Загадка: Храм на Афродита или древен бардак са руините край Каснаково

Автор: Красимира Славова


Загадка: Храм на Афродита или древен бардак са руините край Каснаково Археоложката д-р Веселка Кацарова вече се колебае в тезите си за открития храм - какво представлява той?

Ако там е имало вертеп, археолозите ще развенчаят мита за една голяма любов

Има ли храм на Афродита край димитровградското село Каснаково? Върху това умува шефът на разкопките край единствения у нас Нимфеум, посветен на Нимфите и Афродита - д-р Веселка Кацарова от НАИМ при БАН. Ако за тази теза екипът й намери безспорни доказателства, обектът ще се превърне в археологическото откритие на лятото. До момента няма разкрит храм на Афродита по нашите земи, а данните са, че култът е бил слабо разпространен в тази част на древна Тракия. Върху част от обекта екипът й работи вече втора година, но вместо с напредването на работата мистериите в комплекса да се разплитат, те се задълбочават.

Артефакти, разкрити тази година, заплетоха още повече мистериите в древния комплекс край Каснаково. Едната от тезите на учените дори може да развенчае мита за една голяма любов, смятат археолози. Става дума за верността между Тит Флавий и съпругата му Клавдия, заради която тракиецът дори отказал изкусителното предложение на красива нимфа - да получи любов и безсмъртие едновременно.

При разкопките миналата година археолозите разкриха една от седемте сгради, които се намират на 15-те декара, обследвани от тях. Това е имението, собственост на тракиеца Тит Флавий и красивата му съпруга Клавдия Монтана.

Имената им са изписани на един от камъните вложени в градежа при извора на Нимфите, малко по-надолу от сега проучваното от учените място. Една от много красивите и сравнително добре запазени находки, които разкопаната сграда миналото лято "подари" на археологическия екип, беше мъжко стъпало, обуто в сандал, вероятно част от статуя. Това е мавзолей на собствениците, ползван и от техните наследници, заключи тогава д-р Кацарска.

Само седмица след разкопките тази година обаче три малки по размер предмета са на път да преобърнат цялата теза. Находките, с които бе възнаграден екипът й, са три оловни вотивни (предмети, поднесени като дар, свързани с обет) огледала. Датировката им е II - III век. "Това по принцип не е функционално огледало. Огледалата, които са били предназначени за оглеждане, са по-големи. Намерените са просто дарове, нещо като реплики на истинските", разяснява Кацарова. Две от откритите огледала са пробити, вероятно е имало и стъкълца, дръжчиците им са счупени. Тези огледалца са характерни за светилища, свързани с нимфите. На едното от трите има надпис на гръцки, който в превод означава "Аз съм красотата", но може и да се тълкува като "Аз съм най-красивата". "Красотата е Афродита", прави връзката Кацарова.

Вотивните огледала също са свързани с култа към Афродита. Въпреки че е категорична, че няма да се намести тотално пъзела за един месец проучвания до септември, според Кацарова нещата вече се избистрят. Една от тезите й е, че разкопаната сграда е мавзолей, използван от семейната двойка Тит Флавий и Клавдия Монтана. Вероятно Клавдия е била почитателка на култа към нимфите и Афродита. При положение, че тази сграда е била посветена на нейната памет, то тя се превръща в храм. А намерените вотивни паметници могат да се свържат с почитта на нейните наследници към своята прародителка. Вероятно мавзолеят е бил само на Клавдия. Намерената част от мъжка статуя пък сигурно е била на съпруга й Тит. Освен това на разстояние от около 1 километър в близост до мавзолея на Клавдия, на отсрещния хълм, има друга непроучена могила, която според Кацарова категорично е свързана с комплекса, по който се работи. Твърде вероятно е там да се намира мавзолеят на Тит Флавий.

По-смелата й и сензационна теза е, че вероятно разкопаната сграда може да се окаже и първият публичен дом, който се открива по тракийските земи. Кацарова обаче все още се въздържа от категорични твърдения в тази посока. Така е, защото за разпространението на култа към Афродита по нашите земи ще са необходими много проучвания и сериозно мислене. Все пак Веселка Кацарова разказва, че може да се умува върху това, че наред с култа към Афродита-Орания, която е небесната богиня, олицетворение на платоничната любов, на всичко най-прекрасно, на най-красивите емоционални човешки чувства, има култ и към другото й лице - на Афродита-Пандмия. Тя е почитана особено на островите в Средиземноморския басейн, около които е имало интензивна мореплавателна дейност.

Тези острови били прочути с присъствието на хетери, които раздавали сладострастие именно в храмовете на Афродита. Ако Кацарова успее да докаже, че това се е случвало и край Каснаково, то би се развенчал мита за романтичната голяма любов между Тит и Клавдия. Според легендата тя го чакала като вярна съпруга десетилетия, докато се върне от служба в римските легиони. В знак на почит към вярната Клавдия той изгражда извора край Каснаково. При откриването на градежа му се явява чудно красива нимфа, която обещава на Тит да му се отдаде, а той да бъде безсмъртен като нея, ако се съгласи да й принадлежи. Тит отказал предложението й, спомняйки си за верността на Клавдия.

По в-к Стандарт

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Април 2024 »
пнвтсрчтпксбнд
     
 1. 18.04. - Събития и факти
 2. 18.04. - Международен ден за опазване на паметниците на културата
 3. 19.04. - Събития и факти
 4. 20.04. - Събития и факти
 5. 20.04. - Годишнина от Априлското въстание
 6. 21.04. - Празник на военното контраразузнаване
 7. 21.04. - Събития и факти
 8. 22.04. - Събития и факти
 9. 22.04.1915г. - загива Яне Сандански
 10. 23.04. - Световен ден на книгата и авторското право
 11. 23.04. - Събития и факти
 12. 24.04. - Световен ден за ознаменуване геноцида над арменския народ
 13. 24.04.1939г. - рожден ден на Лили Иванова
 14. 24.04. - Събития и факти
 15. 25.04. - Събития и факти
 16. 26.04. - Събития и факти
 17. 27.04. - Събития и факти
 18. 27.04.1867г.- четата на Панайот Хитов преминава Дунав
 19. 27.04.1963г. - е открита първата електрифицирана жп-линия
 20. 27.04. - Лазаровден
 21. 28.04. - Събития и факти
 22. 28.04. - Цветница
 23. 29.04. - Събития и факти
 24. 29.04.1887г. - създадено е Българското опълчение
 25. 29.04. - Международен ден на балета
 26. 29.04. Страстната седмица: Велики понеделник
 27. 30.04. - Страстната седмица: Велики вторник
 28. 30.04. - Събития и факти