Удари ни македонският мега вирус

Автор: Емил Спахийски (20 коментара)


Удари ни македонският мега вирус Проект на 133-метров паметник на Левски край Свиленград, който ще гледа накъмто Турция

Отдавна е отбелязано, че мегаломаниите друсат народи с комплекси, в чийто глави се чупят „яйца”като това на Плевнелиев, дето го поднесе на папата. 133-метрова статуя на Левски – доста спорно, доста сложно...


Мисля, че за всички по света вече е ясно как е възникнал светът. Първо са се появили едноклетъчните, след това македонците и чак по-късно цялата флора, фауна и хомо сапиенс.
 

Очевидно в идентичен ред се е развила и човешката история - първо македоноидите в пещерите и после останалите раси и народи.


Най-вероятно македонец е нарисувал първите рисунки в пещерите; македонец е стоял на Олимп; македонецът Прометей е дал светлината на хората. Ясно е, че Филип и Александър са създали величието, а македонските братя Кирил и Методий - словото. Не съм сигурен дали и Мохамед не бешe македонец, но по-скоро не.


Всичко това може да се чуе в македонската пропаганда и да се види на площада в Скопие.


Вече изгубихме дирята на скулптурите, които се издигат една след друга на централния мегдан в столицата. Толкова паметници на едно място може да се видят само в музея на Ватикана (секция "Антична Гърция"), а такава грандоманска безмозъчност може би само в Северна Корея и в специализираните учебници по психиатрия. Положението край Вардара наистина е патологично.


Въпросът, който обаче ме вълнува, е откъде прихванахме този вирус в България, че същите симптоми на лудост започнаха да се проявяват и при нас.


На 24 май, по време на аудиенцията си при папа Бенедикт ХVI, българският президент Росен Плевнелиев подари на главата на Римокатолическата църква едно голямо яйце. Може би най-голямото, което се е търкаляло във Ватикана - над 2 метра високо и около 200 кг тежко.
 

Амбициозното изделие е позлатено, с много кристали, изработвано е две години от 15 бижутери. Няма никакво съмнение, че трябва да свалим шапка пред труда на тези хора, но след като се отчетем с уважението си към творците, може и малко да се посмеем на собствения си български комплекс. Що за подарък, по дяволите, е това?


Що за държавнически жест? Та ние не се откупуваме от папата, а почитаме паметта на Кирил и Методий.


Имам някакво обяснение, че това може би е кофти номер, който Плевнелиев е врътнал на македонския премиер Никола Груевски, който също като него имаше насрочен час за среща с папата. Един вид "българските яйца са по-големи!" Ако това е така, просто не ми се мисли какво им се пише сега на ювелирите в Скопие!


Няма да се изненадам, ако догодина отидат на поклонение в Рим с ТИР. Но едва ли това е обяснението. Просто започваме да следваме техните амбиции. Ние трябва да се поучим от лудостта на Скопие и да се лекуваме максимално бързо.


Македонската грандоманщина вече премина всички граници. Площадът в Скопие заприлича на Дисниленд, както го определи бившият премиер Люпчо Георгиевски. Македонците дори докараха до истеричен смях света покрай случката със статуята на Прометей. Гола статуя на митичния герой се появи на площада. Дни по-късно го обуха в гащи, за да не се плашат македонките от яйцата му. Наистина да се разплачеш от смях.


Кажете обаче защо не ни прави впечатление, когато подобни безумия започват да се появяват и у нас: българският Лувър, музеят на тоталитарното изкуство...


Само преди месец-два, сдружение "Обичам България" лансира своя проект за изграждане на 133-метров паметник на Апостола на свободата Васил Левски край Свиленград. Сто тридесет и три метра, хора! На Балканите няма толкова висока сграда. Какъв е мотивът?


"133 метра не са малко, но не са и много за народната памет. Те са символ, събуждащ паметта, че България е стояла много по-високо сред европейските държави и пак може да се върне там", пишат в сайта си инициаторите на проекта.


Малко странно е да мислиш за Европа, пък да гледаш към Турция, но това е друга тема.Веднага проучих в интернет кои са най-безумните и най-грозните паметници в света, за да мога да разбера на кое място ще класират нашия мегапроект. Светът, оказва се, е пълен с безумни статуи, като най-грандоманските са единствено в бедни, изостанали и много източни държави.


Например покойният президент на Тюркменистан Сапармурад Ниязов си построил приживе огромен паметник. Корейските вождове и учители имат хиляди паметници, монголците са издигнали монумент в чест на Чингиз Хан... Все такива народи строят с размах. По света има и много симпатични идиотии, като статуята на 5-годишното мексиканче Едгар Ернандес, което е наричано още Нулевия пациент. Това дете е считано за първия носител на птичия вирус. Луда работа. Нашият проект е най-амбициозен-най-висок, най-мащабен. Гаранция, че ще размаже фасона на македонците. Поне засега, защото нещо се дочува, че в Скопие ще се изгражда огромна статуя на Майка Тереза. Може би по-грандиозна от свиленградската. Тогава не знам какво ще правим. Сигурно 300-метров Ботев. Но стига шеги!


Наистина не разбирам защо искаме да направим Левски за смях пред света. Та той е бил невероятно скромен, отдаден на идеята човек. Затова е наричан апостол, защото като всички светци е имал мъченически живот. Той не е ламтял за слава, облаги и паметници. Дори съм твърдо убеден, че ако Дякона може да види този проект, сам ще попита къде е бесилото.


Вижте неговия паметник в София. Тежи, защото там му е мястото. Барелефите са направени така, че откъдето и да погледнеш, очите на Апостола се взират в теб и ти напомнят за неговите идеи и саможертва.


Ако имаме поне малко мозък в главите си, трябва бързо да спрем тази 133- метрова грандоманщина, защото дори няма да приличаме на македонците, а на прости едноклетъчни.

 

По в-к Труд

 

Коментари
2012-06-01 14:07:24 От: ЕРЕТИЧНО

Левски не е най доброто което е раждала БГ!
Защо?Защото той не е успял да завърши замисленото ,страда от недостатъчно обаяние,а и неговият анахроничен пацифизъм предвиждаш мирно съвместно съществуване на всички малцинства с българското мнозинство при наличие на агресивни държави като сърбия ,Турция,Гърция,Русия,Румъния НЕАДЕКВАТЕН.
Взет на въоръжение този възглед от следовобожденскат интелегенция ведно с недовършеноста на делото му,ведно с откровенно нихилистичното отношение на Алеко Константинов в горепосочената политическа осбтновка ,действаща и сега ни доведе до един перманентен нихилизъм,наивизъм и упадък чийто печален край-разруха виждаме сега.Разбира се вината не е изцяло негова, но има съществен вклад в формиране на следосвобожденската...прочети целия

2012-06-01 14:17:44 От: ЕРЕТИЧНО

По моему на мястото което е предвидено за паметник на ЛЕВСКИ трябва да се издигне паметник в същият размер на КАН ОМУРТАГ!

2012-06-01 14:20:47 От: ЕРЕТИЧНО

ИМАМЕ НУЖДА ОТ ГЕРОИ СЪС ЗАВЪРШЕНИ ДЕЛА ЗА БЪЛГАРИЯ,без да забравяме и ролата на ботев и Левски.Май сме си объркали ценностната система и от хилядите качествени и резултатни българи избираме по малко резултатните.

2012-06-01 14:26:58 От: PKDEY

ПРОСТЕТЕ!
вместо КАН ОМУРТАГ исках д кажа КАН ТЕРВЕЛ-спасителят на ЕВРОПА,ВЪЗПЯТ ОТ ЕВРОПА.

2012-06-01 14:51:02 От: +

Подкрепям с цялата си душа това предложение!Май действително сме загубили мащаб на мисленето и мъжественост в мисленето и изпълнението .Точно на това място трябва да е паметника на КАН ТЕРВЕЛ!ТАМ МУ Е МЯСТОТО!СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО!НИЕ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ И НЕ САМО ПАМЕТНИКА....ДЕЛОТО, ДЕЛОТО!

2012-06-01 18:14:32 От: Чичо Мичо Бейзадето

Скулптурните паметници като функционално изкуство отдавна са отживели времето си. Посочете ми, във световен мащаб, наскоро построен паметник в голяма държава, да е вдигнал шум и да се тръби за построяването му. Ние вървим близо два века след световните събития във всяко едно отношение, македноците след нас. Хайде стига вече ! Аман от подражателство - като че ли сме дамгосани...

За живите разбира се .Мъртвите не чуват.За кого са паметниците ?За живите ,за да ги поучават насърчават и насочват.А мащабноста на паметника искаме или не е правопропорционална с мащабноста на внушението!Иначе айде да се мамим като мичо бейзадничето-за кого ли работи това ..
Кан Тервел май е удачният паметник там.Защо друг не се сети до сега?

2012-06-02 18:59:00 От: Чичо Мичо Бейзадето

Щом ще се обиждаме да караме тогава... Хал хабер си няма преждеговорившия от история, респективно от история на изкуството - по-голяма глупост от тая:" А мащбаността на паметника искаме или не е правопропорционална с мащабността на внушението." Сиреч, ако паметникът е маломерен, тоЙ по-слабо въздейства. А известно ли е на чиляка, че най-страхотния български антивоенен паметник "Те победиха" на проф. Иван Лазаров с какви размери е ? Такива примери - бол. Но бая скъпо ми струват лекциите, тъй че - дотук.

2012-06-02 21:56:08 От: Не не е известно

То комай само на бейзадничето е известно.Тя айфеловата щеше да е по въздействаща ако беше малка\\да не говорим за паметника на космонавта.Ако беше към 50санта щеше да е супер.Или пък.... ами всички мащабни паметници.\право е момчето и учно много учно че и лекции чете .Черното било бяло а бялото ...

2012-06-03 12:51:46 От: Чичо Мичо Бейзадето

Ти, горният, освен че си слаб в аргументацията, си и илитерат - някой, някога, да те е учил, че в българската книжовност има граматика и пунктуация ? Някой да те е учил, че в горния ти пост наречието "комай" се отделя със запетайки, понеже е вметната част в изречението. Че същото се отнася и за "айфеловата", че пред "ако", "щеше" също се слага запетайка!Личи си, че се напъваш да си знаещ, че и грамотен, ама не си - тез елементарни работи, още в 6-7 клас се учат. Такива комплекси личат у тебе, че ум да ти зайде - и то, само от един прочит си личи, понеже се опитваш да наподобяваш някакъв народен псевдостил.

2012-06-04 13:12:13 От: ГОРНИЯТ

Разрушителната ръжда на една много специфична българска корозия на истината и яснотата е покрила ламарините на всяко публично учреждение, властова институция или катаджийска будка - и е оцветила ежедневието на българския човек в особен кафяво-кален колорит на униние и безнадеждност. Удивителен публичен „дискурс” се е наложил навсякъде сякаш елементарната логика, изучавана някога в училищата, е забранена - и на нейно място се е настанила паралогиката на псевдолозите-фантасти, чието подобаващо място е в трактатите за мисловните разстройства....Л.КАНОВ
ЗА ПО ПРЕГЛЕДНО--http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/05/30/dali-slovoto-e-po-silno-ot-olovoto-d-r-liubomir-kanov-ot-avt.961355

2012-06-04 17:43:21 От: Чичо Мичо

А,така, Карабас-Барабас - ще стане човек от тебе. Ама пак, сума ти запетайки си пропуснал, щото сега цитираш - е, Любо Канов цитираш, лекаря-психиатър, бая изтеглил тук, преди да се пресели. Айде, пилей се - не си интересен...

2012-06-05 12:33:22 От: Ха ха ..

Човека със запетайка в главата!Мнооооооого си ми интересен.От породата образовани неграмотници.Ученето не е за всяка глава да знаеш!И не бягай от темата

2012-06-05 16:47:20 От: Чичо Мичо

Ти, не само запетайки, ами и пълен член не знаеш, къде се слага... Стига да имаш член, де. Иде ми да те изпсувам, но няма до там да стигна, понеже си елементарен.И псувнята трябва да си я заслужиш. И няма да те обиждам повече - ти сам се обиждаш с изписана глупост като "образован неграмотник".

2012-06-06 16:34:46 От: ГОРНИЯТ:

Ти псувай момче ,псувай че нещо си се взел насериозно.Псувнята е нещо вече в сравнение със запетайчовата ти празнота!След псувнята може да си направиш равносметка и да посъбереш акъл ,дай боже

2012-06-07 08:17:54 От: Българин

А бе вие отгоре - ако няма какво смислено да кажете, разкарайте се от тука.
Моля администратора да изчисти тия бръщолевения!

2012-06-11 20:18:31 От: PKDEY

Чрез горнит безплоден спор ,бе елиминиран истинският дебат!

http://www.vgb.bg/BelejitiBulgari/

2012-06-21 21:08:38 От: Иванов

PKDEY нали знаеш какво е казал народа "На един казан мед и една лъжица л...а стига".То май Бейзадето е лъжицата или по-точно съдържанието и.Относно темата за паметника и аз подкрепям мнението за паметник на кан Тервел.Забравих да сложа запетайки ама е късно вече.

2012-06-21 22:20:48 От: PKDEY

Благодаря за подкрепата!Дай боже да стане това.Ще е проява на национален характер какъвто толкова много ни липсва сега.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот