това да се случи и най-вероятно ще гласувам против. Дълго време съм се борил против това. Още по времето на БСП, когато аз строях болницата си, министър Евгений Желев пусна наредба, с която забрани на новите болници да имат договор с касата за 1 година. Събрах 30 000 подписа в Бургас за 20 дни против това.

- Все пак трябва да има някакъв контрол върху парите на касата - болниците стават все повече, а хората - все по-болни.

- Контрола го прави самият потребител. Дай му на българина да си види сметката в болницата - при излизане от болницата да му се представи сметката, която ще трябва да плати здравната каса. И като види потребителят, че пари се точат от системата на негов гръб, ще се подават жалби, ще започне едно вземане и даване между самия потребител и НЗОК. Защото касата е само контрагент за плащанията. Е, как тогава тя плаща, без да е питала потребителя изобщо?

Сега тя взема само един подпис на излизане от болницата само за лечебната част. А трябва да се видят парите, фактурата. Имах такива предложения, но в здравната комисия не ми ги приеха. Не приеха да се показва касовата бележка на пациента. Не приеха и уникалните кодове за достъп да се раздават от личния лекар и всеки да си ги вземе и да може да контролира какво се плаща на негово име, както и да се подават жалби онлайн.

- Защо?

- Не знам, никой не ми дава обяснения. 

- Засега до парламента е стигнал и е гласуван само един закон от промените, подготвяни от министър Москов. Прави впечатление, че никой не иска да променя статуквото, гласуван беше единствено текстът за разделянето на пакетите, който обаче е толкова общ, че изобщо не е ясно дали нещо ще се случи оттук нататък

- Така е. Защо е така? Вариант едно - някаква обвързаност по един или друг начин. Вариант две - добре ми е сега, защо ми е нещо ново. Вариант три - зле ми е сега, но може да ми стане още по-зле. Според мен министърът трябва да излезе с ясна визия пред обществото и да каже - хора, гласувайте ми законите и ще ви дам немското, чешкото или австрийското здравеопазване след 2 години. Да каже какъв ще е крайният резултат, а как ще го направи, си е негова работа, той заслужава шанс.

Дори го вкараха в един филм да се занимава с дреболии, дърпат го за крачолите надолу. Например обединението на болниците. Това няма нищо общо с реформата, това си е начин за стопанисване на държавната собственост. Всяко едно предприятие с подразделения работи на същия принцип - централно снабдяване, логистика и т.н.

Но това стана водеща тема, а реално водещото е друго - да видим начина, концепцията, по която ще се осъществи реформата. 

- Вие имате лечебни заведения. Смятате ли, че е редно да предлагате поправки в здравни закони и да ги гласувате?

- Имам, и се гордея с това. Аз идвам от практиката, не съм теоретик, а съм практик и съм единственият, който е сложил тухла върху тухла в тая комисия. Това лош човек ли ме прави? Смятам, че е редно. Аз не се крия, не съм скрит собственик на болница и да се правя на моралист. Ако някой иска да ми държи сметка за нещо - ето ми я имотната декларация.

Проблемът ми с властта е друг - управлението досега не само че не е помагало, а пречи да се случат нещата. И единственото ми желание е просто никой да не пречи на бизнеса да се развива. Да, има лоши примери сред частните болници, но има такива и сред държавните. И лошите частни и лошите държавни болници винаги са под някаква закрила и мачкат останалите жестоко, и има абсолютна несправедливост в системата.

Има болници с апаратура последна дума на технологията, но ги третират като кучета. От сутрин до вечер ги проверяват и се чудят как да ги глобят, а в същото време има болници, в които те е гнус да влезеш, но само да каже директорът, че иска пари - и му се дават. Това трябва да спре. 

- Смятате ли, че ще успеете да промените и с 1% това, за което говорите?

- Иначе е безсмислено стоенето ми в София. Нито ми трябва служебната кола, нито шофьора, нито заплатата. Трябва ми да ми се чуе гласът, за да почне някой от началниците да разсъждава. Много лоши неща се случват в здравеопазването, но те винаги са скрити. Огромен ресурс има.

А здравеопазването е индустрия в цял свят. Но защото популизмът е на първа линия в момента и никой не смее да го каже. А здравето на хората е индустрия - оборудване, фармация, университети, болници. Крайната цел е човек да живее по-добре, но е базирано на индустриални принципи и трябва да се третира като такова.

И е политика на държавата дали ще субсидира тази индустрия и гражданинът няма да усети тежестта й, или тя ще се поема от данъкоплатците, като в САЩ например.

От в. "Сега"
 

Коментари
2015-06-04 09:56:36 От: Stranger

Болниците са търговски дружества. Търговския закон е основен нормативен документ. Това авторите на безкрайната "здравна реформа" го знаят много добре. Хипократовата клетва и човещината не се вписват в строгите принципи на бизнеса. Това безспорно противоречие винаги ще тежи като воденичен камък на всеки опит за "хуманитарно" отношение към неплатежоспособните пациенти. Нещата са очевидни - добрата медицина струва скъпо, а ние нямаме пари - нито гражданите , нито държавата.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот