Страхувай се, българино! Ами ако вземе да дойде по-лошо?!

Автор: Николай Слатински (6 коментара)


Страхувай се, българино! Ами ако вземе да дойде по-лошо?!

Ако Валенса и Хавел чакаха идеалния избирателен кодекс, може би още, както казват македонците, ке си стоеше Берлинскиот зид...

Най-напред, да кажа нещо политически коректно - аз не съм екстремист и никога няма да бъда, затова си давам сметка за много неща и много въпроси.

Но!

Близо две десетилетия и половина крепителите на дългосрочното или моментното статукво започват да задават едни и същи въпроси и да плашат обществото с всякакви ужасии, така че посланието да е - по-добре това, което е сега, че да не стане още по-зле.

Нима не разбираме, че България е профуквала и много по-преди, и преди, и сега уникални шансове именно заради тази философия на страхуването от промени - сакън, да не стане по-зле! Нима не си даваме сметка, че в исторически план най-много посечени главици са именно наведените, преклонените главици!

Ето и сега - като заваляха едни въпроси, та цяла неделя - я кажете, ако има нови избори, по-добро или по-лошо правителство ще се случи!?

Страхувай се, българино! Ами ако вземе да дойде по-лошо?!

Гражданското общество протестира през февруари и успя - свали ли милиционерско-мутроидния режим на ГЕРБ?

Е, това не е ли успех? Макар че сигурно беше по-безопасно да не се тръгва срещу ипонско-меверейската силова, репресивна мощ на властимащите.

Е, дойде не най-симпатичното правителство, получи се известна прецаквация - защото това правителство обедини няколко проолигархически и тим-подобни кръгове по интереси и се правеше не в кухнята (на политиката), а направо в спалнята на един лидер.

Но смисълът от онези, февруарските, протести бе в това, че гражданското общество се научи да протестира, повярва си, че и от него нещо зависи. Партията на статуквото е вече обречена - там и тогава, когато гражданското общество се осмели да вярва, че от него нещо зависи.

Именно затова правителството си изпя песента и се облече с катастрофическа нелегитимност. Аз не казвам, че то трябва да падне на всяка цена. Според мен оставката на политическия призрак (вече) Станишев за дадения момент е достатъчна награда за демократичното ни гражданско общество.

И в същото време съм категорично убеден - няма нищо страшно от нови избори, при демокрацията новите избори, когато старото положение е сурово компрометирано, винаги са за добро и към добро.

Изборите са едно от най-големите достойнства на демокрацията - винаги когато има избор.

Може би следващото правителство пак няма да е най-симпатичното, може и то да се окаже прецаквация, но тя няма да е по-голяма от сегашната - защото вече не е възможно Станишев и Местан да не разберат, че не са получили квалифицирано мнозинство и да се държат като деребеи, да си правят личен кабинет със сламен премиер и другарчета по задкулисни интереси.

Няма как, ще се правят избори, ще се прави избор. А как иначе - при демокрацията?

Важно е да има нов избирателен кодекс, но не е най-важното нещо на света. По-важното е обществото да се освободи от страховете, комплексите, заблудите и чувството за обреченост и да намери носителите на промяната. Партията на статуквото може да бъде бита и по нейните правила.

Ако Валенса и Хавел чакаха идеалния избирателен кодекс, може би още, както казват македонците, ке си стоеше Берлинскиот зид.

Демократите винаги печелят най-важната битка с недемократите по правилата на недемократите.

Не идеалните правила променят системата от недемократична в демократична, а демократичната система променя правилата, така че да се възпроизвежда и усъвършенства или поне оптимизира.

Ако едно общество не е готово да победи при всякакви правила онези, които му пречат да се развива, то няма да го победи и при идеалните правила. И ще си остане с приказките как щеше да стане демократично, ама ако най-напред му гарантираха демократични, при възможност най-демократичните правила, закони и изборни кодекси...

 

От стената на автора във "Фейсбук"

 

 

Коментари
2013-06-23 16:07:37 От: mercury

Какво като се спънеш, българино!
Ще паднеш, ще се понатъртиш малко и пак ще станеш.

2013-06-23 16:08:32 От: Naughtius Maximus

То пък едно гражданско общество, (токът бил скъп), то пък едни протести - 2 дена, пък и след футболен мач става повече патаклама...МутроГербаджиите капитулираха защото Бойко по рождение си е страхливец, и защото не искаха да чакат до юли, щото тия протести щяха да са за тях.

2013-06-23 16:09:41 От: Nostradamus

Народът ни го е казал кратко и ясно - "Със стари ку*ви нов бардак не се прави !". И със стари правила - също. Нещо скапано и зле, за да се оправи, тряба да се разтури докрай и на негово място да се построи. На стари основи нов дом не се прави. На 10.11.1989 г. дворцовият преврат срещу Тато от бандата на Луканов само замаза и леко парфюмира гюбрето на соца, но не промени същността - пак същите гадюги ни управляват оттогава досега. Протести - масови и в цялата страна, "до дупка", докато се измете Мафиятаи метастазите й от всички пори на властта. Няма как да стане иначе !

За повечето неща авторът е прав, по свой начин го е казал, а народът ни и за това си има поговорка - "Който се бои от вълци, той не ходи в гората !". Който иска реална демокрац...прочети целия

2013-06-23 16:10:54 От: tatyana1

Аз не съм съгласна! Хубаво е да има гражданско общество, хората да протестират. Но не е добре непрекъснато да ги сменяме! Лично аз предпочитам да управляват уплашени. И не разбрахте ли, че България е малка държава, кадровият потенциал не е безкраен. При това най- интелигентните и способни хора обикновено не са най- амбициозните. А пази ме боже да ме управляват честни наивници! Досега нищо не е доказало че всяко ново е по- добро от предишното- сравни НДСВ и ГЕРБ. Я ни вижте във Варна- свалихме кмета, а сега елате и вижте между какви кандидати ще избираме!

2013-06-23 16:11:39 От: westerntwilight

За някои със сигурност ще дойде по-лошо! За други ... не знам ..
А за най-най... - Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λεύτερος.

Не ме разбирайте погрешно. Но точно заради такива "мозъчни пръдни" в много държави е било забранено на жените да гласуват Татяно. България държава на стратегически от всякъде място. При правилна политика и ние и съюзниците ни ще сме на оферта. Няма нещо като лимитиран "Кадрови потенциал". При това най-ЕнтЕлЕгЕнтните люде си нямат и хал хабер от това как трябва да се гради и управлява държава. А най-амбициозните ще ни продадат за едното евала я от Брюксел я от Вашингтон. Като за награда ще получат работа я в "Банк дьо Пари" и в "МВФ" , "ЕЦБ" или друго еврейско свърталище. Честният човек не задължително е наивен и доверчив . Много ясно че няма да е по-добро. Защото каквито и избори да има каквато и партия да дойде от 90та насам, наложеният от запад политически...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот