Светлан Кичиков: Нелегалните през границата намаляха

Автор: Диана Саватева


Светлан Кичиков: Нелегалните през границата намаляха Снимка: в-к 24 часа

Вчера има само 7 случая, за година са около 19 000, казва главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД “Гранична полиция”

- Комисар Кичиков, Европейската гранична полиция действа трети месец, какво промени това по нашите граници?

- В момента у нас са командировани 150 служители на новата агенция, които носят дежурства заедно с нашите служители. Основното им присъствие е по българо-турската граница. Тази цифра може да бъде променяна в съответствие с миграционния натиск и желанието на страната домакин. Една от задачите на Европейската гранична полиция е да има свои представители в държавите, които генерират нелегален миграционен натиск, но не като охрана, а като хора, които ще осъществяват контакт с местните власти.

- През септември и ноември след спецакции на ГКПП Дунав мост и на ГКПП Капитан Андреево бяха повдигнати обвинения за корупция на гранични полицаи.

- Ситуацията е овладяна. Общата бройка на отстранените служители е 10, предприети са действия за отнемане на достъпа им до класифицирана информация. Специализираната прокуратура работи с тях. Трябва нетърпимост към корупционните практики, тъй като чуждите граждани получават първите си впечатления именно на граничните пунктове. Бъдете сигурни - има ли такива случаи, обществеността ще бъде информирана.

- Какво показват цифрите за мигрантския натиск?

- В момента ситуацията е спокойна, има дни без опити за нелегално проникване в страната, но това е плод на усилията не само на Гранична полиция, но и от действията, които предприемат турските власти, от действията на сръбските власти. България е транзитна страна - тези, които пребивават у нас с регистрации, след като са били заловени по-късно, търсят вариант да продължат към вътрешността на Европа. Когато има затягане на контрола на изхода - на българо-сръбската граница, те споделят тази информация помежду си, което също оказва влияние. Мерките, които взе Гранична полиция, са доста сериозни, тъй като инженерното преградно съоръжение е почти изцяло изградено. Времето за реакция на патрулите беше много скъсено.

- Надеждно ли е самото съоръжение? Има мнения, че то няма да понесе сериозен мигрантски натиск.

 - Не става въпрос само за съоръжението. Изградената интегрирана система за наблюдение, която включва термокамери и други системи, дава възможност за ефективна реакция и резултатите са налице. Общо за страната от 1 януари до 19 декември са установени 18 324 нелегални преминавания на граждани на трети страни. Но това не са само хората, заловени и впоследствие след процедури регистрирани чрез AFIS (автоматична система за пръстови отпечатъци). В тази цифра се включват и регистрираните, които след това са правили опит да напуснат България. В момента имаме с около 54% по-малко задържани нелегални мигранти в сравнение със същия период на м.г. Например за днес (20 декември - б.а.) са задържани 7 души. Това показва, че сме овладели ситуацията. Намаленият натиск се дължи и на създадената организация за бързо извеждане от страната на нелегални мигранти - за месец са 496. Това също има възпиращ ефект.

- Това е официалната статистика, а какъв е необхванатият мигрантски поток?

 - Няма как да имаме точни данни за него. Много се коментират случаите на задържани мигранти на българо-сръбската граница като индикация за скрит бежански поток. В повечето случаи това са лица, които имат регистрации като нелегално влезли в страната.

- Ще има ли напълно готово преградно съоръжение до края на годината? - Цялото съоръжение трябва да бъде изградено на 234 км по южната граница, към настоящия момент са изградени повече от 200 км. По 12 км в момента вървят монтажни дейности. Остава участък, който е по поречието на р. Тунджа. Там реката е широка и създава естествена преграда. Но въпреки това също ще се изгради съоръжение. Т.е. до края на годината по сухоземната граница и тази, която минава по реките Резовска и Делийска, съоръжението ще е готово.

- България получи 160 млн. евро помощ от ЕК за справяне с бежанската криза. Как се усеща тази помощ “на терен”, за какво се използва?

- Част от средствата ще бъдат вложени в доизграждане на интегрираната система, която съпътства съоръжението по границата. Започна работата по тези проекти: изграждане на нови сензорни линии, доставка на мобилни системи за наблюдение, обновяване на съществуващите, доставка на високопроходими автомобили. Всичко, което ще бъде закупено, ще бъде насочено само към хората, които работят на терен.

 - Ако в този момент мигранти се опитат да влязат през границата с Турция, Гранична полиция ще получи ли информация в реално време?

- Абсолютно. Имаме патрули, които се движат начесто през много малък интервал от време покрай самото съоръжение. Разчитаме и на сензорните системи, защото патрулите не са в пряка видимост един с друг. Интегрираната система ни дава възможност да водим наблюдение по цялото протежение на границата и когато има регистрирано движение, най-близкият патрул да бъде насочен натам. Така както стана при задържането на двама трафиканти с близо 50 кг хероин в района на с. Белеврен.

- Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че в края на август е намерена още една раница с хероин в Странджа. Може ли да се говори за тенденция?

- Ние сме излезли от стереотипа, че трябва да се борим само срещу нелегалната миграция, тъй като тя генерира покрай себе си и друг вид престъпления. Едното от тях е наркотрафикът. Указанията са да се работи по всички направления и същевременно да се пипа внимателно. Нали ви е ясно, че човек, който пренася наркотик, може да бъде и изключително агресивен.

- Имаше ли рискова ситуация при задържането на трафикантите Желязко Шиников и Йордан Йорданов?

 - Самият факт, че те са тръгнали да бягат и се е наложило да бъдат използвани помощни средства, говори, че не са били добронамерени. Факт е, че от септември насам имаме няколко удара, свързани с наркотрафика. Включително и сериозното количество кокаин, задържано на ГКПП Кулата - 26,4 кг, стана след отбиване на камиона за проверка от наши служители. За България това е огромно количество.

- Трусът в Гранична полиция, който предшества вашето назначение, започна от гаф в обществените поръчки. Защо поръчка за транспортиране на мигранти да се спечели от човек, който се разследва за каналджийство?

 - Сега фирмите се проверяват детайлно, имаме добра база данни за тези лица, които вече са били залавяни и са се занимавали с нелегален трафик. Няма да се допусне втори път на хора, занимаващи се с незаконна дейност, да им се дава шанс да легализират дейността си. Обявихме нова такава поръчка, но с намалена сума.

- На 22 декември граничните полицаи честват професионалния си празник. Тази рискова професия носи ли достатъчно престиж?

- За мен това е престижна и перспективна професия, към която се стремят много млади хора. На колегите си пожелавам здраве. В момента българските гранични полицаи носят на плещите си много голяма отговорност, свързана със сигурността на европейските държави.

По в-к 24 часа
 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот