В Европа май се стреснаха


В Европа май се стреснаха

"Разделението между Европа и Русия е драма. Това, че американците го искат, си е тяхно право и техен проблем. Крим избра Русия и не можем да ги укоряваме за това", заяви бившият президент на Франция Никола Саркози, научаваме от БГНЕС.

Ако противопоставянето на унгарския премиер Орбан на конфронтацията на Евросъюза и НАТО с Русия можеше само да дразни Вашингтон, то настоящото изявление на Саркози сигурно ще вбеси Обама и американския политически елит. В Западна Европа май се стреснаха, осъзнавайки със закъснение в какъв капан ги завлякоха по поръчка на САЩ Швеция и Полша.

Именно те през 2008 г. прокараха през Брюксел проекта „Източно партньорство“, идеята на който беше чрез придърпването на Украйна към ЕС и НАТО да се настъпи в хинтерланда на Русия,  казано иначе, в зоната на нейните жизнени интереси. Майданският преврат принуди Москва активно да ги брани като на първо време си прибере Крим с военната база.

Защо им беше тази авантюра на Швеция и Полша? Защото през XVIII век на територията на днешна Украйна армията на Петър Първи разгромява шведската войска на Карл Дванадесети и така слага край на претенцията на Швеция да стане велика сила. Пак през този век край на мечтите за Велика Полша слага руската императрица Екатерина Втора.

Украйна, след обявяването на независимост преди 23 години, така и не успя да стане единна и стабилна държава. Едва ли другаде в Европа има по-голяма корупция и престъпност, каквито са там. Икономиката е в пълна разруха, финансово страната е в безнадежден банкрут. И без войната в източните области  странат а се разпада.

Масираната финансова помощ закъсня, но и никой не е имал намерения да налива вода в каца без дъно. Отдавна е очевидно, че от конфронтацията и санкциите срещу Русия  губят двете страни, а пораженията за украинците са страшни. Печелят САЩ и Великобритания. Налице е драма, желана и организирана от Вашингтон, както казва вече и Саркози.

Украйна не само не може да си върне Крим, тя загуби и важни източни територии. Същевременно антиправителствените настроения се изострят до крайност, в редица други области, и дори в Киев, се появяват ясни знаци за гражданска съпротива под различни форми. Войната всеки момент може да обхване цялата страна, а това е огромна опасност за Европа.

Ето защо Меркел и Оланд изтичаха в Москва, а Саркози е направил това скандално, за американците, изявление. Иде реч за оцеляването на  Евросъюза, повечето страни в него едва ли ще останат встрани от неизбежния пренос на украинската гражданска война на европейска територия.

На нея ще са  вероятни, както граждански, така и междудържавни войни. САЩ няма да се поколебаят  да тласнат събитията в Украйна в тази посока и така да съсипят икономическия си конкурент, чийто естествен съюзник в случая е само Русия. Ще намерят ли европейците верния път? С натовската примка на шията това изглежда нереално.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот