Властта е в номенклатурния елит

Автор: ИЛИЯ ИЛИЕВ (1 коментар)


Властта е в номенклатурния елит

Повечето големи западни общества са доминирани от бизнес олигархии, които са мощни, алчни, но изключително продуктивни и динамични, тъврди в интервю за столичен вестник политологът доц. Огнян Минчев.

България имала лошия шанс да бъде управлявана от най-паразитния тип олигархия – полицейска, милиционерска олигархия. Нашето общество било атомизирано в края на комунистическото управление. Милиционерският елит на Държавна сигурност организирано разграбил националното богатство, скрил се в подземието и скоро след това изплувал с претенцията за нов бизнес елит.

 

Доцентът повтаря доста изтърканата през последните две десетилетия версия на политпропагандния апарат на бившата БКП. Когато учен човек заговори големи глупости в добре познатата му област, значи в конкретния случай той се е явил като агитпропагандист. Това е сторил тук доц. Минчев, несъмнено политолог на високо ниво.

 

Тезата му за добри и лоши олигархии издиша отвсякъде. Олигархиите в САЩ през последните 100 години са водили средно по 1,6 войни средно годишно за подчинение или наказание на някои слаби страни по света, чиито управници са се обявили против потискането и ограбването на своите богатства и народи. Престъпна дейност, независимо как се оправдава с налагане на някакви измислени ценности, борба срещу туземни потисници или износ на фалшивата демокрация.

 

Днешната криза е ярко доказателство: грабителите чрез банковите и застрахователните институции си прибраха каквото имаше за прибиране от тях, а властта на олигархията през бюджета прехвърли загубите и задълженията на американското население. В момента чрез инструментите си МВФ и СБ Вашингтон полага  огромни  усилия да натоварят с инфлацията си и загубите си много държави в света. Пак престъпна дейност, съчетана с несекваща вълна от репресии или заплахи от такива.

 

Също толкова нагли, безогледни в средствата и цинични в обосновката на поведението си са всички други олигархии. Нима военните произвеждат нещо? Или банките? Къде и кои политици произвеждат нещо? Всички олигархии са еднакви в основата си, класифицирането им е само по второстепенни отлики и главно от дидактически съображения.

 

Атомизацията на българското общество беше дълъг процес, който започна в началото на 1990 г. и продължава до днес. Доказва се категорично от факта, че на два пъти през 1990-а и 1994 г. БСП спечели абсолютно мнозинство в Народното събрание въпреки яростната антикомунстическа пропаганда, мощния външен натиск от всички страни и крайно неблагоприятната морално-политическа конюнктура за наследницата на БКП. Щом се твърди, че режимът на Тодор Живков е бил тоталитарен или авторитарен (такъв беше), не може в същото време да се говори, че обществото е било атомизирано. Нима при тези режими няма общества? Има, разбира се, никой  режим не може да се крепи само на репресии срещу населението си, той винаги си осигурява своя широка обществена база, чиито интереси реално или предимно илюзорно успява да задоволи. Про тоталитарните режими тоталитарните общества дори обичат своите управници до степен на обожествяване.

 

Пише го в книжките по политология най-сетне! Къде са протестите срещу властта по онова време, къде са дисидентите, самиздат къде е? Нямаше! Освен съгласувани с властта псевдопротестни акции като „Русенския комитет”, ръководен от член на ЦК на БКП, агент на Шесто управление на ДС и вдъхновен от съпруга на член на политбюро. Освен някакви клубове на тясно свързани с БКП люде. Тази доста прозрачна за задълбочени анализатори „конспирацийка” роди значителна част от т. нар. опозиция след промените.

 

Пак в книжките по политология ясно е направен изводът, че при комунистическите режими както на Запад се изразяват, юздите на управлението на държавната машина и в частност на напълно одържавената икономика са в ръцете на комунистическата номенклатура. Милиционерската олигархия” и преди всичко тайните органи за сигурност имат само контролни функции. Те са изцяло под партиен контрол, не си възлагат сами целите и обектите за специална дейност.

 

Не тази част от елита преди 10 ноември извърши подготовката и реализира перестроечните промени по съветски модел. Тъкмо обратното. Партийно-политическият елит и преди им нямаше доверие, а при перестройчиците на Андрей Луканов просто ги разруши, прехвърли им цялата отговорност за вините и греховете на комунистическата номенклатура и ги хвърли на „демократичните кучета”. Само част от най-висшето ръководство на ДС беше  облагодетелствана с имоти и пари, но и тази част беше интимно свързана с ЦК на БКП.

 

Чиста лъжа е твърдението на доц. Минчев, че днешна България се управлява от „милиционерският елит на Държавна сигурност, който  организирано разграбил националното богатство”. Знае, че лъже, затова не дава примери с конкретни грабители. Знае, че мнозинството от ощастливените с националното  богатство, натрупано по времето на социализма, са активисти от партийните и комсомолските организации. Особено в провинциалните центрове. А най-ощастливени са онези около 300 комунистически фамилии, които дойдоха на власт на 9 септември и я държаха до самия пак техен 10 ноември. Е, бива ли просто сериозен и образован човек да се заблуждава по въпроса кой прави промените, които не са революция! Ами това могат да направят само тези, които държат властта, трябва да е ясно дори за гимназисти.

 

Което и се случи. Под формата на трансформация на политическата власт в икономическа, за да бъде запазена и първата. Доказателства има колкото щете. Старците се поскриха, повечето вече поизмряха, но синовете, щерките, зетьовете и внуците са налице. Както сред икономическия елит, така и сред политическия. Ей ви ги Сергей Станишев, Кирил Добрев, Николай Камов, Евгени Узунов и още много други. Те управляват, няма лица от оперативните служби на ДС, няма го „милиционерският” елит. Някои може да са много „клийн” и да нямат никакъв бизнес, но картината рязко се ппроменя, ако се надникне в дейността на братята им, например. Така е дори в ДПС, мюсюлманите също имаха представители в предишния комунистически елит, с тях са свързани голямата част от „обръчите” на Доган.

 

Защо Огнян Минчев и някои други политолози и социолози упорито насаждат лъжата за ДС, която ограбила народа и сега го управлява? Защото са интимно свързани с комунистическата номенклатура, като агитпропаганден апарат преди работеха за БКП, бяха нейни активисти, каквито бяха и семействата им. Андрей Райчев, Огнян Минчев, Иван Кръстев и още дузина демократстващи днес из медиите професионални манипулатори бранят своите от онази олигархия, пресъздала се днес като „демократична политическа общност”.

 

„Ченгетата” и легендите за тях са удобна мишена, защото не могат да се защитят. Поради фактическото си отсъствие. Те са само фиктивни конструкти, предназначени за сатанизиране с оглед  баламосване на обществото. За да не гледа към истинските виновници за колосалния грабеж и чудовищната разруха в България. Гадничка е професията на професионалния лъжец, но вече са си дали дебелите задници под наем и така ще е до пенсия. Трябва да се плюска, свикнали са по много.

 

Коментари
2008-11-30 21:07:01 От: 51

Тази статия е в стила на потомствената соцсоциология, която чрез устата на Андрей Райчев и другия Молмарив обявиха, че преходът бил приключил. Тоест "богатите вече били богати, бедните са си останали бедни и ще бъдат такива, да гледаме напред в историята". Но литературата по промяната политическото лице на Европа показва действия на тайните служби. Посочвате Кирил Добрев например - не бил могъл да нее от ДС. Но кой хванаха с онази неочвешки ограмна сума да преминава родната ни граница ,за да я предаде на сръбски политически престъпник! Също е нелепо да се вярва, че службите с икономическия им ресурс ще тръгнат по парламенти и ще стават министри.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот