За кожата на Левски и Симеон Велики

Автор: Константин Събчев (4 коментара)


За кожата на Левски и Симеон Велики

Дискутираният учебник за III клас разжари поредната дискусия за състоянието на учебните програми по история – стара тема,уви, но не на нов глас... Пак ще се въвеждат стандарти – какво може, и какво не може да го има в учебниците.

"Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало". И още: "Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на град София". Тези изречения от учебника за трети клас по предмета "Човек и обществото" (с автор проф. Мария Радева и издател "Просвета") накараха родители и историци на 8 септември от 12 ч да се съберат в БТА, за да дискутират

какво трябва да учат българските деца

в часовете по история. Организатор на мероприятието е "Национална родителска мрежа", а главният "виновник" за събитието е директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, който представи преди дни по bTV тези и много други извадки от учебника, които според него изкривяват истината. Според него, цели периоди от историята на България или въобще липсват, или изобщо не става ясно какво се е случило. Посочени са и чисто фактологически грешки - като участието на румънците в боевете при Стара Загора и Шипка по време на Освободителната война.
На свой ред проф. Мария Радева защити концепцията на учебника с думите, че той отправя послания за възпитаване на

толерантни хора, а не на фанатици

с омраза към българските малцинства. Затова за периода на османското владичество се набляга на мирното съжителство. И успокоява опонентите си, че в следващите класове учениците, съобразно възрастта си, ще стигнат и до социалните, политически и военни аспекти в историята, за да дискутират накрая и проблемите на геополитиката.
За участие в дискусията са поканени известни български историци, които са решили да създават инициативен комитет, който ще излезе с отворено писмо до МОН с

искане за ясни правила

при писането на учебниците по история. В него влизат проф. Божидар Димитров, акад. Георги Марков, Петко Колев, председател на фондация "Тангра ТанНакРа", проф. Христо Матанов, проф. Пламен Павлов, доц. Николай Проданов. Поканени за участие са и издатели на учебна литература.

Скандалът коментира вчера и просветният министър доц. Румяна Коларова. "Учебниците по история постоянно се актуализират и коригират и е хубаво тяхното съдържание да се коментира през цялата година, а не най-активно преди изборите", смята доц. Коларова.

Западът плаща да няма герои

Акад. Георги Марков

Учебникът за трети клас по роден край, в който за Левски има буквално две изречения - че бил арестуван от полицията, осъден справедливо и обесен, а за цар Симеон Велики е написано съвсем в духа на марксизма ленинизма, че водил кръвопролитни и изтощителни завоевателни войни, е част от отдавна налагащата се тенденция за неолиберален подход към историята. Тя се прокарва от редица западноевропейски и американски фондации под благовидната идея да се дегероизира историята - в името на помирението между нациите и създаването на модерното глобално общество. В учебниците - далеч не само у нас - се подменя "класическата" история с някаква микроистория. Нещо като етнология - акцентира се върху битовата култура и развитието на технологиите - какви сгради са строени, какви занаяти са се развивали, как е изглеждало домашното огнище и какво са готви на него. Никакви войни, революции, въстания, кланета. Ето, подобни писания има напоследък за Първата световна война - пак в името на помирението между победени и победители сякаш изобщо не е имало бойни полета. Пише се за епидемиите от холера и грип, за ранените, за живота в тила, за вдовиците и сираците. Целта е да не се демонстрира национална принадлежност.

Разбира се, далеч не навсякъде подобен подход се лансира на държавно равнище. Наблюдаваме как във Франция се отбелязва 100-годишнината от Голямата война. Няма ден, в който президентът Оланд да не поднася венци пред мемориалите на мястото на някое сражение. А на 11 ноември цяла Англия се накичва с червените хартиени макове в памет на загиналите при Сома и Паскенделе, пак по време на Първата световна война.

За съжаление, подобни схващания се защитават и от някои по-млади български историци, обвързани финансово с въпросните фондации. Един такъв колега, учил във Франция, ми каза: "Аз не съм български историк. Аз съм просто историк". И обясни позицията си, че иначе няма как да си безпристрастен изследовател. Такова нещо като историк въобще няма. Един историк няма как да е съвършено безпристрастен, да не проявява емоция. Ако е безчувствен, просто няма да му прочетат книгите. Без митове няма национална история. Как да си представим Германия без Зигфрид и нибелунгите, Франция без Ролан, Англия без крал Артур и Робин Худ? В крайна сметка историята е приказка, основана на факти. Затова историците се обединяваме около искането да се въведат определи изисквания за учебниците - без, разбира се, да се изпада в крайно патриотарство, но и без национален нихилизъм.

Апостола не е мутра!

Проф. Божидар Димитров

Отдавна сред обществеността се дискутира, че учебниците по история не са това, което трябва да бъдат. Аз получавам постоянно писма на тази тема, а обаждания по време на моето телевизионно предаване - не знам защо хората са решили, че като директор на НИМ пиша и учебници. От тях си личи, че родителите не са доволни от съдържанието им. Аз всъщност има личен опит със собствената си дъщеря, когато беше ученичка. Тя ми каза, че учителката по история им казала да не четат учебника, а да си водят записки. Погледнах записките, прочетох и учебника, и се съгласих напълно с тази преподавателка. Не познавам сегашните учебници, но явно нещата не са се променили.

Защото двата примера, дадени от колегата Костадин Костадинов в медиите, наистина ме шокираха. Как така цар Симеон Велики не направил нищо особено? Това е супертъпотия! Та неговото управление утвърждава българската държавност за цял век напред. И въпросът не е в границите на три морета, а в този респект, който той създава у съседите, най-вече във Византия. И осигурява 40-годишен мир за наследника си цар Петър. За Левски пък въобще не ми се говори. Излиза, че той е едва ли не една обикновена "мутра". Само дето днес мутрите не ги бесят.

Затова приех с удоволствие предложението на водещи наши историци да се съберем и да измислим какво трябва да се направи по въпроса. И да го предложим на следващото правителство и съответния ресорен министър. Така че ще ми се наложи да прочета всички учебници по история.

Няма да се помирим, замазвайки очи

Петко Колев, председател на общобългарска фондация "Тангра-ТанНакРа"

Подобни дискусии с учебниците и не само по история възникват периодически след сигнала на отделен родител или учител. Защото вече изминаха 25 г. демокрация, а още не може да си изясним кой е бил либерал, кой демократ, кой комунист, кой националист, кой патриот. А при писането на учебниците постоянно се борави с тези термини. И тук започват битките между двете концепции и взаимните обвинения: вие разединявате нацията, а вие обезличавате нацията, не, ние я обединяваме, а вие изкривявате истината и т.н. И така четвърт век, а учебниците си остават едни и същи. Затовае е нужно да се проведе наистина сериозен и мащабен разговор. Идеален учебник по история, разбира се, няма. Всеки може да бъде критикуван. Но има факти, които не може да се премълчават, като например Баташкото клане. Подобно замазване на историята е фалшива база за помирение.

Всъщност всички автори и издатели, повече или по-малко, се опират на предписанията на Брюксел за възпитание на подрастващите в духа на общоевропейска толерантност. Това, разбира се, е правилно, но ние май избързваме. Защото съседите ни са доста далеч от подобно схващане за възпитанието на собствената си младеж. Според турските учебници, в Османската империя едва ли не са текли реки от мед и масло, а в сръбските и гръцките българите са все така негативно представени. Нека търсим общото, но да не преувеличаваме различното, както и конфликтите. Така че би следвало държавата да наложи някакви стандартни изисквания в тази посока.

По в-к Стандарт

Коментари
2014-09-06 14:54:22 От: Чардафон

Това е претоплена манджа. Мине се, не мине, някоя и друга година и все учебници се обсъждат. Тук има някакво основание, но си личи от километър, че пак се вкарват предизборни страсти. Не е сега времето, и то точно преди началото на учебната година. Къде бяха тези основателни забележки преди време? Сега, какво - да изтеглят учебника от системата ли ?

2014-09-07 19:09:08 От: Генади Савов

Всяко българско дете-ученик ще знае,че цар Симеон Велики е опазил Б-я.от византийска власт с битката при Ахелой-917 год.Голям военен стратег и дипломат този цар е продължил християнизацията на народа ни,като е строил манастири и църкви.Преписвали са се евангелия и Библията от гръцки на български език.Васил Левски е бил борец за освобожд.на Б-я.от турско робство.Апостола на свободата е създ.революц.комитети по села и градове.Бил е заловен от турската враждебна на нас българите полиция.Левски е бил обесен в София по заповед на турския султан.Но идвали Априлското въстание-1876 год.и руско-турската освободителна война за нас българите.

2014-09-07 19:15:13 От: Генади Савов

Да се гордеем ние българите с цар Симеон Велики.Германците се гордеят с император Карл Велики.Италиянците обичат и се гордеят с Джузепе Гарибалди.Ние бълг.ще тачим името на В.Левски,който е бил равен на италиянският Гарибалди.

2014-09-15 16:16:00 От: vlady

Крайно време да се направи качествен учебник по история базиран на великата книга „Краткосмешна история на България“. В тази книга има много важни исторически факти прикривани от официалната наука – цар Борис I приема християнството за да спи с византийската принцеса Теодора, цар Симеон по време на обучението си в Магнаурската Школа се среща с Кирил и изпиват заедно хонорара за буквите, за относителната социална справедливост в Османската Империя и мн. др.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Април 2024 »
пнвтсрчтпксбнд
     
 1. 17.04. - Събития и факти
 2. 18.04. - Събития и факти
 3. 18.04. - Международен ден за опазване на паметниците на културата
 4. 19.04. - Събития и факти
 5. 20.04. - Събития и факти
 6. 20.04. - Годишнина от Априлското въстание
 7. 21.04. - Празник на военното контраразузнаване
 8. 21.04. - Събития и факти
 9. 22.04.1915г. - загива Яне Сандански
 10. 22.04. - Събития и факти
 11. 23.04. - Световен ден на книгата и авторското право
 12. 23.04. - Събития и факти
 13. 24.04.1939г. - рожден ден на Лили Иванова
 14. 24.04. - Световен ден за ознаменуване геноцида над арменския народ
 15. 24.04. - Събития и факти
 16. 25.04. - Събития и факти
 17. 26.04. - Събития и факти
 18. 27.04. - Събития и факти
 19. 27.04.1867г.- четата на Панайот Хитов преминава Дунав
 20. 27.04.1963г. - е открита първата електрифицирана жп-линия
 21. 27.04. - Лазаровден
 22. 28.04. - Събития и факти
 23. 28.04. - Цветница
 24. 29.04. - Събития и факти
 25. 29.04.1887г. - създадено е Българското опълчение
 26. 29.04. - Международен ден на балета
 27. 29.04. Страстната седмица: Велики понеделник
 28. 30.04. - Страстната седмица: Велики вторник
 29. 30.04. - Събития и факти