В чии ръце са македонските медии днес?

Автор: редакционен коментар (1 коментар)


В чии ръце са македонските медии днес?

В тамошната преса има теми табу и дежурни теми

Защо някои македонски медии имат нуждата да крият своята собственост в далечни карибски страни? Защо някои журналисти се страхуват да подпишат статиите си? Защо имената на редактори и журналисти не са разкрити в публикациите?

Дали даването на пари за правителствена реклама означава подкуп и контрол на медиите? Това са основните въпроси, на които независимият проект Media PEDIA отговаря.

Целта на проекта бе да разкрие собствениците на медиите, така че гражданите да могат да решат на кои от тях могат да се доверят.

Media PEDIA разкри сенчеста и корумпирана структура на собственост при медиите, обвързана с влиятелни хора, имащи близки или директни връзки с правителството. Едногодишното разследване разкри не само кои са собствениците на медиите, но и как пропагандата се финансира от държавата", казва журналистката Сашка Цветковска, един от създателите на Media PEDIA.

Проучването показа, че няколко души, близки до правителство, стоят зад най-влиятелните медии. Така например собственикът на уеб портала Netpress, чиито истории се цитират от всеки национален телевизионен канал, а също и от държавните служби, е компания, наречена Finzy DOOEL. Собственикът на тази компания е Finzy LLC - регистрирана в Албъни, САЩ. На адреса, където се намира Finzy LLC (41 State Street, Suite 106, Albany NY 12207), е регистрирана и фирма, предлагаща помощ при отваряне на офшорни филиали.

Собствениците се крият зад Океана

Според официалните документи от Централния регистър на македонските дружества първият директор на Finzy LLC е Владислав Стайкович. "Този човек ни доведе до една много важна компания в Македония - NVSP. Стайкович притежава компанията. NVSP, която от своя страна, е собственик на про-правителствената радиостанция Свободна Македония. Стайкович държи и други 2 регионални телевизионни станции, а също е и първият собственик на SGS - агенция за сигурност, свързана с бившия шеф на тайната полиция Сашо Миялков (първи братовчед на премиера Груевски), който подаде оставка на 12 май, след като опозицията разкри скандала с подслушванията", обяснява Цветковска.

Ако собственикът на Netpress се крие в Албъни, САЩ, собственикът на „Република” (седмичен вестник и уеб-портал) е избрал за убежище офшорния рай Белиз. „Република” има 6 страници с реклами на правителството във всяко свое издание. Разследването на Media PEDIA разкри близките връзки на изданието с македонски бизнесмен, също свързан с правителството в Скопие.

"Това само показва, че истинските собственици на медии в Македония не искат да бъдат намерени, защото зад всяка медия, финансирана с държавни реклами, стои високопоставен служител", обяснява Цветковска. (Със съкращения)

По сайта на СБЖ

Коментари
2015-05-31 12:44:28 От: veselin

rubrikata "na6iyat komentar" be6e cveta na tozi sait

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот