Турция: "Нищо лично, комшу. Просто политика"

Автор: Панайот Ангарев, Одрин (4 коментара)


Турция: Ахмед Ит е платил по 2000 долара на човек, за да стигне семейството му до България.

Бизнесът с нелегални имигранти в Турция е за около 1 млрд. долара годишно...

Не беше толкова отдавна времето, когато турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви в интервю за български вестник: "Турция иска стабилност около себе си, затова и поддържаме политика за нулеви проблеми със съседите ни".

 

Допреди няколко години Анкара следваше това разбиране за новата си външна политика, което се приемаше добре както от съседите й, така и от Запада. Арабската пролет и войната в Сирия обаче промениха това.

 

След изострянето на отношенията с Дамаск заради поредицата от военни инциденти Анкара е на път да вгорчи отношенията си с още един съсед - България.

Общи приказки

Макар засега и двете страни да запазват добрия дипломатически тон, постоянният ръст на влизащи от Турция нелегални имигранти явно нарушава стратегията на турските власти за нулеви проблеми със съседите. Засега управляващите в България търсят начин да ангажират по-сериозно южната ни съседка за справяне с проблема, но Анкара явно предпочита да наблюдава безмълвно случващото се у нас.

Именно това е причината под въпрос да бъде поставена и идеята на българските власти за създаване на тристранен център между България, Турция и Гърция за справяне с бежанския проблем. В края на октомври дипломат №1 Кристиян Вигенин посети Анкара, за да я предложи на Ахмет Давутоглу. Освен общите приказки, изразяващи готовността на турската страна за "предприемане на съвместни инициативи за подобряване на наблюдението на общата граница", както и да се извади от прахта отдавна неработилата българо-турска гранична комисия, друго не беше постигнато на срещата.

 

От външното ни министерство обаче са скептични, че комисията изобщо ще се събере, тъй като турската страна я приемала само като потенциална възможност.

Засега не е ясно и какъв е отговорът на инициативата на вътрешния министър Цветлин Йовчев за съвместни патрули по границата с Турция. Още на 24 октомври трябваше да стане ясно дали Анкара е съгласна с това предложение, но до този момент няма позиция на турската страна. Защо е така?

Краят на дипломацията

Някъде на 5 километра от границата на Турция с България свършва дипломацията и започва реалността. Там започва граничната зона, която се охранява от турската армия. За разлика от България тук армията продължава да носи основно отговорност за сигурността на границата.

 

През деня по пътя между Одрин и граничния пункт "Лесово - Хамзабейли" може да се видят множество колони с военни автомобили, които идват и си отиват от граничния пункт. Едно от военните поделения се намира в непосредствена близост до ГКПП-то, на пътя за крайграничното с. Хамзабейли. Възможността да стигнеш до селото, без да те видят, е почти нулева.


От началото на година вече близо 10 хил. нелегални имигранти са влезли в България основно от района около "Лесово - Хамзабейли". Едноименното село е едно от трите, откъдето проникват нелегални имигранти в България. Другите две се намират в близост до границата с Гърция - Узинбаир и Хюсеинпинар, разказаха пред "Сега" източници от Одрин, пожелали анонимност.

"Карат ги с микробуси от Истанбул и Одрин и ги настаняват в къщи в тези села, където чакат да се стъмни и след това им показват накъде е България и ги пускат", обясниха те. На въпроса как се справят с турските военни, след като дори на екипа на вестника му беше трудно да стигне до Хамзабейли, отговорът е много прост: "100 долара на човек". Толкова по неофициална информация е тарифата на турските граничари, за да допуснат до граничната бразда с България нелегалните имигранти.

Версията се потвърждава и от български военни, които разказват как турските им колеги пускат вече задържани имигранти. Случката се разиграла над Хамзабейли, където група имигранти искала да премине, за да стигне до с. Вълча поляна. "Колегите са видели, че се приближават още на турска територия и ги накарали да спрат. Тогава се обадили на турските граничари, за да дойдат да си ги вземат. Оказа се, че след като са ги отвели, турските граничари са ги пуснали на българска територия няколко километра встрани", разказа български военен, който участва в изграждането на 30-километровата телена мрежа по границата с Турция.

 

Често дори турските военни не се явявали, за да приберат задържаните от българските си колеги имигранти.

Поради 1 милиард причини

1 млрд. долара е печалбата на година от трафика на нелегални имигранти през Турция за Западна Европа. Между 2000 и 8000 долара е тарифата за прехвърляне на нелегален имигрант през България за Западна Европа.

 

Организатори на каналите са турски граждани, които вкарват имигрантите от Афганистан, Ирак, Сирия и Иран с обещания за по-добър живот в Западна Европа. В канала участват хора и от двете страни на границата, включително и от българска страна.

 

Заплащането на българските участници варира до 500 лв. на човек. По неофициална информация едно от депата у нас е в с. Волуяк. Целта е от България имигрантите да влязат в Македония, където през Албания да стигнат до Италия.

Основният пункт за събиране на имигранти се явява 15-милионният Истанбул. Бежанците се настаняват в къщи в квартала "Фатих", където чакат да бъдат извозени до границата с България. Събират ги в мазетата по 30-40 души, докато ги извозят до границата, разказват източници от турската страна. Става въпрос основно за граждани на Афганистан, Ирак, Алжир, Мароко, Бангладеш и Мали.

 

Напоследък се наблюдава и увеличаване на броя на кюрдите, които се опитват да влизат на българска територия.

Трафикантите са станали изключително изобретателни при превоза на имигранти. Миналата седмица полицията в Одрин задържа близо 30 имигранти в микробус, който се ескортирал от полицейска кола. Оказва се, че полицаите са фалшиви.

 

Ако успеят да преминат проверките по пътищата, имигрантите са оставяни в крайграничните села, откъдето тръгват към България. През последните месеци трафикът се е насочил към нашата страна заради затварянето на границата между Турция и Гърция.

Каналджиите са изобретателни не само в начина на прекарване на имигрантите, но и в това как да печелят от тях. В случай, че бъдат задържани от турските власти, те биват настанявани в центъра за бежанци в Одрин. В момента там има около 400 души от 82 държави.

В повечето случаи турските власти са с вързани ръце и не знаят какво да правят с вече задържаните, тъй като повечето са без документи. За да бъдат експулсирани за родните им държави, посолствата на съответните страни трябва да финансират покупката на самолетни билети. Посланиците обаче заявявали, че няма как да купят билети на хора, които нямат документи, и така задържаните остават в Турция. Това често се случва с граждани на Афганистан и Бангладеш.

 

Тези, за които е нужно да се купи самолетен билет, просто остават в Турция. Така те отново се връщат в кв. "Фатих", където започват да работят нелегално в строителството и шивашки цехове, за да изкарат пари. С тях плащат отново на трафикантите, за да дойдат в България. За гражданите на съседните държави турските власти са намерили решение, като качват имигрантите на автобуси, преминават с тях границата и ги стоварват в родните им държави.

За да спре каналджийството, властите в Анкара са направили няколко промени в Наказателния кодекс, с които се увеличава наказанието за трафик на хора. От 3 до 8 години затвор, 10 хил. лири глоба и конфискация на превозното средство грозят трафикантите.

 

Те обаче са намерили начин да избегнат последното, като ден преди да бъдат прекарани имигрантите, собственикът на микробуса го обявява за откраднат. Така дори и да бъде задържан, е трудно да се докаже, че той е участвал в трафика.

Просто политика

Високопоставен служител от турските гранични власти, пожелал анонимност, категорично отрича насочването на бежанци към България да става с благословията на турските власти, въпреки влизащите стотици нелегални имигранти в България.

 

И като доказателство показва данните от статистиката. Тя обаче е до 2010 г. Над 829 161 нелегални имигранти са задържани от 1995 до 2010 г. на турска територия. Близо 12 хил. каналджии също са били арестувани.

Въпреки статистиката няколко факта повдигат въпроса дали няма промяна в бежанската политика на Анкара през последната половин година. Първият е, че увеличаването на имигрантския поток към България става в момент, в който турските власти започват да говорят, че е постигнат максимумът на бежанци, който могат да поемат. В Турция има около 600 хил. бежанци от Сирия.

 

Анкара също така смята, че е ощетена, тъй като не е получила финансова подкрепа от Европейския съюз, както това се е случило с други държави, които са приели бежанци. За пример се посочва Йордания. До този момент ЕС е отпуснал над 2 млрд. евро за подкрепа на сирийските бежанци, а кризата е струвала на Турция близо 1 млрд. долара.

 

В същото време турската страна демонстрира и по-различно отношение към сирийските бежанци. "За нас те са наши гости", коментира високопоставен служител. Той няколко пъти повтаря, че те имат право да се движат свободно в цялата страна. Показателно за това е, че в центъра за бежанци в Одрин няма нито един задържан сириец.

"Не знам защо България се притеснява. При нас има 600 хил. бежанци, а е при вас само 1 процент от тях и го правите на въпрос", допълва той. Според него няма нарастване на броя на нелегалните имигранти към България, тъй като не трябва да се броят сирийските бежанци.

 

Сметките, които правят турските власти, са много елементарни. Ако до средата на октомври в България са влезли незаконно 8000 чужденци, то от тях близо 6400 са сирийци. Останалите 1600 са нелегални имигранти. "Толкова е била приблизително бройката на нелегални, които са влезли в България и през миналата година", допълва обяснението си източникът, пожелал анонимност.

 

По данни на Държавната агенция за бежанците през миналата година закрила в България са потърсили 1387 души. Нищо че има известна разлика в числата, която с всеки изминал ден се увеличава. Както биха казали в южната ни съседка: "Нищо лично, комшу. Просто политика".

От в. "Сега"

 

Коментари
2013-11-13 18:17:30 От: генек

За този на снимката: Платил по 2 000 долара на човек...и плаче за помощ от държавата ни?

2013-11-13 18:19:35 От: потребител,07

Една от причините да ги наричат гости е, че голяма част от сирийските кюрди от едната страна на границата са роднини с турските кюрди от другата страна на границата. Тоест приемат ги, защото са обвързани с роднински връзки.

По същия начин пък Ливан приема сирийци, защото са обвързани с обща религиозна принадлежност. Изобщо в съседните на Сирия страни - Ирак, Ливан, Йордания, Турция живеят родствени кланове, близки религиозни общности и имат сложни племенни взаимоотношения.

На база силните връзки на турските лидери с "Мюсюлмански братя", в южната съседка бяха приютени сирийци членове на ислямистката групировка.

Въпросът е защо Бг се набутва между шамарите на чужди интереси, чужди религии /салафизъм/ и чужди племен...прочети целия

2013-11-14 15:31:02 От: Liliyanaandreeva

Този от снимката не е платил, а тези, които провикират и шантажират България!

ПРОСТИ!Турците ще ни дестабилизират,ктато ни прехвърлят 20-40хииляди бежанци и емигранти мюсюлмани наред с други мерки за дестабилизация ,после следва покровителствено отношение и накрая ..абе дай да ви оправим ,вие сте недораслеци.това че сме недораслеци обаче може още сега да се каже.Гърците затварят границата а ние се чудим.Просто тези нарушители трябва да се групират и върнат на Турците веднага.даже е най добре да не се допускат до БГ територия .Второ трябва да се направи ограда-стена и ДА СЕ ПАЗИ.Дори с цената на стрелба .Така се пази държава,но ние сме забравили май това.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот