Тодор Живков спасявал братята на Коста Цонев

Автор: Исак Гозес


Тодор Живков спасявал братята на Коста Цонев Не по-малко известен от брат си Коста, бе Васил Цонев(Дон Базилио), на снимката заедно с шефа си в телевизията Иван Славков

Ролс-Ройс" затворил пътя към родината на най-големия от фамилията

Баща ми беше най-великият бояджия, казваше с гордост Коста Цонев. Още двама синове се раждат в семейството на човека, чиято последна професионална работа била да декорира съдебната палата.

 

Разбира се, актьорът, най-малкият, е най-известен. Съперничи му по популярност втория брат, писателят хуморист Васил Цонев. За най-големия Иван се знае малко: че рано е напуснал България и че е милионер.

 

Австралиецът Иван - беднякът милионер

Голямата мечта на Иван Цонев, най-големия в семейството на бояджията, е била да учи в Германия. Да се мисли за това в мизерията, която го заобикаляла тогава обаче, било просто нелепо.

 

Все пак някъде през 1942 година двадесетгодишният младеж вече е в Дрезден. Учи архитектура, дипломира се и със страх гледа как американските самолети превръщат града в пустиня. Бяга.

 

В Хамбург скача в първия кораб, който се отлепя от кея. Пълен напред. Чак тогава разбира посоката - Австралия. В Зеления континент архитектът се захваща с ремонт на сгради. Земетресение изравнява един от градовете със земята. Българинът сформира голяма бригада и се захваща за работа. Денонощна.

 

 По-късно той със смях споделял за обявата, която дал във вестника: Запълваме дупки всякакви. Идват и парите. Иван вече започва да строи и продава собствени сгради. Губи всичко.

 

После пак се съвзема. В крайна сметка двадесет години след пристигането си в Австралия той е милионер в местни долари. Жени се за Маргарет, мома от добро австралийско семейство. Раждат се Иван Първи и Иван Втори. Развежда се.

 

Този път взема чиста българка. На бял свят идва Рая. Тя, за разлика от двамата си полубратя, говори свободно бащиния си език.

 


През 1966 г. Иван пристига в България. През следващите тридесет години всяко лято той ще е тук. Идва още през май и си тръгва октомври. Без никаква вина веднъж Иван Цонев изправя най-близките си хора на нокти.

 

Всичко започва невинно и приятно. Милионерът кани семейството си на обиколка из Европа. Началната точка е Лондон, откъде ще тръгнат с чисто нов, специално поръчан за случая "Ролс-ройс".

 

Колата обаче, макар и голяма, не може да побере куфарите на пътниците. За ужас на всички работещи в заводите, произвеждащи една от най-скъпите коли, поръчват багажник.

 

 След седмица допълнителният ексесоар е монтиран, куфарите са натоварени и покрити с най-обикновен брезент. В това си състояние, след като е кръстосал цяла Европа, ролс-ройсът спира пред хотел "София", днешния "Радисън". Минути по-късно огромна тълпа се събира да види тъмнокафявото чудо.

 

 Скоро Иван Цонев отлита, като оставя лимузината тук. Предпочита да си спести космическото мито, което ще му сложат в Австралия. Дни след заминаването на Цонев от България колата е "арестувана", а той е обявен за персона нон грата. Забранено му е да влиза в родината си в следващите десет години.

 

Обяснението: Със скъпата си кола рекламирал капитализма. Това е идеологическа диверсия. Братята му са в шок. След година размисъл искат среща с Тодор Живков. Той ги изслушва, вдига телефона и казва на министъра на вътрешните работи: Двамата братя обещават, че Иван Цонев никога повече няма да дойде с ролс-ройс. Така забраната е вдигната.

 

А милионерът се връща в родината си вече само с мерцедеси. Поръчва си ги в заводите в Щутгарт. Те винаги са с десен волан, което го спасява.

 

При катастрофа на пътя Балчик-Албена Иван Цонев се врязва челно в рейс. Цялата лява част на колата е откъсната. В дясното пространство милионерът остава невредим. Дори не влиза в болница. Иван Цонев си отива от този свят през 1998 на 77 години.

 

 

 

 

 

По в-к Стандарт

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Април 2024 »
пнвтсрчтпксбнд
     
 1. 17.04. - Събития и факти
 2. 18.04. - Събития и факти
 3. 18.04. - Международен ден за опазване на паметниците на културата
 4. 19.04. - Събития и факти
 5. 20.04. - Събития и факти
 6. 20.04. - Годишнина от Априлското въстание
 7. 21.04. - Празник на военното контраразузнаване
 8. 21.04. - Събития и факти
 9. 22.04.1915г. - загива Яне Сандански
 10. 22.04. - Събития и факти
 11. 23.04. - Световен ден на книгата и авторското право
 12. 23.04. - Събития и факти
 13. 24.04.1939г. - рожден ден на Лили Иванова
 14. 24.04. - Световен ден за ознаменуване геноцида над арменския народ
 15. 24.04. - Събития и факти
 16. 25.04. - Събития и факти
 17. 26.04. - Събития и факти
 18. 27.04. - Събития и факти
 19. 27.04.1867г.- четата на Панайот Хитов преминава Дунав
 20. 27.04.1963г. - е открита първата електрифицирана жп-линия
 21. 27.04. - Лазаровден
 22. 28.04. - Събития и факти
 23. 28.04. - Цветница
 24. 29.04. - Събития и факти
 25. 29.04.1887г. - създадено е Българското опълчение
 26. 29.04. - Международен ден на балета
 27. 29.04. Страстната седмица: Велики понеделник
 28. 30.04. - Страстната седмица: Велики вторник
 29. 30.04. - Събития и факти