Тунели и граф Дракула - потайностите на “Баба Вида”

Автор: Ваня Ставрева (3 коментара)


Тунели и граф Дракула - потайностите на “Баба Вида” Новоразкритият тунел. Снимка: авторката

Тази легенда от години битува сред жителите на Видин – за тунелите под крепостта. Археолозите също предполагат за съществуването им, но и до днес не са правили проучвания.

Тунели от замъка “Баба Вида” водят в неизвестна посока, а проход под Дунав го свързва с отсрещния румънски бряг.

 

Преди месец предположението се потвърди, след като иманяри попаднаха на подземни изкопи в крайдунавския парк на около 50 м от замъка.

 

Не само тунелите, но и самият комплекс “Баба Вида” не е проучен достатъчно и е загадка какво се крие в него особено в античните пластове. Това се потвърждава от карта, на която са отбелязани местата с осъществени през годините сондажни проучвания. Тя показва, че почти 90% от обекта е “бяло” петно, но въпреки това от 1990 г. в него не са правени никакви археологически проучвания.

 

Това, което днес е познато и се вижда от “Баба Вида”, всъщност е видът на крепостта от османския  период, когато тя е преустроена и е изпълнявала функции само като отбранително съоръжение.

 

Средновековният замък обаче е изглеждал по различен начин, защото в него са живели видинските владетели, включително и последният български цар от XIV в. Иван Срацимир.

 

Знае се, че българската крепост е стъпила през втората половина на X в. върху останките на античния римски град Бонония, строен в периода I-IV в. В българския период до края на XIV в. крепостта се превръща в замък. Благоустроявана е, като последното разширение е направено от цар Иван Срацимир, на когото е именувана главната кула на замъка.

 

Така “Баба Вида” заема площ от 9,5 дка и има вътрешен и външен двор, а крепостният пояс е заобиколен с ров. Жилищата са били на 2 етажа с изглед към вътрешния двор, а в него е имало и царска църква.

 

“Доказано е, че “Баба Вида” лежи върху Бонония, след като проф. Стамен Михайлов при сондажни проучвания през 1957-1959 г. открива на територията на крепостта римска кула”, казва археологът от Регионалния исторически музей Оля Миланова. Тя припомня, че на този обект е работил и археологът Въло Вълов - откривателят на Калояновия пръстен, който е намерен в гроб в църквата “Св. 40 мъченици” в Царевец. Той така и не успява да публикува откритията си, а находките му се пазят в кашони.

 

Едно от публикуваните му разкрития е на останки от средновековна църква параклис, която е обслужвала царското семейство.

 

“Очаквам бъдещи археологически проучвания в южната част на “Баба Вида” да дадат интересен материал, защото строителството от най-силния период от времето на Второто българско царство XII-XIV в. е покрито от османските градежи”, казва Миланова.

 

Според нея археологически сондажи трябва да се направят на няколко места в крайдунавския парк на Видин, за да се установи накъде са водели тайните тунели. “Няма замък и крепост през Античността, който да не е имал връзка с външната част чрез такива тунели.

 

От “Баба Вида” по-скоро е имало система от тунели и изходи към вътрешността на сушата, отколкото под Дунав. Последното ми се вижда фантасмагория”, категорична е археоложката.

 

Тя споделя, че знае за вход към тунел, който тръгва от външния двор на замъка, но още през 70-те г. е бил затрупан и никога не е проучвано накъде води. Иманярският изкоп от миналия месец свърши част от работата на археолозите и разкри подземен тунел със зидан свод от тухли и камъни, което е попречило на слягането на земните пластове през вековете и го е запазило.

 

Накъде е водил той, дали е имало тунел под Дунав и друг към намиращия се в близост т.нар. Венециански склад от времето на Иван Срацимир, са въпроси, които чакат отговор. Както и бил ли е наистина Влад III Цепеш, познат като граф Дракула, във Видин.

 

Исторически документи твърдят, че най-известният вампир е бил по нашите земи, а средновековна поема твърди, че той е бил и във Видин, като посочва града с тогавашното му име Бъдини и като столица на България (градът наистина е столица на Видинското царство на Иван Срацимир).

 

По разкази на очевидци през 1463 г. средновековният немски поет Михел Бехайм пише в поемата си “За един злодей, който се наричаше Дракула - войвода на Влахия”, следното: Четиристотин шестдесет и втора - година на плача и на позора. Тогава Дракула се устремил на поход към големия Никопол и както след това узна Европа, към двайсет и пет хиляди избил неверници и християни.

 

Споменът за унищожаването на Видин от Дракула е описан така от Бехайм: ...до столицата на България, опасана от крепост здрава. Бондан ратта му я зовеше, а Биндин турците, понеже те я владееха тогава. Войските кралски завладяха със щурм задържен твърдините - погубиха те първенците, че все проклети турци бяха.

 

Дали в замъка “Баба Вида” може да бъдат намерени и материални доказателства за присъствието на Дракула и касапницата във Видин, може само да се гадае. Самият Дракула описва детайли от военните си действия от южната страна на Дунав в писмото си от 11 февруари 1462 г. до Матей Корвин.

 

Има и други исторически доказателства, че Влад III Цепеш се е подвизавал по нашите земи.

 

Предишната година султанът на Османската империя Мехмед II Завоевателя наредил на управителя на Видин Хамза паша да скрои клопка на Дракула, за да го плени или убие. Не се знае с какви послания Хамза паша изпраща при влашкия княз мъж с име Томас Катаволинос, за да го примами да дойде до Дунав и да мине на юг.

 

Някак си Дракула узнава за клопката и успява да хване и Катаволинос, и Хамза паша. После следва кървавият му поход между Видин и Никопол и набиването на кол на десетки хиляди.

 

Набиването на кол е бил любимият му начин за умъртвяване заради постепенното разкъсване на вътрешностите на човека, което било свързано с жестоки болки, а агонията продължавала с часове или дни.

 

Според историческите източници Дракула е умъртвил по този начин между 40 000 и 150 000 души. Заради това още приживе получава прозвището Цепеш - от славянската дума цепя.

 

За другото му прозвище - Дракула, има обяснение в тогавашните румънски поверия. Влад Цепеш се е отказал от двойното причастие в православието - с тялото и кръвта Христови, защото приема католическата вяра. Според румънско поверие отреклият се от вярата си православен задължително става вампир.

 

Според тогавашните разбирания за вампири се смятали магьосниците, сключили съюз с дявола, на които им била нужна човешка кръв за магически обреди.

 

С действителната личност Дракула постъпват по всички правила за умъртвяване на вампири. Той е пронизан с кол в гърдите, а главата му е отстранена от тялото и е занесена в Цариград. Тялото му е погребано в манастира в Снагов, където през 1930 г. археолози откриват в безименен гроб срещу олтара скелет без глава.

 

 

По в-к 24 часа

 

Коментари
2013-06-14 18:32:59 От: Е..

Знае се сигурно и има негови песмена в които той пише само и единствено на български .Дракула е български войвода който става самостоятелен когато южнодунавска българия е под власта на османците които избиват или потурчват семейството на българският феодал който му е прекият шеф.За това пишат свестни ,качествени и непопулярни /кой знае защо /български а и румънски историци.Не се дава гласност обаче.

2013-07-07 22:58:47 От: Щапаров Младши

Това,което пишат "румънците" по случая,са глупости или другояче казано: сметки без кръчмар. Дракула не е бил "румънски",а Български владетел- той не е познавал влашкия език нито думи като "роми","романи","румъни" и пр.,понеже е бил наследник на Асеневци и майчиният му език е Българския. Който впрочем не вярва- нека провери в оригиналните документи от неговото време! Съответно на това,името му е 100% Българско (глупост е да се наричат Българските имена "славянски"- "славяни" никога до XVIII-ти век не е имало,имало е "Склавини" и "Склави",за които византийските автори казват,че са били Българи!). Съответно на това,името Влад Дракула - Цепеш означава Владо Драгола (Драголъ: древно наше име)- Цепач! А днешните "румънци" никога не могат да са никакви специалисти ...прочети целия

2013-07-07 23:13:39 От: Щапаров Младши

А поверието за превръщането на |Дракула (Драгола)във вампир изобщо не е "румънско"- то е Българско. Островът,на който е погребано тялото му се нарича "Снагов",понеже там е положена снагата му. А съгласно хилядолетната Българска традиция той става вампир,защото е починал не от естествена,а от насилствена смърт: такива в езическо време са ги изгаряли,точно както в случая с княз Аспарух! А тунели под тази стара Българска столица щеше да е чудно ако няма- такива е имало под Плиска,Преслав и несъмнено: под Търново и Охрид. Точно с помощта на тези тунели се е спасил от турците цар Константин II Асен (1397-1421/22 г.) и проучването им е крайно належащо,понеже ще хвърли обилна светлина върху последните мигове на Българската империя (XV век). България е длъжна да нап...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе