Външно отказва острова, нямало аборигени под ръка

Автор: Виктор Иванов (2 коментара)


Външно отказва острова, нямало  аборигени под ръка Така изглеждал острова в Тихи океан, дето може да стане наша територия, ама на...

Обектът не представлява “остров”, съответно “земя” и в резултат на това не съществува правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България.

Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов, учтиво отказва Министерството на външните работи дори да проучи възможността България да колонизира остров в Тихия океан.

Три са причините защо България не желае да разгледа предложението на бизнесмена В.Б.. Едната е, че островът няма местно население и не е годен за обитаване от човек. Той цитира разпоредбата на чл. 121, ал. 3 от Конвенцията на ООН по морско право, която предвиждала, че скали, които не са годни за обитаване от човека или за самостоятелна стопанска дейност, нямат нито изключителна икономическа зона, нито континентален шелф.

Отказът на Външно е оформен в понеделник, след като в. “24 часа” пръв съобщи, че бизнесмен предлага на държавата да разшири територията си със завладян от него плаващ остров с площта на Белгия. Според информация от МВнР отказът вече бил връчен на бизнесмена Владимир Баланов. Именно той се крие зад инициалите В. Б., а не Васил Божков, както предположиха журналисти от други софийски вестници. Отказът е оформен три месеца след първоначалното предложение на бизнесмена до МВнР и Министерския съвет. Междувременно той е потърсил и съдействие от президента Росен Плевнелиев.

“Надявам се, че за разлика от чиновника в едно временно правителство президентът ще обърне по-сериозно внимание”, коментира вчера Баланов пред в. “24 часа”. Той отново цитира становище на председателя на правната комисия на ООН проф. Александър Янков, че островът би могъл да бъде присъединен към страната ни.

В отказа се цитират още международното определение за остров, както и изискването на българския закон за собствеността, че недвижимата собственост трябва да бъде прикрепена трайно към земята. Според писмото на Миланов от правна гледна точка островът всъщност представлявал движима вещ, частна собственост и реализирането на правата върху нея си било ангажимент на собственика.

Както в. “24 часа” първи съобщи, собственик на острова е панамската компания “Ван Мепел Инк”, която пък е собственост на Владимир Баланов. През 2013 г. той финансира експедиция, която го завладява от името на компанията. Самият остров с площ 27 000 кв. км е образуван при вулканично изригване от бързото охлаждане на лавата. Тъй като пемзата не е закрепена на морското дъно, островът е от т.нар. плаващи.

В. Б. е Владимир Баланов, създател на холдинг “България”

Владимир Баланов, бизнесмен още от 1990 г., се крие зад инициалите В. Б., с които първоначално в. “24 часа” съобщи новината за неговото предложение до държавата да се сдобие с остров.

Баланов е един от създателите на застрахователна компания “България”, от която впоследствие прераства във фонд “България”, който участва активно в масовата приватизация. Впоследствие приватизационният фонд се пререгистрира като Индустриален холдинг “България”. В момента Баланов е собственик на няколко компании в страната, сред тях и бившето държавно външнотърговско дружество за лекарства “Маймекс”.

По в-к 24 часа

Коментари
2014-10-04 12:00:01 От: Проф. Професоров

Проф Александър Янков е признат международен авторитет в областта на морското право, и както твърди този бизнесмен, той подкрепял тази идея, да присъединим острова. Паянтова ми се види тази конструкция, но нищо не се знае, все пак това е територия, колкото една Белгия, така ми се струва. Ако е възможно и всичко е наред, не мога да разбера къде се корени незаинтересуваното отношение на Външно.

2014-10-04 15:32:04 От: Ограничени умове!

Горди в смачканоста си мухльовци!Иначе -комплексари .

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот