Теодоси Теодосиев: Само глупакът крие откритията си

Автор: Христо Христов


Теодоси Теодосиев: Само глупакът крие откритията си Снимка: Христо Христов

Основателят на златната школа по физика мечтае за международен център у нас

Неделя, 9 ч. Улиците на Казанлък са все още пусти. Само в една от залите на някогашния техникум по хидравлика се чува спотаена гълчава. Три дузини момчета и момичета на възраст от 12 до 18 години обсъждат изписаната върху черната дъска задача. Преподавателят им, „златният“ Теодоси Теодосиев, с тънка усмивка на лице отказва да приеме бързите решения. Така прави вече 45 години, от първия ден на учителстването си по физика и астрономия в природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“. Предпочита да провокира хлапетата да продължат търсенето. Мобилният му телефон не спира да звъни. Обаждат се от цял свят негови възпитаници. Научили, че с решение на правителството школата на Тео ще има собствена „запазена територия“, и бързат с поздравленията.

Педагогът обаче е скептик: нека първо излезе решението за предоставяне сградата на бившия техникум по хидравлика на общината. После местните съветници трябва да кажат „да“ и оттам насетне ще се търсят пари за ремонтите.

„Премиерът Бойко Борисов е човек на действието

Само след няколко минути разговор в петък се разпореди точката за прехвърляне на сградата да влезе в дневния ред на МС. Предната вечер ми позвъни вицепремиерът Томислав Дончев, за да ме покани на разговор в София. Каза да си запиша номера му и при необходимост да му звъня“, коментира Теодосиев.

Една от максимите на педагога е „Помогни си сам, за да ти помогнат и останалите!“. Така сам преди десетина години купил с лични спестявания изоставеното училище в село Бъзовец, насред Балкана. Там в мечтите си вижда бъдещ международен център, в който сред планинската тишина младежи от близо и далеко търсят решения на задачите от теоретичната физика и астрономия. Смее се, че малко докарвало като на манастир на физиците.

„Ние сме бедни и на малкото се радваме. От 2 години имаме договорка с проф. Минко Балкански да използваме базата му в старозагорското село Оряховица. Чудесно място, оборудването е по швейцарски модел. Но издръжката е скъпа. Използваме я за по две седмици през лятото. През останалото време ни трябва нещо по-скромно. Затова толкова се зарадвах, че най-после държавата реши да се откаже върху собствеността си над някогашния техникум“, коментира Теодосиев.
Отдавна се е отказал да води сметка колко са преминалите през школата му деца.

Над 150 са отличията

само от международни прояви, 13 са златните медали. Мимоходом отмята, че 2/3 от тях са на негови момчета и момичета. Последните пет са от състезание в Румъния. Отишли 5 хлапета и всички взели медали. Сега обаче намерили пари за участието само на 3 от децата до Москва, където от 27 ноември до 6 декември ще е световното по експериментални задачи. Разчита на казанлъчаните Ангел Шкерлетов и Радостин Димитров и възпитаника на Първа английска гимназия в София Бойко Воденичаров.

Какво очаква от Москва ли? Ами успех, но той никога не идва даром. Как успява да открие най-талантливите? Тайни няма - просто им дава свобода да бъдат такива, каквито са. Категоричен е, че в огромна степен успехът на школата се дължи на колегите му от цялата страна.

„Умният учител винаги споделя откритието си, само глупакът го държи само за себе си!“, настоява казанлъчанинът, който е носител на наградата на ЕС „Ян Амос Коменски“.

„България е малка страна. На една олимпиада китайският ми колега каза, че е от малък град - няколко милиона жители. При тях на първи кръг участват от 12 до 14 млн. ученици, за да излъчат отбор от 5 души. Дори Станислав Козел, ръководителят на руския отбор, се подиграваше на китайците, че не е никакво постижение от цял милиард да изкарат 5 души отбор и да спечелят медал. А ние от една България, от един град, дори от една паралелка, на която съм бил класен, сме изкарали шест души, които са донесли три златни медала. Това е истински подвиг“, казва Теодосиев. 

По в-к Преса

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот