Ученичка плаче за своята учителка Вълкана Стоянова

Автор: Редакционна (1 коментар)


Ученичка плаче за своята учителка Вълкана Стоянова

Днес погребват златния глас на Тракия Вълкана Стоянова, научаваме от Агенция БЛИЦ Още приживе 86-годишната певица се превърна в легенда.

Сред ученичките и се нареждат Бинка Добрева и нашумялата напоследък фолк и поппевица ДесиСлава

 

"Имам грях към нея, че все не успях да намеря време да я видя през последната година. Когато се чувахме, се оплакваше как вече не може да пее, а хората искат. Затова казваше: "Деси, пей вместо мен, аз не мога." Много съжалявам, че не успяхме да се видим, докато беше жива. Затова съм длъжна пред Вълкана и ще направя албум с нейни песни, както й бях обещала. Искам бъдещите поколения да знаят какво е направила, да покажем красотата на българските народни гласове. Вълкана ще остане в историята и според мен трябва да се изучава в училищата. Тя бе прекрасен човек", каза пред "Стандарт" ДесиСлава.


В интернет форумите почитателите на легендата пишат: "Най-ценното от съкровищницата на тракийската народна песен е изпято от Вълкана Стоянова. За нея песента идва като изворна вода". И още: "Запее ли Вълкана - потичат бистри потоци, които галят слуха ти, трогват те и разнежват сърцето ти. Гласът й е звънлив и кадифен. Носи се в простора, но се връща като енергия в сърцата.

 

 Тази енергия освобождава хората от ежедневието и ги държи към корените. Песните на Вълкана излъчват силата на земните недра. Странджа я зарежда с енергия - чиста и светла. Там, в китното село Люлин, дълбоко са вплетени корените й, откъдето е изворът на силата й".


Специалистите са единодушни, че Вълкана Стоянова е явление, гений в българската народна музика. Гласът й е уникален. Овладяла е до съвършенство сложната техника, извайва мелодии - изящни и божествени. Песните й докосват най-нежните струни и лекуват душата. Силата на нейното изпълнение е бавната и сложно орнаментирана тракийска народна песен, която Вълкана поднася с лекота и непринуденост.


Сред най-емблематичните й песни са "Димитър кара гемия" и "Продава се кардаш конче".

 

Бел.ред. Вълкана Стоянова беше наистина велика народна певица. Бе един от символите на „филипкутевци” – Държавният ансамбъл за народни песни и танци, наречен на създателя си, композиторът и диригентът Филип Кутев. С колегите си разнасяше славата на българския народен гений по целия свят, колкото и тривиално или помпозно да се стори някому, това определение днес. Заедно с прочутият кавалджия Никола Ганчев, нейните изпълнения са признати за  класика на бавната тракийска народна песен. Тя, Надка Караджова, Олга Борисова, Лиляна Галевска и още редица видни народни певици, за тях спокойно можем да кажем, че бяха емблеми на националното ни песенно изкуство, приемано с аплаузи по цял свят. Но ги ръководеха също майстори след смъртта на учителят им Филип Кутев като композиторите Красимир Кюркчийски, Стефан Драгостинов, Надежда Кутева, Михаил Букурещлиев, дългогодишният диригент на оркестъра и майстор на тамбурата Михаил Йорданов, видни хореографи и инструменталисти.

А модната „икона” ДесиСлава е една от последните във веригата последователки и ученички на прочутата певица. Тук ни се струва, че някой се опитва да открие топлата вода. Не редно днешната певица да прави обобщаващи изявления, като че ли „народната артистка” (най-високото звание давано някога в културната област на изпълнител) Вълкана Стоянова само на нея е завещала правото да пее песните и.Такова е усещането от цитираното и изказване. Преди Деси има дълга редица от певици с много по-значими приноси във фолклорното изкуство, но те днес са полузабравени.

 

Колегите от „Стандарт” няма как да ги знаят тия работи. Тъй като ДесиСлава напоследък доволно кокетираше с факта, че е ученичка на Вълкана Стоянова, то те са се насочили към нея единствено за изявление в такъв момент. 

 

Коментари
2009-02-10 01:20:47 От: doicev

Desi moje i da koketira che e uchenichka na Valkana no samo edin chovek moje da se pohvali che pritejava peseenia arhiv na Valkana.A zashto li Desi ne moje da se pohvali s tova ili tova e fukaria.Samo nay-dobria moje da se pohvali s tova,ne sluchayno pevitzata si poveri poslednite godini ot jivota na Stoyan Varnaliev, a tova e DOVERIE, na koeto Desi ne be udostoena.Toy e choveka s koyto e redno taka narechenite i uchenitzi da se saobraziavat...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот