Защо ФИФА е такава, каквато е

Автор: Георги Филипов


Защо ФИФА е такава, каквато е

Арестите са сигнал за реформи и от Сеп Блатер зависи как ще бъде разчетен. Президентът на ФИФА избягвал пътувания до САЩ заради избора на Катар и Русия

Скандали за корупция, обещания за реформи, които се маскират с козметични действия, притаили се спонсори и един президент, който е готов до дълбоки старини да пази поста си. Това изглежда като нескончаема сапунена опера, която продължава да се точи в една от най-влиятелните спортни организации в света. Не, този път не става въпрос за Международния олимпийски комитет. ФИФА е в центъра на вниманието, отново.

"Когато вчера си лягах, си мислех, че ни очаква един много скучен конгрес. Днес вече съм обнадежден, че ни очаква много жив конгрес", каза президентът на Футболната асоциация на Англия Грег Дайк. В Цюрих, където протоколно трябваше да се състои 65-ият конгрес на ФИФА, стана горещо ден преди началото му. Рано сутринта в сряда швейцарската полиция арестува седем висши функционери в световния футбол. Двама от тях са действащи вицепрезиденти. Обвиненията: корупция, пране на пари и изнудване. А поръчителят са правораздавателните органи в САЩ, които разследват нарушения на законите на тяхна територия в последните 20 години.

Ако това се случи в някоя уважаваща себе си компания или обществена организация, щяха да последват оставки на ръководители на най-високо ниво, а форумът да бъде отменен или най-малкото отложен. Не и във ФИФА. Президентът Сеп Блатер, който на 79 години се кандидатира за пети пореден мандат, отказа да се оттегли, да отложи конгреса или поне изборите за най-високия пост. Той дори отхвърли всякаква вина за случващото се в последните години. "Аз не мога да следя всички по всяко време. Но върху мен трябва да падне отговорността за тази организация и за намирането на начин да поправим нещата. Трябва да подчертая, че корумпираните хора във футбола са малцинство, както е в обществото. Но така, както и в обществото, те трябва да бъдат хванати и да понесат отговорност за своите действия", каза Блатер при откриването на форума.

Защо обаче ФИФА е такава нелицеприятна гледка и промяна няма, въпреки че заинтересованите пряко или косвено са милиардите любители на играта футбол? Още в часовете след избухването на скандала с арестите европейската футболна асоциация УЕФА излезе с призив за отлагането на конгреса. Президентът й Мишел Платини обяви, че на среща на четири очи е посъветвал Блатер да се оттегли. Но нито едно от двете неща не се случи. Както обяви Платини на пресконференция в четвъртък: "УЕФА губи своето влияние. УЕФА и КОНМЕБОЛ (Южна Америка) сме малцинство, това създава проблеми."

Това е и първият основен проблем – в управлението на световния футбол няма достатъчно голяма критична маса за промени. Традиционните сили и представителите на демократичния свят нямат възможността да променят ситуацията. Причините се крият както в някои особености на структурата на ФИФА, така и в управлението на самия Блатер. ФИФА е съставена от 209 национални асоциации и гласът на последния в световната ранглиста Ангила е равен на този на световния шампион Германия. "Опитвах се да измисля друга система, но не успях да я открия. Ако броите хората в една страна, няма да е честно. Ако броите футболистите, е същото. Разбирам, че хората са разочаровани, но от друга страна не виждам никакво решение", коментира пред WSJ Харолд Майне-Николс, бивш президент на Чилийската футболна федерация.

Това поставя Европа в твърде неизгодна позиция, защото само Африка има 56 страни членки, а конфедерацията на страните от Централна и Северна Америка и Карибския регион (КОНКАКАФ) има 35 страни. Когато обаче става въпрос за световно първенство, Европа получава 13 места, Африка - 5, а КОНКАКАФ – 3. Освен това тези региони никога не са излъчвали дори полуфиналист на световно първенство. Тази традиционна тежест на старите и традиционни сили се заличава, когато дойде време за избори.

Африканските нации имат своите доводи да подкрепят Блатер вкупом – под неговото управление континентът спечели за първи път домакинство на световно първенство. И този негов принос не може да бъде заличен лесно. "Блатер беше много ключова фигура за развитието на футбола в Африка. Никой не се страхува. Това са 54 страни. Не бих казал, че 100% са зад него, защото гласуването е тайно, но всички говорят в една посока. Трябва да се каже, че този човек е африканец, той се чувства като африканец, той подкрепяше Африка и ще му дадем тази подкрепа", заяви президентът на Нигерийската футболна федерация Амаджу Пинник пред CNN.

Като се добави и фактът, че това е традиционното противопоставяне между бедния и богатия свят, не е учудващо защо е трудно да се намери качествен опонент на 79-годишния швейцарец. А той и организацията му в последните почти две десетилетия имаха възможността под различни програми да раздават средства именно в такива региони, в които футболът не е развит, но носи гласове при избори. Точно такъв беше случаят преди четири години, когато Блатер беше критикуван, че си купува гласове под формата на помощи за национални асоциации от фондовете на ФИФА по програми.

Както и другата голяма спортна организация МОК футболните ръководители са изключително чувствителни при намесата на държавни органи в нейното управление. Неслучайно през годините ФИФА често е изваждала от футбола различни национални федерации, когато държавни органи са се намесвали в работата им. Затова и включването на държавни органи – като ФБР, прокуратурата в САЩ и Швейцария, или други подобни структури се смятат за намеса във вътрешните дела. В такива случаи организациите са показвали склонност да се консолидират и капсулират в името на запазването на независимостта.

Особена сила им дават финансовите възможности на организацията и колебливата реакция на спонсорите, които осигуряват по 1.5 милиарда долара от около 4.5 милиарда бюджет покрай световните първенства. Компаниите са наясно, че футболът е прекалено голяма платформа, за да се откажат така лесно от нея. В същото време са принудени да лавират между собствените си разбирания за добри практики и лоялно поведение, призивите на клиентите им да се придържат към тях и възможностите, които световните първенства им дават. Затова единствено Visa излезе с директна заплаха за прекратяване на договора, а останалите партньори предпочетоха да се притаят в очакване на бурята да се размине. Футболът е най-популярният спорт в света с голяма преднина и световното първенство е най-популярното събитие, затова е толкова трудно да се откажеш от връзките си с него", коментира пред Bloomberg Кевин Алави, управляващ директор на компанията за спортни и медийни анализи Futures Sport & Entertainment.

Арестите в сряда обаче доказаха, че ФИФА и нейните ръководители вече не са недосегаеми. Това е различното в сравнение с разкритията на най-вече британски медии за корупция, които в повечето случаи бяха подминавани с пренебрежение. Дълги години водещите спортни организации се криеха под специалната юрисдикция в Швейцария, където имаха редица привилегии, предимно в данъчно отношение. Около 65 спортни организации са базирани в Швeйцария. В края на 2014 г. година обаче беше приет първият пакет промени, известни като "Лекс ФИФА". Той предвижда ръководители като Сеп Блатер и президентът на МОК Томас Бах да бъдат третирани като "политически фигури". Това означава, че ще могат да бъдат преследвани за пране на пари. Швейцарските банки ще бъдат задължени да проверяват всеки превод, преди да го приемат.

Отделно спортните ръководители не могат да се чувстват спокойни, че при разследване в държави като САЩ и Канада няма да бъдат задържани и екстрадирани. Точно това се случи в сряда с арестите в Цюрих. Те могат да бъдат разглеждани като сигнал, че най-мощните служби и държави вече не могат да търпят прикритите опити за реформи във футбола и е време за промени. Сега остава да се види как ще бъде разтълкуван този сигнал.

По сайта “Дневник”

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот