Училият в СССР майор Шаламанов ще ни скара с Русия

Автор: Евгени Генов (1 коментар)


Училият в СССР майор Шаламанов ще ни скара с Русия

Не ни трябват врагове, а приятели, малките държави нямат особен избор...

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов сътвори външнополитически гаф с последствия, които ще горчат в отношенията ни с Русия. За пръв път в официален документ тя се сочи за наш враг.

Дори позицията трябва да бъде поднесена от президента Росен Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс идния месец като държавна политика. Не знам дали президентът осъзнава каква динена кора му подлага министър, когото назначи. Няма съмнение, че срамът ще бъде измит, но споменът от него - едва ли. Подобна позиция на ястреб спрямо една от великите сили в света не си позволява дори алиансът. Човек две неща не си избира – родителите и комшиите.

Защо да се караме с най-голямата държава в света, от която ни дели едно море. Недоумяващо е и че агресивните тези са одобрени от майор Велизар Шаламанов, защитил дисертация в СССР. А защо да не допуснем, че те може да са внушени от президента Плевнелиев. Неотдавна той няколко пъти се изказа за агресивната роля на Русия на международната арена.

Колеги на Шаламанов, с които е служил в Института по системи за управление на ГЩ, твърдят, че е болезнено амбициозен. Те обясняват, че през 1998 г. се е уволнил от армията и за седмица е станал зам. военен министър в правителството на СДС. Още тогава, вече влязъл в изпълнителната власт, започна да пише бели книги и концепции без особена стойност в съдържателно отношение. Такава е и сегашната: „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“.

Тя не говори нищо, не казва и нищо ново. Постановката за хибридните войни например е теза на шефа на НАТО Андерс фон Расмусен, но от визията на Велизар Шаламанов звучи наукообразно.

Или пък постановката, че се налага „спешно адаптиране и развиване на огневи способности с далеч по-голям обсег от разполагаемия в момента“.

И трябва да купуваме нови артилерийски и ракетни системи. Но за тази необходимост се говори от години. В инвестиционната план-програма на МО от 2012 г. са вписани проекти за придобиване на такива съвременни системи. Различното сега обаче е, че това се обвързва с „агресивната политика на руснаците“.

Големият проблем в случая е друг. Служебен кабинет в отсъствието на парламент поднася стратегически документ, от който няма нужда. Това означава ли, че сегашната визия на МО с хоризонт до 2020-а подменя Стратегията за национална сигурност, също с хоризонт до 2020 г., националната отбранителна доктрина и военната доктрина? Все пак те са приети от НС. А България още е парламентарна, а не президентска република.

В Стратегията за национална сигурност например е отбелязано, че не ни заплашва военна опасност до 2020 г. Постановка, приета с консенсус от политическите сили. И сега изведнъж – имаме конкретен враг.

Историята е доказала, че оцеляват държавите, които отстояват националния си интерес. Трябва да си създаваме приятели, а не врагове. Да сме в добри отношения и със САЩ, и с Русия.

По в-к Преса

Коментари
2014-08-30 20:32:02 От: Войников

Поради това президен и премиер са влезли в оябснителен режим - кой какво е искал да каже на другия... Дори да е редактиран текста по-после, то е гаф сериозен - Русия вече квалифицирана като "враг"...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот