Време е да вземем Турция на фокус

Автор: Димитър Бечев (10 коментара)


Време е да вземем Турция на фокус

За съжаление, тази тема винаги е била благодатна за раздухване на националистически страсти и политически дивиденти, а прагматизма все е бил давен в тях

Спомняте ли си януари 2007 г.? Прекрачвайки прага на Евросъюза, нашите държавни ръководители тогава се надпреварваха да уверяват Брюксел, че България няма да бъде бреме, а напротив ще е плюс за външната политика на 27-те.


Често споменаваха традиционни връзки с близки и далечни съседи от Западните Балкани, та чак до Задкавказието и Средна Азия. За съжаление обаче пет години по-късно България продължава да е по-скоро обект, а не субект при вземането на решения на европейско равнище. Така например, докато ЕС прокарваше инициативата за либерализиране на визовия режим със страните от бивша Югославия, София беше напрегнала мускули да бъде допусната в Шенген. С други думи възможността ни да влияем върху процеса беше в най-добрия случай ограничена.


Турция е безспорно съсед, към който трябва да имаме особено активна политика. Както на двустранно равнище, така и в рамките на ЕС.  Аргументите са повече от очевидни.


През последните две години комшиите реализираха стопански ръст от 9% и 8,5% от БВП, което им осигури място сред най-динамично развиващите се глобални икономики. Турция се превърна в третата по значимост дестинация за българския износ, а фирми като "Приста ойл" инвестираха и извоюваха дял на местния пазар.


България трябва да се стреми да привлича у нас повече турски инвеститори - например поддоставчици на компоненти за автомобилната индустрия оттатък границата. Покрай обичайната вече английска и гръцка реч в нашенските зимни курорти все по-често ще чуваме и турска. От наш интерес е в богатите градски средища на Западна Турция да открият туристическия ни потенциал. Добрата новина тук е, че от 31 януари турските граждани с валидна шенгенска виза могат да посещават свободно България, без да се налага да минават и през българските консулски власти. Без визи пътуват притежателите на служебни (зелени) паспорти, които неофициално наброяват близо 2 млн.


Освен в икономическата сфера Турция е важна и като ключово звено в т. нар. южен енергиен коридор, свързващ ЕС с газовите и нефтените находища в Каспийско море и Средна Азия. Без Турция няма как да се случи лелеяната диверсификация и намаляването на зависимостта от руските газови доставки. Впрочем това е наболял въпрос и в Анкара, тъй като икономическият бум покачва и нуждата от енергия. Турция ни е нужна и за да контролираме нелегалната миграция от трети страни, която вече е огромен проблем по турско-гръцката граница в Тракия, очертана от р. Марица.


Както всекидневно ни напомнят новинарските емисии за Сирия, Анкара е първостепенен играч и в Близкия изток. Мнозина говорят за турски модел за демократично и икономическо развитие. А от началото на Арабската пролет България също търси присъствие в региона, като споделя опит - къде положителен, къде негативен - от своя посткомунистически преход. В края на февруари Бойко Борисов откри в Тунис школа за обучение на млади политици, замислена и реализирана като проект от Българското училище за политика "Димитър Паница", съвместно с тунизийски политолози и активисти.


В този смисъл съвместното заседание на двата кабинета и срещата на Бойко Борисов с Реджеп Тайип Ердоган в Анкара на 20 март е крачка във вярната посока. Дано гръмките думи за газови връзки и задълбочаване на съседските отношения да доведат до конкретни резултати.


Европейската писта, по която Турция тичаше още откак я признаха за кандидат-член на ЕС през декември 1999 г. (когато нас ни дадоха зелена светлина за преговори), е на практика блокирана. Заради кипърския въпрос и твърдата опозиция на досегашния френски президент Никола Саркози относно турското членство 18 преговорни глави са блокирани. От гледна точка на Анкара отношенията с Евросъюза наподобяват познат стар виц от соца - вие се правите, че преговаряте с нас, ние се правим, че ви вярваме.
 

 

При тези обстоятелства за Турция остава вариантът да гради и укрепва двустранни контакти - както с отделни членки на ЕС, така и със съседите. България попада и в двете категории.


Наш плюс е, че още от началото на 90-те години ние сме един от малкото съседи, който не създава главоболия за Турция. А към днешна дата Анкара има обтегнати отношения с почти всички околни страни. Въпреки политиката на "нулеви проблеми", заявена от външния министър Ахмет Давутоглу, през последната година Турция успя да се скара със Сирия, Ирак и Иран. Съседски пазари като българския имат значение и заради високия търговски дефицит, който удари 13% от БВП миналата година. Турция разчита на чуждестранни капитали за финансирането на мощния си растеж. Стимулирането на износа е от жизнено значение, за да се поддържа ръстът, който през 2012 г. едва ли ще надхвърли 4% поради очакваното "охлаждане" на икономиката.


Вниманието на комшиите в момента е почти изцяло приковано върху насилието в съседна Сирия, иранската ядрена програма и въобще динамичните промени в Близкия изток и Северна Африка. С други думи - ние трябва да сме активната страна.


Ние трябва да търсим инвеститори, теми от общ интерес, да градим и разширяваме институционалните и човешките контакти, да развиваме диалог на различни равнища. Това обаче може да стане единствено ако в България започнем да обръщаме по-голямо внимание на изключително динамичните, сложните и често противоречиви процеси, които текат на югоизток от нас.


Трябва да опознаем повече комшиите и ако искаме да се утвърдим като авторитет по такъв стратегически въпрос като бъдещето на Турция и нейните отношения с ЕС и в брюкселските институции. Не че нямаме даденостите - самият факт, че на турска територия живеят стотици хиляди с български паспорт, е вече предимство.


За съжаление обаче темата "Турция" винаги е била благодатна за раздухване на националистически страсти и жънене на политически дивиденти. Популисти от най-различен вид и калибър са установили нещо като монопол над нея. Ето сега ни плашат, че отказът от АЕЦ "Белене" ни обричал да бъдем заробени, внасяйки турски ток. Крайно време е да променим тона и да погледнем на Турция прагматично.


По в-к Труд

Коментари
2012-05-17 13:39:20 От: Емилия-Боряна Славкова

Крайно тъпо писание, на космически далечини от реалиите, и в Турция, и в турско-българските отношения. Изцяло в духа на представянето на Турция и отношенията ни с нея "наизуст", напълно откъснато от реалните проблеми в живота. Изключително вредни са такива "статии", и за българската политика, и за българо-турските отношения.Те служат на силния, а силният сега е Турция, която използва силата си за господство и подчинение.

2012-05-17 13:58:04 От: Tashunko

Много слаба статия - ученическо сдъчинение по зададена тема с педварително указани акценти и финал. "Труд" се излага

2012-05-17 14:01:53 От: Батан

От Турция има какво да научим относно отстояването на националните интереси, дори пред великите сили - Турция не даде базата Инджирлик при второто нападение на САЩ в Ирак. Уважение и долбросъседство - но винаги с едно на ум. Ей ви примера с Косово - още година-две и ще имаме Велика Албания

2012-05-17 17:30:40 От: Един

Съгласен съм с всички вас.Политиката на добросъседство Е изцяло в полза на Турция.

2012-05-17 19:06:57 От: Краси

Не очаквах да прочета в "българския" сайт подобно нещо. И аз подкрепям останалите, защото споделям мнението им. Винаги съм твърдяла, че съм ЗА добри междусъседски отношения, защото както се казва "приятел в нужда се познава", но националните интереси на България не се пипат. Всичко трябва да свърши до там, до където няма да бъде застрашена националната сигурност и суверенитет.

2012-05-18 07:46:00 От: Аборигенчо

А бе "Труд" май се опитва да услужи на някой, ама се е получила пародия. Що да няма такива статии тука? Да се види колко им е акъла на националните вестници, както сами си се наричат

2012-05-18 16:47:58 От: Тръгнал кос, гол и бос...

Добра е статията, добра е. Нека се види какъв дух налагат т.н. "основни вестникарски издания", как се гънат пред чуждите влияния. "Труд" не единствената бяла врана.

2012-05-20 16:00:45 От:

Държава която се е отказала от суверинитета си е "модерна". Това го заяви един от президентите и "П. Стоянов" ,публично от трибуната но ООН. Такива модерни нации нямат много възможности да си защитава интересите.И сегашния "Назначен" президент когато говори за националните интереси разправя лакардии и бяга по перваза на Уорлик.

2012-05-23 08:36:14 От: pkdey

Добросъседството Турция го разбира като възможност да удовлетвори претенциите си.Претенциите и са големи !Всички ги знаем!Затова българия в режим на реципрочност е длъжна да разбира добросъседството с Турция по същият начин.Претенции имаме :Дълга към Тракийци и Малоазианци;БЪлгарски език за българомохамеданите или един от неговите диалекти;българските имоти в Турско и т.н.Редно е да престанем с малодушието и наивноста.Обидно ми е като интелегентна нация да бъркаме малодушието с мъдроста.Те просто нямат прилики.

2014-11-25 21:18:52 От: виктор

Абсолютно непрофесионална статия. Издържана в духа на новите неоосманисти в Турция. Дирижираното добросъсъдство от страна на Турция отдавна си е намерило своите проводници сред българските медии.Г-н Бечев как спите ли спокойно след като обслужвате чужди интереси.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот