Турция обвини Британския музей в потъпкване на човешки права


Турция обвини Британския музей в потъпкване на човешки права

Причината е, че музеят отказва да върне на южната ни съседка антични скулптури, изнесени преди повече от век и половина...

Анкара е сезирала Европейския съд по правата на човека и започва дело срещу Британския музей, алармираха вчера агенциите на Острова.

 

Турция, която е почти ежедневно обвинявана от същия този съд заради потъпкване на човешки права, този път ще застане от другата страна на скамейката. Това е първият случай, когато организацията за правата на човека ще се занимава с културно наследство.

 

Вече няколко години Анкара се опитва да си върне по законен начин скулптурите от Мавзолея на Халикарнасус, който е считан за едно от античните чудеса на света от ранга на Вавилонските градини на Семирамида и египетските пирамиди.

 

Античните гръцки скулптури, създадени през 350 г. преди Христа са били част от огромен 40-метров многофигурен монумент, чиято кулминация е каляска с четири коня. Британският музей притежава повечето от човешките фигури, плюс експресивната глава на един от конете.

 

Турция желае да си върне отделните части и да представи монумента в целия му блясък там, където е неговото родно място – Бодрум, в Югозападната част на страната.

 

В изготвяне на обвинението са се включили 30-те най-извяни  адвокати на Анкара.  

 

„Благодарим на британските власти и на Британския музей, че са подслонили и съхранили нашето историческо и културно наследство през последните години. Но дойде време тези авоари в чужбина да се завърнат на мястото, за което са предназначени.” – се казва в тяхното заявление. Съдебният процес е насрочен за 30 януари 2013 г.

 

В съда е изпратена и петиция, подписана от 118 000 души.

 

Досега хората от Британския музей категорично отказваха всякакви преговори, заявяайки, че произведенията са били спасени, благодарение на тях. Анкара обаче твърди, че може да докаже, че въпросните артефакти са били изнесени нелегално.

 

Тъй като този съд се занимава с правата на личността, а не на държавата, никой още не може да си обясни как точно ще бъде организирано обвинението. Според специалисти, най-логично е Турция да пледира за нарушение на Първа алинея от Европейската конвенция „Всеки човек има правото да се радва в мир на своите притежания”. 

 

За първи път съдът по човешките права е сезиран по подобен повод и процесът ще бъде изключително интересен и следен от всички юристи по света.

 

Случаят ще бъде наблюдаван и с особено внимание от Гърция, която от години се бори с Британския музей, за да си върне мраморните скулптури от Пантеона, Нигерия, която си иска бронзови произведения и други нации, надяващи се да си получат обратно културните съкровища, изнесени по време на колониализма.

 

А Британският музей ще трябва да се сражава с всички сили, защото ако загуби сега, това ще отвори вратите на останалите държави.

 

Според юристи, турските адвокати ще се опитат да поставят Великобритания под морален натиск – това е една от най-разпространените тактики при подобни дела.

 

„Трябва да отида да ги видя отново тези скулптури в Британския музей, преди да ни ги вземат” – пошегува се адвокатка от Лондон.

 

Спорният мавзолей е бил придобит от Британския музей през 1850 г.  Той е бил построен за гробница на Маусолус, крал на Сария и вероятно е претърпял сериозни поражения по време на земетресение през Средновековието.

 

Някои от скулптурите са били взети от кръстоносците и занесени в техен замък в Бодрум, откъдето британският посланик в Константинопол ги е изнесъл четири години по-късно.

 

През 1850 г. Британският музей е финансирал археологически разкопки на мястото на вазолея и така са намерени и изнесени останалите скулптури.

 

Говорителката на Британския музей заяви, че институцията чува за първи път за подобно дело в Европейския съд по правата на човека. Тези произведения са придобити легално, с разрешение на Османските авторитети, категорична бе тя.

 

Британският музей съвсем не е единственият, с когото Турция спори  за връщане на културни артефакти. „Метрополитън”- Ню Йорк и музеят Гети в Лос Анжелис вероятно ще са следващите изправени на съд, прогнозират наблюдатели

 

По artprice.bg - некомерсиален сайт за култура

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот