Търси се: Нормално изглеждащ и говорещ български патриот

Автор: Николай Иванов


Търси се: Нормално изглеждащ и говорещ български патриот Валери Симеонов и Красимир Каракачанов театрално подписват коалиционно споразумение...

Европа показа, че има потребност от национализъм, който не дели, а обединява...

В Полша президент стана консервативен евроскептик. В Испания кметствата на Мадрид и Барселона бяха поети от леви такива.

По същество Гърция прилича на Испания, но мащабът там е несравнимо по-голям - еврокритиците, или по-точно съпротивителните сили срещу "великата тройка", изстреляха в управлението СИРИЗА.

Орбан също е консерватор, "лошо момче" в очите на Брюксел. Той може наистина да е лош, а може и не чак толкова, но е факт, че е политик от ранг.

Тези политици и партии по своему са националисти - някои леви, други десни. Общото между тях е, че се противят на налаганите от Брюксел модели и правила, защитавайки интересите на управляваните от тях държави и народи. Както и че са в състояние да печелят симпатиите на тези народи.

Сега да се върнем в България. Кажете, българските националистически партии могат ли да бъдат нещо повече от маргинални? Дават ли те някакъв дневен ред, обговарят ли съществен проблем? Стигат ли нейде по-далеч от "идеите" "Македония е наша" и "Циганите са човекоподобни, популация"?

Не. Затова никога

няма да видите националист кмет на София или Варна,

най-малко пък да печели президентски или парламентарни избори.

Нещо интересно се случва в Европа, стара и нова. Национализмът в последните години навсякъде избуя под формата на евроскептицизъм. Някъде и като сепаратизъм (Шотландия, Каталуния). Появиха се нови партии.

На места обаче националистическите идеи бяха припознати от други формации, без непременно да са националистически. В резултат съответните "патриотични" лидери загубиха популярност.

Случи се в Гърция, където възходът на СИРИЗА овладя устрема на "Златна зора".

Случва се и във Великобритания, където премиерът Дейвид Камерън обезсмисля Найджъл Фарадж - обеща референдум за членството в ЕС, предоговаря устоите на Европейския съюз (за какво им е на британците Фарадж тогава, съвсем логично претърпя крушение на пролетните избори); позволи на шотландците референдум за независимост (Шотландската националистическа да потвърди силните си позиции на парламентарния вот, но допитването за отделяне на северния район за десетилетия го остави във Великобритания).

Какво показва всичко това? Показва, че има потребност от национализъм. Но важният, интересен, диалогичен, умен национализъм. Който не дели, а обединява. На мига, в който що-годе нормално изглеждащи и говорещи политици започнат да обсъждат въпросите му, националистически лидери като Фарадж и Вилдерс стават излишни (да си го кажем - изглеждат палячовци в очите на милиони нормални хора).

Да се върнем пак у нас. Да оставим кой кого подкрепял, с кого се прегръщал, как излъгал предизборно. Да погледнем важните неща.

Имат ли у нас националистичните партии позиция по отношение на все по-централизираното управление на ЕС и орязването на правомощията на държавните правителства? Това е битка и на чеха Клаус, и на Орбан, и на полските консерватори, и на британските. Всички те никога не са били за излизане от ЕС, а срещу централизацията, това е фундаменталният дебат в перспектива. Подкрепят ли Трансатлантическото търговско споразумение? Лондон иска самостоятелно да определя имиграционната си политика, вероятно ще предоговори правилата на ЕС. Това удря пряко хиляди български граждани. Имат ли позиция нашите националисти и по този въпрос?

Тези дни разбрахме, че Патриотичният фронт е против предложеното от Европейската комисия квотно разпределение на бежанци. Добре, но това е реакция постфактум. Знаят ли какво да правят с бежанците, които наистина прииждат извън квотите?

 

Тези дни Институтът за икономически изследвания при БАН излезе с ужасяваща прогноза - за 15 години трудоспособното население на България ще се стопи наполовина, само след още 10 ще имаме жестока криза с работната ръка. Никаква пенсионна реформа, никаква "мобилизация" на безработни няма да я компенсира.

Има ли българският национализъм отговор как да не пропаднем в бездната? Реалистична програма, стратегия? За квалификацията на трудещите се? Кой, ако не той, трябва да ги изработи? А, сетих се -

ще оземлим бесарабските българи (!)

Те хем ще компенсират демографския ни дефицит, хем ще ни обработват земята (друг националистичен евъргрийн).

Българските националистически партии така и не прозряха, че българите от диаспората нямат никакво желание да се връщат в България - обичат я, но домът им е там. Пък ако искат да се върнат, то със сигурност не е за да орат и копаят (стопанисването на земята по цял свят вече е високотехнологичен процес, бизнес.

Нашите националисти обаче живеят във времената на Белчо и Сивушка, естествено не зад ралото, а като разказвачи на сладки истории.

Ако вие сте поне средноинтелигентен човек, с нормално семейство и що-годе прилична работа, не сте изолиран и имате поне 2-3-ма приятели, прехвърлили сте лудите младежки години и сте далеч от старческата немощ, вие никога няма да припознаете българските националистически партии.

Може да ви вълнуват ред въпроси - за държавата, личността, правата, рода, паметта, т.е. атрибутите на национализма, но подобните български партии ще са ви чужди, защото те не говорят за важните неща. А говорят ли, то е кресливо, с изцъклен поглед - така си говорят въобще.

Българският национализъм ме кара да гласувам задължително - 

бягам от него, и националист да съм

Споменах какъв е резултатът върху обществото от всичко това - няма кой да обговори все по-важните теми, национализмът се припознава от маргинални групи. Но резултатът е и любопитен - ако са верни прогнозите, че БСП умира и мястото й ще заемат националистически формации, аз съм сигурен, че нито "Атака", нито НФСБ, ВМРО или друг сегашен националист може да го заеме.

Кой тогава? Търси се нормално изглеждащ, нормално говорещ български националист.

По в. "Сега"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот