Турция: Ердоган спира "Великолепният век"

Автор: Нахиде Дениз, Истанбул (3 коментара)


Турция: Ердоган спира

Възмущението на турския премиер от сериала се свързва с неоосманистките му идеи...

Турският парламент ще приеме закон за забрана на сериали, които интерпретират живота на известни личности и подкопават устоите на националните ценности. Това заяви в петък депутатът от управляващата партия Октай Сарал пред турски телевизионен канал.

 

Целта на новото законодателство е да се спре поредицата „Великолепният век“, за чийто основен противник в Турция се смята премиерът Реджеп Ердоган. „Сигурен съм, че излъчването на „Великолепният век“ ще спре до януари“, заяви Сарал.

 

Сериалът върви в България по ТВ7 и се излъчва в 21 други държави. Той е посветен на османския султан Сюлейман Великолепни, известен в Турция и като Сюлейман Законодателя, властвал 36 години, завладял през XVI век Унгария и стигнал с армията си до портите на Виена.

 

„Ние не познавахме такъв Законодател, такъв султан Сюлейман. Тридесет години от живота на този султан са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан  на екрана. Аз порицавам пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва“, заяви наскоро турският премиер Ердоган.

 

Ердоган се опълчи против сериала, тъй като

 

не е съгласен с негероичната трактовка

 

на образа на султан Сюлейман, който пие вино, отдава се на плътски удоволствия, интриги. За консервативния политик Ердоган подобна трактовка е „гавра с националните ценности“ и призова да бъде даден урок в рамките на правосъдието на всички онези, които си играят с тях“, в случая създателите на сериала.

 

На екрана се пресъздават любовта на Сюлейман към украинката Роксолана, която приема мюсюлманското име Хюрем и става първата законна съпруга на османски владетел, животът на жените в харема, забулена в тайни и привличаща огромно любопитство институция, военни завоевания, дворцови интриги...

 

Преди време Ердоган пак с много остри обвинения нападна друга художествена творба. Това беше скулптурна композиция на турски творец, съдържаща послания за дружба към турския и арменския народ, която нарече „уродлива“. Тогава политическите пристрастия взеха връх и паметникът бе демонтиран на бърза ръка.

 

Подобна съдба сега грози сериала „Великолепният век“. Партията на Ердоган има значително мнозинство в парламента и според депутата Сарал законът ще бъде приет.   „Имаме подкрепата и на опозицонната Партия на националистическото действие“, увери той.

 

Забележка на египетския президент

 

- ислямиста Мохамед Мурси, приятел на Ердоган, преляла чашата на премиерското търпение към поредицата. Турската телевизионна коментаторка Нагехан Алчъ лансира тезата, че възмущението от „Великолепният век“ у премиера е възникнало под влияние на египетските му приятели.

 

По време на визитата на Ердоган в Кайро през ноември покрай кризата с войната в Газа приближен на египетския президент Мохамед Мурси казал на Ердоган: „Но какво правите вие? Излъчвате сериал, в който показвате вашите славни прадеди чрез глупави интриги, плътски удоволствия в харема. Прилича ли така да показвате великия османски владетел? Давате лош пример и на нашата страна и нашите хора“, възмутил се човекът на Мурси.

 

Ердоган се ядосал на тези критики и е показателно, че той публично заклейми сериала „Великолепният век“ веднага след като се върна от Египет, твърдят турски медии.

 

Опиянението от славното минало е любима тема на Ердоган. Наскоро опозицията го критикува, че

 

Турция вместо към Брюксел

 

се опитва да наложи влияние в анклава Газа, в Судан и Сирия.

 

Възмущението на Ердоган от интерпретациите във „Великолепният век“ се свързва и с неоосманистките амбиции на турския премиер. „Трябва да отидем там, където са били дедите ни“, е неговата теза.

 

Това се коментира като опит на Ердоган и неговата политика да реконструира зоните си на влияние от времената на старата Османска империя, тоест от Косово, Албания, Босна, Унгария и портите на Виена до Каспийско море, от Йемен до Алжир. Но близкият до премиера външен министър Ахмед Давутоглу официално неведнъж вече отрече тези интерпретации, наричайки ги безсмислица.

 

Критиката на Ердоган към филма взриви общественото мнение в Турция. Консервативната част от обществото се почувства удовлетворена. Още с началото на сериала до телевизията и турската национална телевизия и радио имаше над 70 хиляди оплаквания от неприличното представяне на Сюлейман Великолепни.

 

Но сега дори онези, които в началото критикуваха сериала за отдалечаване от историческите факти, го бранят. „Ако Хюрем беше жива, кой знае колко щастлива щеше да се чувства, че 500 години след смъртта й в Турция на XXI век премиерът Ердоган много повече се ядосва на интригите в харема, отколкото тя самата“, коментира популярният анализатор Мехмед Барлас.

 

В турските филмови среди се коментира, че сега пред „Великолепният век“ има две възможности: или ще повиши още повече рейтинга си, защото ще започнат да го гледат дори и онези, които досега не са знаели за какво става дума, или създателите ще се изплашат от гнева на премиера и ще го превърнат в „документална лента за завоеванията на Сюлейман Великолепни“ и с това ще го довършат, дори преди решението за спирането му.

 

Изкуствоведи предричат и

 

упадък на телевизионните сериали

 

по аналогия с упадъка на Османската империя след смъртта на Сюлейман Великолепни.

 

През 2011 г. турските телевизионни сериали са събрали 150 милиона зрители в 76 страни в цял свят. Самият Ердоган преди време бе нарекъл популярността на турските сериали „меката власт“ на Турция в света.

 

По в. "Преса"

 

 

Коментари
2012-12-11 16:41:51 От: османист

Колкото и да е странно за нас, българите, но Ердоган има основание да се гневи. Този филм тотално бърка на политиката му, но то си е техен проблем. От историята между XV и XVIII век знаем, че този Сюлейман е наричан "Кануни" - т.е. "Законодател", а не "Великолепни", това е някаква измишльотина. Но нека се препират те, там в Турция, това хич не ни засяга.

2012-12-12 16:29:02 От: Емилия-Боряна Славкова

Ами, драги османисте, този султан наистина турците наричат "Законодателят", но пък европейците от неговото съвремие и до днес го наричат "Великолепни". На Вас това какво Ви бърка? И, да, нека се препират турците. Но фактите са си факти, не са "измишльотина".

защо не видите че дори този филм не удовлетворява мераците на Ердоган.Тези мераци са мераци на шовинист а на нас не ни дават да сме дори патриоти ,националисти демек.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот