Хиляди фирми спират работа в знак на протест срещу скъпия ток

Автор: Румяна Гочева, Диян Иванов (2 коментара)


Хиляди фирми спират работа в знак на протест срещу скъпия ток

Бизнесът не желае да плаща повече за кражбите в българската енергетика

Новите цени на тока от 1 юли са на път да предизвикат сериозни трусове между бизнеса и управляващата коалиция. Вчера четирите работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, обявиха безпрецедентен протест. Хиляди фирми ще започнат да спират работа за по един час всеки ден от 26 юни. "Единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика!", заявяват от организациите. Според бизнеса въвеждането на новите цени ще погуби част от производствата, ще съсипе износа и ще остави без работа хиляди хора.

Парадоксално, но премиерът Бойко Борисов също подкрепи исканията на бизнеса и дори заяви, че ще се присъедини към протестите. През почивните дни той ще събере министри и експерти, за да обсъдят какво може да се направи срещу поскъпването. "Ще им поставя пряко задачи - да видим какво може да направим по държавните дружества, ВЕИ-тата и американските централи. Нямам право да се меся в работата на регулатора, обаче имам право да се меся в НЕК, БЕХ, в парламентарната група. Ако трябва, ще направим и още 2-3 драстични промени в закона. Чакам също и проверката на АДФИ до края на другата седмица, има вече резултати за нарушения. Затова най-малкото, което мога, е да помоля да отложат вдигането, което са решили от 1 юли", каза той вчера.

Бизнесът обаче изобщо няма да чака. В декларация работодателите изброяват всички проблеми в енергетиката, които не се решават, а се замитат с по-високите цени. Таксата "задължение към обществото", която трябва да се вдигне със 112%, ще оскъпи енергията за фирмите между 13% и 20%. Цената се плаща от дружествата, които купуват енергия на свободен пазар, и отива в НЕК за покриване на разходите й по покупката на тока от ВЕИ-та и от когенерации на "Марица-изток" 1 и 3. През седмицата дори шефът на НЕК Петър Илиев призна, че увеличението на таксата за бизнеса няма да се отрази съществено на баланса на дружеството. "Няма как, когато купуваме скъпо и продаваме евтино, резултатът да е различен", обясни Илиев. По думите му таксата "задължения към обществото" не може да изчисти старите задължения на компанията.

Работодателите питат как е обосновано нарастването на добавките "високоефективно производство" със 135.5%. Не е ясно и правомерни ли са получените преференции за ВЕИ - защо е заложен ръст на добавката "зелена енергия" от 43.4%, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) твърди, че са предприети мерки за преглед на преференциалните цени и нормата на възвращаемост в сектора.

Работодателите питат докога ще продължава очевидно некадърното управление на държавните дружества в енергетиката, които са ограбвани чрез неефективен, но високоплатен труд (средна месечна издръжка - заплата и осигуровки на едно лице, е над 3500 лв.), чрез злоупотреби при доставките на услуги, материали и др. Според тях от оптимизацията на работата на тези дружества ще се спестят над 250 млн. лв. годишно.

Бизнесът пита защо държавата не се интересува от това как ще се отразят новите цени на малките и средните фирми. Във вторник енергийното министерство публикува за обществено обсъждане наредба за компенсиране на компаниите заради скъпия ток. В нейния обсег обаче влизат само около 30 големи завода, които са с годишно потребление на ток от над 30 гигаватчаса. Останалите фирми на свободния пазар ще трябва да платят прескъпо за тока и най-вероятно ще се стигне до масови уволнения, прогнозираха експерти.

Преди дни работодателите заплашиха, че ще поискат оставката на енергийния министър и на шефа на КЕВР заради новите цени на тока. Енергийният министър Теменужка Петкова отвърна, че "всеки може да иска оставката на всеки". "КЕВР, а не министерството или правителството определят цените", заяви Петкова. Освен реакцията на премиера вчера нямаше официален коментар на декларацията на работодателите от страна на министерството и на КЕВР.

Отсега е ясно, че споразумението за по-евтиния ток с "Марица-изток" 1 и 3 се отлага с поне месец. Не е ясно как ще се отрази това на цената за бита, която се очаква от 1 юли да поскъпне средно с 2%. Причината е, че сметките за това минимално увеличение са направени, като е прието, че цените по договорите с двата американски теца вече са намалени.

ТЕСТ

ЕК ще подложи Българския енергиен холдинг (БЕХ) на пазарен анализ във връзка с антимонополното разследване срещу него за свободния пазар на ток. Преди 3 г. комисията започна разследване как БЕХ работи на пазара на ток на едро. Миналата година Брюксел изрази опасения, че холдингът злоупотребява с господстващото си положение и възпрепятства препродажбата на електроенергия, като налага териториални ограничения на търговците. В отговор до ЕК БЕХ е предложил да създаде независима енергийна борса в България и така да осигури ликвидността на пазара. Ако пазарният тест потвърди, че ангажиментите са подходящо решение за опасенията на комисията, тя може да ги направи правно обвързващи за БЕХ, пише в съобщението на ЕК.

По в-к Сега

Коментари
2015-06-21 10:00:07 От: vlady

Да сезират новоизбрания архиерей на епархията архимандрит Исахак Похосян.

Финансова оферта за всички
За вашето удоволствие в цялото си време или е трудно за вас да закупите:
дом на мечтите си
апартамент
кола
за да създадете свой собствен бизнес
финансова помощ в тази нова 2016 година, за всички е отворена за вас, за да се реши всичките си финансови проблеми. че между 3000 и 500000 € с нисък лихвен процент от 2%.
Моля, присъединете се към нас, за да научите повече във всички ние даваме на размера на вашия кредит ....... catherinemoutier13@gmail.com

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот