Защо дядо Коледа ни обича?

Автор: Димитър Шумналиев


Защо дядо Коледа ни обича? Рис. Иван Кутузов

Добра Коледа дойде. Само злобарите не виждат спокойствието, само хейтърите ровят в дълбините. Трябва да си признаем, че и бизнесът не се разплака...

Разплакаха се разни анализатори, които, за да има какво да анализират, формулират проблеми. Така се поддържа постоянно невротично състояние на нацията. Това е, за да има какво да преодоляваме. Дядо Коледа да ни похвали, че сме по-здрави от миналото му гостуване. Не сме болни, само нервни.

По-страшното е в народните поверия. Фолклорът определя периода от Коледа до Йордановден /25 декември-6 януари/ като Опасните дни. Зоват ги още Караконджови дни, Некръстени дни и т.н. Наричат се така, защото са дни след раждането, а те не са чисти. Действат бая забрани. Не се ходи на воденица. Не се вдигат сватби. Не се перат ризи /нито пари/. Не се опяват мъртъвци. Ако някой караконджул излезе от парламента и почне да се разгащва, трябва да му поднесем защитна реакция. Например караконджулът се плаши от кудкудякащ петел. Затова всички трябва да кукуригаме.

Плаши се от пепелта в огнището. Затова трябва да превърнем всичко в пепел. Тя се възприема като междинен продукт на жива и нежива. Според известната фолклористка Лилия Старева, с пепелта се ръси мястото, където се предполага, че има заровено има̀не. Това – за да се открие кой е стопанин на имането и каква жертва трябва да му бъде принесена. С други думи, трябва да поръсим парламента, а жертвите се подразбират.

Дядо Коледа обича българите. Ние сме му интересни. Не сме скучни като матрицирани швейцарци или ортодоксални англосаксонци. Ние сме ведри песимисти и злобни оптимисти, велико съчетание от добродетели и козни, което ни измъква от всякакви ситуации векове наред. Ние сме мърморещите непукисти. Най-отявлените нарушители на правила и закони, защото си имаме наши правила и наши закони, както имаме собствена любов. От всичките си либета най-обичаме чуждото.

Предстои екзотична 2015 година. Може потокът от пари да не е постоянен, но постоянно ще бъде усещането, че печелим пари. Астрологичният хороскоп на правителството обещава печалби, а когато властта печели, печели цял народ.
Според астроложката Алена пак ще ни дебнат ретроградни планети и ще ни влияят, както БНБ влияе на КТБ. Терминът стана бая актуален, след като Бойко Борисов изчака ретроградния Меркурий, за да състави правителство.

Поради ретроградното поведение на годината, ще се ускорят куп реакционни процеси. Например младите ще мамят, че са възрастни, за да консумират пенсионните фондове, НОИ, както и други форми на старческите благини. Всяко новородено – пенсионер.

Очакваме още: Президентът да заобикне Русия. Ако това му е трудно, да научи българския правопис. Мая Манолова да мълчи трийсет минути. Бойко Борисов да проговори немски. Иван Искров да оглави КТБ. Вежди Рашидов да прочете книга, а Валери Симеонов да прегърне циганин.

Накрая всички да плеснем с ръце и да се прегърнем.

По в-к Труд

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот