Турската подозрителност е създавана в продължение на век

Автор: В-к "Ню Йорк таймс"


Турската подозрителност е създавана в продължение на век

Теориите на конспирацията за планове на Запада да подкопае Турция са толкова дълбоки в народопсихологията на страната, че единствено езикът на психологията е уместен, за да ги проумеем.

Феноменът е известен като Севърски синдром и води началото си от договор от преди сто години, който така и не бе изпълнен, но който щеше да раздели Анадола - азиатска територия, съставляваща по-голямата част от съвременна Турция. Синдромът носи името на френския град, където западните сили в края на Първата световна война подписват договор, довел до разпада на Османската империя.

Анализаторите използват термините “фобия”, “травма” и “синдром”, за да характеризират състоянието на духа на страната, сякаш Турция е пациент на кушетката на психолог. След Севър, казват те, Турция като народ страда от посттравматично стресово разстройство.

Един от начините, по който изглежда синдромът сепроявява, е в отричането от Турция на арменския геноцид. В по-скорошен план турците обвиняват САЩ и западните съюзници за
големи улични протести, корупционен скандал и проваления опит за преврат от това лято.

Турското правителство обвинява последователите на Фетхуллах Гюлен, мюсюлмански проповедник, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания, че е организирал преврата.
 

Но вместо да обсъждат това как президентът Реджеп Тайип Ердоган позволи на поддръжниците на Гюлен да се установят в армията на страната, турците са обзети да обвиняват САЩ.

“Те казват така: ‘Ами, бяха американците, които действаха заедно с Гюлен, за да се доберат до тези постове" казва Фатма Мюге Гьочек, социолог от Университета в Мичиган, родом от Турция. “Защо? Защото искат да ни навредят.”

“Когато постоянно обвиняваш другите за това, което ти се случва, тогава никога няма да можеш да се излекуваш”, добавя тя.

Дитрих Юнг, преподавател по близкоизточни науки в Университета на Южна Дания, казва, че действията на европейците понякога задълбочават подозрението към турците.

Той дава за пример скорошен дебат в Дания дали кралското семейство на страната трябва да се срещне с Ердоган по време на посещение в Турция, предвид безпокойствата относно нарастващия авторитаризъм на турския лидер.

“Те посетиха Саудитска Арабия,” каза Юнг. “Посетиха Китай. Никой не говореше за авторитарна политика. Защо Ердоган?”

Действително защо, биха казали много турци подозрително...

По БТА/ e-vestnik

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот