Танцуващите с вълците

Автор: Спиридон Спиридонов


Танцуващите с вълците

Алпийският батальон в Смолян от 2018 г. ще бъде полк.Това е особен вид професия – командоси с повишена проходимост.

Те са командоси, които трябва да са на равнището на алпинисти, но без тяхната уединеност. Те трябва да преодоляват огромни разстояния в пресечена местност, но без никой да ги види. Трябва да са способни да оцеляват сега, без огън, без покрив. Те трябва да знаят как да правят заслони под снега, как да майсторят иглу, как да си набавят храна в дивата природа. Те могат да бъдат шампиони по алпийски ски дисциплини, но също така и по биатлон, защото стрелбата е задължителната част от подготовката им. Ето това са бойците от алпийския батальон в Смолян, който в края на тази седмица празнува годишнината от своето формиране.

Само допреди години се носеха безумните идеи за закриването на това последно поделение на армията в сърцето на Родопите. Слава богу разумът надделя. В бързо вмирисващата се обстановка в Европа се оказва, че не просто България има нужда от алпийски батальон.

„Обстановката в нашия регион налага и вече е взето решение от 1 януари 2018 г. 101-ви алпийски батальон в Смолян да стане полк.” Това съобщи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Той участва в отбелязването на празника на военното формирование. Това предложение е от няколко години, стана ясно от неговите думи. Нещо повече, според военни експерти в този район България се нуждае от бригада. Още следващото лято започва работата по новите щатове.

Втората новина, която чуха военнослужещите, е решението на общинския съвет на Смолян, което бе взето на празника на батальона, за предоставяне на сграда за общежитие. Така 22 семейства от батальона ще получат жилища. Преди време Министерството на отбраната прехвърли над 150 дка имот на община Смолян с условието за построяването на жилищна сграда за бойците.

По-рано между Смолян и Пампорово бе открит Учебен център на Сухопътните войски. Той предоставя отлични условия за различни обучения, семинари и други прояви. С усилията на личния състав на батальона и с подкрепата на местната власт и бизнеса е изградена прекрасна база. Подобно строителство имаме и в други наши гарнизони, каза генерал-майор Боцев. Преди няколко дни в Казанлък бе открита нова столова.

„Батальонът изпълнява успешно задачите си и по трите мисии на Българската армия – отбрана, подкрепа на международния мир и сигурност и подпомагане на местното население”, подчерта командирът подполковник Димитър Кацаров. Благодарение на Българската армия и конкретно на военнослужещите от Смолян при природните бедствия не допуснахме загуба на нито един човешки живот, посочи областният управител Недялко Славов.

Момчетата от батальона се превърнаха и в двигател на едно изключително важно човешко събитие – традиционния лагер на деца на загинали военнослужещи, организиран от Съюза на жените военнослужещи. Те въвеждат децата на техните покойни бойни другари от цялата страна в тайните на оцеляването в планината, учат ги да карат ски, организират им състезания и накрая ги отличават. Лагерът се оказва толкова успешен, че вече всяка година си знаят – децата идват. И те настина се раздават, за да превърнат престоя на хлапетата в незабравимо приключение.

Алпийците изпълняват конкретни задачи по подпомагане на МВР в охраната на границата с Гърция. В момента част от тях са в Афганистан в мисията „Решителна подкрепа”. Със заповед на министъра на отбраната бе награден командирът на Групата за непосредствена охрана капитан Боян Топузов. Други военнослужещи и цивилни служители бяха отличени от началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на формированието.

„Ние, заяви командирът на батальона, се ръководим от завета на дедите ни, които освободиха Родопа от турско робство преди 104 години – никога да не допуснем чужд крак да стъпи на наша територия.”

Само през изтичащата година военнослужещите са демонстрирали способностите си на учения и състезания в Германия, Румъния, Украйна, Италия и Австрия. От края на септември алпийците ни са членове на Международната федерация на планинските войски, с което България стана единайсетата страна. Флагът на организацията бе връчен на подполковник Кацаров от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

По ТРУД онлайн

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот