За и против: Паметникът на цар Самуил (1)

 (1 коментар)


За и против: Паметникът на цар Самуил (1)

Скулпторът Александър Хайтов: "Ръстът на Самуил е внушителен, защото той е легенда, отдалечена във времето, и художествената измислица в този случай е напълно приемлива..."

Александър Хайтов. Скулптор, патриот, син на писателя Николай Хайтов. Под ръцете му са излезли паметникът на баща му в Смолян, на Добри Войников в Шумен, на Вили Казасян в Банско. Автор е на мемориала на жертвите от атентата на гара Буново. В центъра на столицата, близо до черквата „Св. София”, се издигна и създаденият от него цар Самуил.

* Интервюто е взето преди откриването на паметника, предизвикал толкова спорове.

– Г-н Хайтов, трудно стигнахме до ателието ви в Панчарево, където правите паметника на цар Самуил. Докато работите, не излизате, не се срещате с приятели. В отшелник ли се превръщате?

– Ако не се изолирам от света, не мога да създам нищо хубаво. Всяка работа изисква „да си събереш акъла”. Хубавото на моята е, че не й трябва съдействие. От началник нямам нужда. Е, някой помощник никога не е излишен. Освен това, ателието е моята защитена територия. Навън вечно някой иска да те изработи, да те хване да изпереш пешкира. А тук никой не може нито да ме хване, нито да ме изпере (смее се).

– Как конструирахте във въображението си образа на владетел, умрял преди 1000 години?

– Благодарение на историческите хроники. Четох Манасиевата летопис, възстановена от българските специалисти по Средновековие. Прехвърлих и художествена литература. Но иначе, подготовка за работа не ми трябва. Ставам и действам. Апетитът идва с яденето. Освен, ако не съм прегладнял за работа. За радост, тези случаи са редки.

– Според някои източници цар Самуил е бил нисък. Ще останете ли верен на тази историческа истина или ще следвате някакъв естетически идеал, докато ваете образа му?

– Не мога да го направя нисък, ще станем за смях пред братята македонци (смее се).Ако трябва да отговоря сериозно, ръстът на Самуил ще бъде внушителен, защото той е легенда, отдалечена във времето, и художествената измислица в този случай е напълно приемлива.

В изкуството се залага на класическата пропорция – все пак на нея е разчитал Поликлет, по-късно и Леонардо. Съотношението глава-тяло се прави 1:8, за да изглежда човекът левент, пропорционален, нищо в него да не дразни.

Виж, съвременниците можеш да ги изобразиш по-буквално. Преди години имаше конкурс за паметник на Стефан Стамболов, чиято фигура е по-скоро смешна – голяма глава, дребно тяло. Обаче е запечатан на снимки такъв и няма проблем да се придържаш към този образ.

– Въпреки това Стамболов е изваян само като глава, разцепена на две, в градинката на „Кристал”. От своя страна вие правите цар Самуил свъсен, не тържествуващ. Защо?

– Търся онзи психологически момент, в който той вижда ослепената си войска. Това го съсипва. Хронистите пишат, че умира именно заради трагичната загуба при Беласица. Макар че има и една героична версия, според която е паднал в бой.

– Самуил май ще бъде първият български цар, увековечен в столицата. Защо в София няма паметници на други владетели?

– По времето на Людмила Живкова е имало идея да се вдигнат паметници на княз Борис I и на хан Крум. От Комитета по култура обикаляли из София, за да им търсят място. Предвиждали да ги направят огромни, с мащаба на шуменския монумент „Създатели на българската държава”. Да се виждат от Калотина. Единият щял да бъде поставен на хълма в Слатина, до дългия блок на УБО.

– Как ви се струва, позволяваме ли си днес да гледаме на исторически събития с ирония или поне да се интересуваме от различните версии за миналото? Или предпочитаме учебникарските клишета?

– Проблемът не е, че не приемаме различни версии на историята, а че липсва четвърт век държавна родолюбива политика за историята ни. Не се сещаме за нашите владетели, ако македонците не ни подпалят фитила. А когато това стане се развихря някакъв сбъркан политически пиар… Но все пак има изключения и в случая това е родолюбецът д-р Врабевски виновник за този паметник.

– Докато сме на вълна история, какво, според вас, свързва Самуиловото време с нашето?

– Днес старата история се повтаря на нов глас – раждания, сватби, войни, грабежи, убийства, братоубийства, междусъседски вражди. Времето хвърчи, но моралът не мърда.

По сайта Площад Славейков, със съкращения

Коментари
2015-06-11 22:45:17 От: Истиннов

Поздравявам ви господин Хайтов, за това че ни поднасяте образа на един голям български владетел, и за това, че сте вплели в погледа му цялата хиляда годишна трагедия, предизвикана от Българоубиеца Василий. Нека керванът към вашия паметник си върви, без да обръща внимание на звуците, които се чуват отстрани.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече