Вярно е едно: Недоказаният фотос с Ботев - за пръв път в глобалната мрежа !

 (5 коментара)


Вярно е едно: Недоказаният фотос с Ботев - за пръв път в глобалната мрежа !

Че снимката е автентична ( т.е. от тогавашната епоха ) – да, възможно е. Дали Ботев е на нея, или някой друг, е въпрос на ОЩЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ, по-долното изложение са интерпретации, засега. Думата имат и ДРУГИ специалисти-ботевоведи.

Снимката е направена по време на тайна разузнавателна мисия на Ботев, която предшества сполучливото акостиране на „Радецки" на козлодуйския бряг на 29 май 1876 г., твърди историкът доц. д-р Евгений Сачев, дългогодишен директор на Националния музей-параход „Радецки".

За проучвателната мисия на Ботев пише и революционерът Никола Обретенов. Един от най-близките приятели на Ботев е отбелязал в дневника си:

„Трябваше да се потърси място, гдето ще може четата да мине и да пренесе оръжието. Взехме лодката на австрийския шлеп, карана от шлепчията българин... Обиколихме брега на Козлодуй, гдето водата беше дълбока, а контролът слаб".

Снимката е направена, след като войводата намира безопасно място за акостиране на българска земя

Фотографията е пред къща от крайдунавски град, до голяма дървена лодка с английски флаг, преметнат върху единия й борд. На нея са заснети двама гребци със специални униформи, двама пасажери и собственикът на къщата. Доц. Сачев е категоричен, че човекът пред лодката е Христо Ботев. Историкът предполага, че фотографията е заснета между 17 и 20 април 1876 г., преди четата да стъпи на българска земя.

Нещо повече –

доц. Сачев успява да идентифицира останалите хора на снимката

Изправеният зад лодката и облечен като Ботев е приятелят на поета Никола Обретенов. Крайният вдясно, който се е подпрял на стената, е Андрей Матев, до него е Петър Н. Йорданов. Застаналият зад стълбата е селянинът от Гайтаново, който е бил пазач на австрийския шлеп в румънския град Бекет. Участвал е в подготовката на Ботевата чета. Къщата вероятно е негова, обяснява доц. Сачев. За това, че пребиваването на Ботев и сподвижниците му е временно и инцидентно, говори обстоятелството, че за лодката няма специално място за бивакуване - тя е подпряна с летви и парцали.

Явно Ботев е искал да види със собствените си очи къде ще слезе четата му на българския бряг. И затова предприема тази толкова рискована, но идеално замаскирана акция", обяснява историкът и дългогодишен директор на Историческия музей в Исперих Йордан Стефанов, който пръв се натъква на снимката на Ботев.
Сензационната фотография има прелюбопитна история. Снимката е с размери 21 х 22 см и

се предава повече от сто години от баща на син като безценна семейна реликва

Уникалната фотография е пазена в тайна от обществеността. Заради нея се скарват двама братя.

За съществуването на снимката се разбира през 1980 г. Дечка и Георги Желеви, познати на Йордан Стефанов, му казват, че са виждали неизвестна снимка на Ботев в цял ръст, застанал пред лодка. Семейство Желеви обясняват, че фотографията им е била показана под клетва, че няма да споменават на никого за нея. Това още повече запалва любопитството на музейния директор. Всичките ми опити да ги убедя да ми кажат името на притежателя на снимката останаха напразни. Дечка Желева държеше да остане вярна на дадената клетва. Бях категоричен и настоятелен в исканията си, тя бе безкомпромисна, спомня си Йордан Стефанов. В крайна сметка той научава името и адреса на собственика на снимката, който живее в София.

Йордан Стефанов заминава за столицата и се среща с притежателя на фотографията Николай Попов. Домакинът води гостенина в съседна стая. Там отваря капака на сандък и от него

изважда мистериозната фотография и разказва историята и

Снимката е подарена на дядото на Попов, дългогодишен свещеник в Свищов. Дали му я двамата му шуреи, замесени в българските комитетски работи в Румъния.

Малко преди да почине, свещеникът извиква при себе си двамата си сина. Показва им фотографията, казва им кои са хората на нея, както и че пред лодката е Ботев, и я предава на сина си Панайот, като го заклева да не я прави достояние на обществеността.

След смъртта на свещеника снимката става причина двамата братя да се скарат и да прекъснат завинаги отношенията си. Братът на Панайот Попов на няколко пъти настоява да продадат снимката, уверявайки го, че е намерил добър купувач, който ще даде доста висока цена за нея, разказва Йордан Стефанов. Панайот Попов категорично отказва да стори това и остава верен на дадената на баща си клетва.

В крайна сметка отношенията между двамата братя толкова се влошават, че Панайот Попов продава своя дял от полагащото му се наследство. Напуска Свищов и се заселва в Кеманлар, днешен Исперих, за да бъде колкото се може по-далеч от брат си.

Връзката между двамата братя се прекъсва завинаги

Основната причина за това е тази уникална фотография на Ботев. Николай Попов ми разказа, че дядо му дава снимката на баща му, понеже чичо му, според неговия израз, „бил пройдоха", обяснява Йордан Стефанов.

Панайот Попов си купува къща в Исперих. Поставя снимката зад стъкло в хубава рамка и я закачва над леглото в спалнята си. Скрита от любопитния поглед на съседи и приятели, които винаги били канени в гостната стая. Фотографията стои там до неговата смърт и по наследство преминава в ръцете на сина му Николай, който се заселва в София.

С триста зора успях да убедя Николай Попов да даде снимката за съхранение във фонда на музея в Исперих, спомни си директорът на музея Йордан Стефанов.

Историкът доц. Евгений Сачев, който прави пълно проучване на фотографията, открива някои интересни подробности. Например, че конструкцията на лодката не е българска. Според Сачев изборът на лодката от австрийския шлеп, за който споменава Никола Обретенов в спомените си, не е случаен. Турските власти се опасявали от преминаването на въоръжени отряди през Дунав и вземали изключителни мерки за охраната на българския участък на реката.

Британският флаг е използван за прикритие,

така както по-късно четата се прехвърля на българския бряг от борда на австрийския кораб „Радецки". Според сключено между Високата порта и британското правителство споразумение английски канонерки са използвани като гранични патрули по Дунав, обяснява доц. Сачев. Историкът отбелязва, че Ботев и Никола Обретенов са облечени в униформа на австрийски моряци, която не се различава съществено от тази на английските. Фактът, че Ботев е фотографиран на преден план, също не е случаен. Това едва ли би било възможно, ако останалите не са питаели дълбоко уважение към него?

Друг важен детайл е меката шапка на революционера.

Ботев винаги се е снимал гологлав, но шапката задължително присъства в кадър

Така е и на снимката от 1875 г., на която Ботев е седнал заедно с Никола Славков и Иван Драсов. Тогава меката му шапка е на пода, до краката му, на откритата от мен снимка е закачена на оградата. Допускам, че дори шапката е една и съща, съдейки по формата и извивките на периферията, казва Йордан Стефанов. Според историка не е необходимо да се прави фотоекспертиза, идентифицираща лицето на Христо Ботев, въз основа на известните канонизирани образи в ретушираните снимки, а комплексно научно изследване.Експертизата: Думата имат учените глави от БАН

 


След откриването на снимката през 1980 г. Йордан Стефанов моли Пенчо Кубадински на фотографията да бъде направена експертиза за истинност. В Дирекция на милицията снимката е предадена през март с. г. на майор Димитър Костов от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология при МВР и престоява там повече от 8 месеца.

През ноември 1980 г. Йордан Стефанов прибира снимката, като майор Костов му казва следното: В експертизата съм посочил, че човекът пред лодката не е Ботев, но съм убеден, че е точно той. Докато професорите, защитили титли върху трите известни снимки на Ботев, са живи, истината за тази фотография няма да излезе наяве.

Историкът от Исперих смята, че експертизата отпреди 31 години е невалидна. Неговото мнение е, че за истинността на фотографията трябва да се произнесат учени експерти от БАН.

Уникалният фотос е публикуван във вестник "168 часа" през 2008 г., а днес за пръв път се появява в глобалната мрежа.

 

 

 

 

 

 

По Агенция БЛИЦ

 

 

 

Бел. Ред.на „Българи” – Заглавието и подзаглавието са на редакцията на сайта, държим да го упоменем. Ако от БЛИЦ се предоверяват на доцента, то  е тяхно решение и право. Има специалисти по възрожденска история, които са наясно, работят в НБКМ- БИА ( портретната сбирка), Института по история на БАН, Държавният архив – знаем, че доста от тях познават фотоса отлично и имат експертно мнение. Нека и те вземат отношение.

 

Коментари
2012-01-06 16:43:19 От: Tashunko

Тия ми скриха топката. Ботев дошъл на разузнаване, че повел и фотограф да увековечи момента - ега ти конспирацията. Па и английско знаме за прикритие - не знам англичани да са идвали с речни кораби насам. Сигур от посолството в Истанбул го е задигнал още Раковски, когато е бил там, и заръчал да го предадат на Ботьова за маскировка. Гиди мискини професорски!

2012-01-06 16:49:22 От: Дедовия ви

А бе майтап да става. Знаете ли колко е тела един дървен куфар със снимачен апарат? Ами трошливите стъклените плаки? Ами времето за експонация? Такава подготовка се прави на екскурзия в близката далечина, а тука се приказва за разузнавателна мисия. Къде е дремала турската погранична стража? Бинокълът не е ли бил вече открит? Но търсете, разгласете - може някой да познане дедо си и да се обади...

2012-01-06 20:11:56 От: българин

не знам нищо за мисии, но този "брадат шишко" не може да е Ботев.

2012-02-02 15:49:05 От: Тома Томов

Дааа...винаги съм твърдял, че ботевата авантюра е първият терористичен акт в историята на България(тогава, все още част от Отоманската империя). Налице са всички обстоятелства: Принудително отклоняване (с оръжие) на обществено транспортно средство от курса му, още повече след предварително разузнаване, т.е. преднамерено действие. А дали на снимката е Ботев, това може и да не се докаже.

2012-02-10 21:25:33 От: Dr Milka Mihaylova

Реликвата е предавана през поколенията с надеждата, че ще има кой да оцени българщината. Нихилизмът не ни отива...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Април 2024 »
пнвтсрчтпксбнд
     
 1. 17.04. - Събития и факти
 2. 18.04. - Събития и факти
 3. 18.04. - Международен ден за опазване на паметниците на културата
 4. 19.04. - Събития и факти
 5. 20.04. - Събития и факти
 6. 20.04. - Годишнина от Априлското въстание
 7. 21.04. - Празник на военното контраразузнаване
 8. 21.04. - Събития и факти
 9. 22.04.1915г. - загива Яне Сандански
 10. 22.04. - Събития и факти
 11. 23.04. - Световен ден на книгата и авторското право
 12. 23.04. - Събития и факти
 13. 24.04.1939г. - рожден ден на Лили Иванова
 14. 24.04. - Световен ден за ознаменуване геноцида над арменския народ
 15. 24.04. - Събития и факти
 16. 25.04. - Събития и факти
 17. 26.04. - Събития и факти
 18. 27.04. - Събития и факти
 19. 27.04.1867г.- четата на Панайот Хитов преминава Дунав
 20. 27.04.1963г. - е открита първата електрифицирана жп-линия
 21. 27.04. - Лазаровден
 22. 28.04. - Събития и факти
 23. 28.04. - Цветница
 24. 29.04. - Събития и факти
 25. 29.04.1887г. - създадено е Българското опълчение
 26. 29.04. - Международен ден на балета
 27. 29.04. Страстната седмица: Велики понеделник
 28. 30.04. - Страстната седмица: Велики вторник
 29. 30.04. - Събития и факти