За срещата с посланиците, рокадите в "Труд" и клоунадата на Борисов

Автор: Люба Манолова


За срещата с посланиците, рокадите в

Една версия за пренареждане на медийното влияние, защо е вредно да се лъже, дискриминацията като партиен похват и касирането на вота от 12 май...

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с посланиците на страните-членки на Европейския съюз, САЩ и Турция, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

 

Срещата ще се проведе днес, 27 май 2013 г., в 9:00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание на пл. „Народно събрание“ 2. В срещата ще участват още заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, бившият министър на външните работи от правителството на ПП ГЕРБ Николай Младенов и народни представители от ПГ на ПП ГЕРБ.

 

Едно обикновено протоколно съобщение, което не всеки би прочел, но какво показва то: бившият премиер Бойко Борисов не бездейства като опозиция.

 

Бившият вътрешен министър също не стои в сянка, и проваленият бивш министър на вътрешните работи, Николай Младенов не мирясва и е в услуга на шефовете на ГЕРБ.

 

Това съобщение излезе с едно друго: в. Труд” има вече нов главен редактор, досегашният – Светлана Джамджиева отстъпва поста на Иван Михалев. Случайно ли е това?

 

Малцина са тези, които биха свързали рокадата с една потънала в информационния поток лъжа, но нека я припомня, тъй като колегията не обърна внимание на нея.

 

16 май четвърти ден след вота

„...завчера ми се обади главния редактор на „Труд” – ей така, да ме поздрави в личен план за победата. И това, което споделих с него, на другия ден го видях във вестника, без да бъда предупреден, без да ми се каже, че ще бъде пускано това интервю или каквото и да било. Но аз си патя от добрината и от главата, най-вече, с приятели, най-вече от приятели, така че повече и това няма да допусна...”

 

Това чухме от устата на бившият премиер на първата пресконференция след вота на 12 май, когато той се правеше на жертва.

 

На другия ден неволно чух в прегледа на печата една телевизия как изчете опровержението на гл. редактор на „Труд” и оттук нататък последваха необясними събития...

 

В аудиофайла за прегледа на печата от 17 май на тази телевизия с национален обхват, коментарът за признанието на гл. редактор С. Джамджиева липсваше!?

 

Друга медия така и не бе споменала за това уточнение в „Труд”.

 

В сайта на вестника и търсачката в интернет, не намерих каквито и да било следи от този коментар в „Труд”, който изобличаваше Борисов в лъжа! Като че ли коментарът-уточнение не е съществувал?!

 

Прави чест на гл. редактор на „Труд”, че изясни как стоят нещата и тъй като от ГЕРБ разчитат на „изчезването на хартиеното издание на вестника, пускам текста на шефа Светлана Джамджиева, излязъл на втора страница на вестника:

 

„Бойко Борисов обяви вчера /16 май – бел. Л. М./ пред журналисти, че главният редактор на „Труд” му се е обадил да му честити победата, и след това той най-неочаквано видял публикуван разговора си във вестника, без да е предупреден.

 

Истината е следната: обадих се на Борисов за да поискам потвърждение на информацията , че се отказва от депутатската банка. Това твърдяха негови съпартийци. Изрично беше посочено, че се готви публикация. Той отрече това твърдение, а изявлението му, че прокуратурата му е взела 5-6 процента с акцията си в печатницата, дойде в отговор на въпроса ми какви са намеренията му спрямо Цветан Цветанов. Г-н Борисов услужливо изчакваше да бъдат записани думите му.

 

Колкото до поздравленията за изборите той навярно е забравил, че по този въпрос разговаряхме в неделя вечер, когато резултатите бяха ясни. Което е надлежно посочено в броя ни в понеделник.

Светлана Джамджиева”

 

Има ли по-позорна ситуация от тази, политик да бъде изобличен в лъжа?

 

Мълчание. Вечно оплакващата се от посягане на свободата на словото журналистическа колегия неотрони и дума за тази лъжа на премиера – като под една диригентска палка. И изведнъж: Джамджиева щяла да работи по други медийни проекти, и вестникът осъмва с нов главен редактор!

 

Нищо лично – колегата Михалев е известен с определени постижения в професионалния си път. Да го кажа така: новият главен редактор на "Труд" е известен от работата си като разследващ журналист във в. "Капитал", когато и печели наградата "Черноризец Храбър" /за 2008 г./. Завършил е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор е на обществените науки и информационните технологии към Алма матер - темата на докторската му дисертация е "Качествена журналистика в епохата на интернет - иновации в бизнес модела на вестниците" (2009). Автор е на книгата "Вестникът в епохата на интернет" (2010).

 

Книга, докторат, иновации в бизнес модела са доста „странични” теми за един оперативен разследващ журналист. Михалев е този, който пусна пръв в печата разследванията си за Батко и Братко, за корупцията на едно правителство, в което водеща роля имаше Сергей Станишев. В този смисъл поставянето му на поста на главен редактор на един от тиражните вестници – „Труд” може да се приеме за емблематично, тъй като отново на дневен ред е правителство с мандата на БСП.

 

За едни присъствието на бившия премиер Борисов след вота на 12 май е тъпа клоунада и неизпълними искания за втори дубъл на изборите. Според тях той все още се опитва да смели факта, че партията и съпартийците му са победители с малцинство. Според тях Борисов не го искат в селото, а той пита за поповата къща.

 

Не го искаха за договарянето с австрийската фирма преброител, не го искат за правителство, не го искат... защото знаят, че хората, суверенът не го иска както Него, така и Вечно излизащият сух от блатото му Планше.

 

Едно е да спечелиш избори пръв сред малцинствата, като си загубил 600 000 гласа и нямаш начин пак да си играеш с властта.

 

Друго е никой от политическите партии в парламента да не те иска и да останеш изолиран и непотребен.

 

Дали всичко, което се вижда е така – не е ли това лъжливо отстраняване на Борисов и ГЕРБ от политиката след 12 май.

 

Истинското е, че той вече не мълчи, плете си кошницата със срещи и послания, които идват от близкия до ГЕРБ Жозеф Дол в негова защита, вика на разговори посланиците на Европа, САЩ и Турция – все държави, които приема, че все още го искат във властта.

 

Дол стана смешен в Европейския парламент с предварителна Декларация против правителството на Пламен Орешарски – кабинет, който все още не е конструиран и гласуван в парламента?!Що се отнася до изброение ЕС, САЩ и Турция – тази комбинация е емблематична, защото тя крепи ГЕРБ и Борисов при управлението им досега.

 

Тук не трябва да пропускаме факта, че протестиращите в 15 града и над 100 000 души в студените зимни вечери показаха ясно, че не се интересуват от тази „тройна” подкрепа.

 

От подкрепата не се интересуваха и самозапалилите си живи факли, самоубилите се от отчаяние българи – всички тези „подробности” бяха заметени от медиите в името на възкресението на ГЕРБ, Борисов и разбира се ... Цветан Цветанов!

 

В този смисъл може да се каже, че слуховете за успешно отстраняване на Бойко Борисов от политическата сцена са силно преувеличени.

 

Фактът, че излъга на едро на първата пресконференция след гласуването остана медийно услужливо обвит в безмълвие.

 

Фактът, че показа една вопиюща обидна дискриминация към целокупният избирател – също мина мълчаливо в архив. А няма спор, че казаното от Борисов бе обидно: лошият материал, той съзря в статистиката за хората по гласуването.

 

Пръв сред малцинствата за ГЕРБ според Борисов било победа, защото хората ценели партията Му; Само че цената падна с 600 000 гласа;

97 депутатски места за ГЕРБ е повече от 84 места за социалистите. Борисов повтори няколко пъти тези цифри: 97 е повече от 84, 97 е повече от 84... Само „пропусна” факта, че не върши работа когато за вземане на властта се искат 122-123 гласа. Да не говорим, че сравнението 97 на 84 върви в баскетбола, въпреки че управлението на една държава не е баскетбол;

За победителите с малцинство според Борисов е гласувал добрия материал, за другите, опонентите, които също са малницство, но могат да управляват – лошия материал:

 

По възраст

От 18 до 29 години – равносметката е два пъти повече е гласувал добрия материал;

От 30 и 39 години – също два пъти повече е за победителя с малцинство;

От 40-48 години – пак два пъти повече;

От 50 до 59 години –почти два пъти повече е добрият материал срещу двойно малко за опонента;

От 60 и повече години – 30 срещу 43,5.

 

Изводът на Борисов: младите са дали глас за победителя, който не може вече да управлява?!

 

Така в държавата е останал лош материал. Живеят, не работят и чакат пенсии... Изяли даже 4 милиарда фискален резерв! Само дето пенсиите не са от този резерв, както твърди Борисов...

 

Образование

Висше образование – 36,4 на 24,7 процента за опонента.

Средно образование – 37,3 на 22,8 процента за втория в класиралите се по малцинство.

Основно образование - 20,6 на 36,7 процента за опонента, който макар и втори има шанс да вземе властта.

По-ниско от основното образование - 17 срещу 40 процента.

Извод: по-учените са гласували за Борисов и ГЕРБ, а по-неуките – за всички останали?! Нещо, което няма как да е вярно..

И кой тръгна да разделя българите на образовани и необразовани – един човек, който е прочел една книга в живота си?!

 

По признак „Етническа принадлежност”

–      Българи – 37 на 25,8.

–       Турци /?!?/ – 9,9 на 6,6 процента за опонента, социалистите.

–       Ромите, които харесвали повече опонента - 37,4 на 24,7 процента...

Скандалният въпрос е: може ли един народ да се дели на лош и добър материал?

 

Българите в чужбина гласували за победителя в малцинствата показвали цифрите. Дали има значение фактът, че на преброителите от чуждата фирма не бяха дадени цифри от гласуването на българите в чужбина? И другият факт – че приемникът външен министър е от отбора на победителите в малцинство?!

 

От удобно – по-удобно. За Борисов и ГЕРБ.

 

Преди касирането - факти или компромати?

 

Серията от компромати по време на предизборната кампания разколеба голяма част от хората да гласуват. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” социологът Мирослава Радева, директор на МБМД.

 

Как определя Тълковният речник думата компромат:

Улики, материали и факти за измислена, инсценирана или действителна постъпка на човек или организация, които се разпространяват с цел уронване на престижа.

 

Какво се опита да ни внушава Мира Радева: че Главният прокурор, собственият ни слух, разпространени записи са измислици, инсценирани с цел уронване на престижа на партия ГЕРБ? Радева, ти се оля бих отговорила аз на подобни твърдения, които едва ли са спонтанни.

 

Победителите поискаха касиране на вота – по-вярно е да се каже, че те поискаха втори дубъл на избори, за да спечелят парламентарно мнозинство!

 

За жалбата до Конституционния съд Борисов каза – „...наели сме юристи. Г-н Георги Марков ни е консултант. Надявам се, щом подготвят материалите за жалба, да я изпратим в Конституционния съд”.

 

„Категорично няма да се внася жалбата нито през президента, нито през Министерски съвет.” Това уточни Борисов след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

 

За Борисов бившият юрисконсулт на Ленински райсъвет достигнал до конституционен съдия вероятно е връх на правната мисъл - няма да споря. Нека не забравяме, че ако тръгнем да класираме конституционните специалисти, на избора на ГЕРБ ще се падне незавидно ниско място в класацията, но да им е на добър час консултацията!

 

ГЕРБ нямало да внасят жалба през президента – и как точно ще внесат жалба при държавния глава, след като той твърдо заяви, че няма причина за касация на изборите.

 

ГЕРБ нямало да внасят жалба през Министерски съвет. Всъщност истинската причина е, че служебният премиер Марин Райков обяви, също, че няма никакво основание за касиране на изборите.

 

Красимира Медарова, председател на Централната избирателна комисия, в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио заявява: ЦИК е органът, който обявява резултатите от изборите. Ние излязохме с решение, с което обявихме избраните народни представители. спазени бяха всички законови изисквания, на базата на които следва да се вземе решението, и от гледна точка на ЦИК обявеният резултат е легитимен.

 

От блога на Люба Манолова

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот