Турция може да погази рязко свободата на печата


Турция може да погази рязко свободата на печата

Международният институт по печата (IPI) и неговият филиал - Организацията на медиийте в Югоизточна Европа (SEEMO), призоваха комисията за новата конституция на Турция да отхвърли предложени поправки, които биха отслабили сегашния текст, защитаващ мед

Организацията информира, позовавайки се на новинарския сайт Бианет (Bianet), че в сряда предстои комисията за изготвяне на новата конституция да гласува предложение на правителството, което предвижда въвеждането на редица изключения в сега съществуващия член за свободата на медиите и печата.

Според в. "Миллиет" една от предложените промени включва да се въведе текст, който гласи, че "медийната свобода може да бъде ограничавана с цел да се запазят националната сигурност, общественият ред, моралът на обществото”: И още:

”Трябва да се запазят правата на другите, частният или семейният живот, да се попречи на престъпления, да се осигури безпристрастност и независимост на съда, да се попречи на подтикването към война или на насърчаването на дискриминация, враждебност, неприязън или омраза".

СЕЕМО посочва, че Турското дружество по печата остро е критикувало предложението, заявявайки, че то представлява стъпка назад за свободата на медиите в страната.

"Турция заслужено получи широки международни критики заради курса си през последните години в резултат на обезпокоително влошаване на медийната свобода:

”С близо 100 журналисти сега в затвора - очевидно най-големият брой в която и да било страна в света - въз основа на, както изглежда, недостоверни обвинения в тероризъм страната трябва да направи смели стъпки, за да демонстрира ангажимента си към свободата на печата и демократичните принципи," се посочва в изявление на Барбара Трионфи, ръководителка за свободата на печата на МИП.

Според Барбара Трионфи ако предложенията бъдат приети, то те биха направили "точно обратното". В прессъобщението си СЕЕМО се обявява в подкрепа на това  изявление.

Турция е в процес на обсъждане на проект за нова конституция, която да замени сега действащия основен закон, наследен от генералите, взели властта в Анкара през 1980 г., с цел да се изработи днес по-демократичен текст. Проектът, който следва да бъде завършен до края на годината, ще бъде подложен на референдум по-късно.

По СБЖ/БТА

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот