Халифатът е нужен на САЩ


Халифатът е нужен на САЩ

Докато Обама е на власт, халифатът може да е спокоен, научаваме от коментар в "Ню Йорк Пост". Той може да бъде победен и разрушен, а не "сдържан и разграден" както твърди Обама.

Тук тази тема е отработена своевременно, горният извод е направен скоро след появата на халифата, известен още като ИДИЛ и Ислямска държава. Редица военни експерти убедително доказаха, че с бомбардировки, ракетни удари и военни специалисти унищожаването на престъпната структура е невъзможно.

Сухопътна операция дори само с ангажимента на натовска Турция би била напълно ефективна, но не се провежда и не се предвижда. Това е ясно доказателство, че Вашингтон се нуждае от халифата за постигане на регионални и геополитически цели.  При дори не особено задълбочен анализ е лесно да се докаже, че точно затова халифатът е създаден.

В условията на авторитарните режими в Ирак и Сирия появата на тази терористична квазидържавна въобще не би било възможно. Именно САЩ и съюзници разрушиха Ирак и тежко увредиха Сирия. ИДИЛ е голяма опасност за всички противници и съперници на САЩ, но тях пряко не ги застрашава, далече са. Както и драмата в Украйна. Нататък е повече от ясно.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот