Трънско дърво се бори да е европейско, гласувайте


Трънско дърво се бори да е европейско, гласувайте

Ловджийска номинация се състезава за "Европейско дърво на 2017"...

Вековният зимен дъб – горун, растящ до външната стена на храма "Рождество Богородично" в трънското село Насалевци, се състезава за "Европейско дърво на  2017". Той е номиниран от най-младата ловджийка в трънското сдружение "Руй" Людмила Гюрова . Тя членува в дружинката на село Вукан.

Дъбът е на 638 години, а наоколо има още няколко, като двата най-големи са на повече от 600 години, а останалите са по-малки. 

Избраният от Гюрова дъб стана победител в националната надпревара "Дърво с корен 2016" и така заслужи да представлява страната ни в европейския конкурс. 

Гласуването за европейско дърво на годината стартира на 01.01.2017 г. Дървото от Насалевци се изправя в съревнованието срещу 15 дървета от Белгия, Англия, Северна Ирландия, Уелс, Шотландия, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чехия. От тази година има промяна в регламента на конкурса – всеки гласуващ задължително избира не едно, а две дървета, за които да даде своя глас.

Промяната е въведена с цел да се балансира национално ориентираният вот на участниците. Всеки може да гласува за представителя на собствената си държава, но трябва да си хареса и още едно дърво.

Вотът ще продължи до 1.00 ч. на 1 март 2017 г. През последната седмица броят гласове за всеки от участниците ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненадата. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването на 21 март в Брюксел.

Гласувайте за вековния горун от Насалевци на този линк: http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx?lang=bg-BG

По сайта Дивото

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот