Скопие фалшифицира историята с европари

Автор: Редакционен анализ (3 коментара)


Скопие фалшифицира историята с европари Ген. Владимир Вазов, брат на Иван Вазов, командващ 9-та Плевенска дивизия край Дойран

В съвместен проект с България македонската страна крие участието на български войски в битката при Дойран и оставя бункерите и гробищата на загиналите да се рушат.

С европейски средства България и Македония се опитват да превърнат бункерите над Дойран да станат туристическа дестинация. В информационните материали по проекта от македонска страна са вмъкнати традиционни за историографията в Скопие фалшификации на историческата истина, съобщиха запознати.  

 

По проекта в Дойран е изграден музей, който, по думите на партньорите от Община Кюстендил, се е превърнал в изложбена площ на македонизма. Община Кюстендил е подала сигнал за неизпълнение на проекта от македонска страна. „Не са ни информирали какво се случва, но доколкото имаме информация, действително няма да им бъдат зачетени дейностите по проекта. Такава информация имаме от миналата година, когато нещата приключиха, и когато бяха на дневен ред. От наша страна, всичко е изпълнено както си е по проект, минали сме проверки. Ние поддържаме, продължаваме да поддържаме и ще поддържаме обектите, които сме създали по този проект”, каза заместник-кметът на Кюстендил Росица Плачкова.

 

В музея в Дойран не са били изложени материалите, получени от Регионалния исторически музей в Кюстендил, за Първата световна война и региона. От Кюстендил има поместена една снимка на общината. На македонската брошура има немски самолет, войници и оръдие, но понеже са черно-бели и много дребни, не може да се разбере дали е изобразена Българската армия.  

 

„Брошурата им няма нищо общо с това, което би трябвало да съдържа като информация за проекта. Пише за съвременния Дойран, колко бил важен, има поместени стари снимки на Дойран. Общо взето, има снимки от стар Дойран, от турското училище с часовникова кула. Има една стара снимка на Фердинандова чешма”, каза Росица Плачкова. „Материалите от музея в Кюстендил не знам къде потънаха, вероятно в техния Исторически музей в Струмица, защото всичко се командваше оттам, така и не видяха бял свят в тяхната брошура. Последните оправдания, които бяхме чули от тяхна страна, въпреки че се бяхме договорили предварително, преди да бъдат отпечатани брошурите, бе - те да ни дадат да видим какво са направили, тоест да има съгласуване между двете страни. Тази брошура така и не ни беше показана до края”, каза Росица Плачкова.

 

Македонците са обещали да почистят бункерите, да възобновят и да реставрират поне три от тях. Не са спазили уговорката с българската страна и, по думите на кмета, те изглеждат така, както и преди 100 години. ''Само една пътека е прокарана до там, за да може да се стига по-лесно. Реално, по това обещанието не съответства на действително извършеното”, каза заместник-кметът на Кюстендил. „По време на целия проект направихме две посещения на място, но преди да се случат нещата, ни отказаха всячески да ни качат горе до позициите, за да видим в какво състояние са, и какво имат намерение да правят. Действително, тогава времето не беше добро, но все пак имаше ентусиасти от нашата груп, и те ходеха да видят какво е положението. При приключване на проекта, пак се опитваха всячески да ни обясняват колко бил лош пътят и какво ли още не, а Българската армия, преди 100 години, е направила такъв отличен път, че този път е „жив и здрав” до момента. И аз, въпреки всичко, се качих горе за да видя дали са правили нещо по това, което бяха обещавали”, каза Росица Плачкова.

 

„Нека да бъдем реалисти. Все пак, това е един пробив. Има нещо, но не е това, което обещаваха, ако те действително направят това, което говореха, ще имат туристи, ще се развие исторически туризъм. Като обиколихме, видяхме позициите, и до-ден днешен има следи от тях, окопите са там, има и шрапнели... Това е такава ценност за тях, и те не могат да разберат, че с унищожаването на тази ценност, не си помагат на себе си, те си вредят. Защото това би могло да бъде материалът за посещение на хора, наследници на тези, които са воювали, на тези, които са оставили костите си там. Вие знаете ли на полковник Каварналиев какво е състоянието на гроба му? Знаете ли, че паметникът е взривен преди години, костите на хората, които са погребани там и не само той, защото и други офицери също са погребани там – гробовете им са разкопани, костите им са извадени и хвърлени по поляната. Преди три години, когато беше първото посещение заедно с директора на Националния исторически музей, са ги събрали и са ги погребали, и в момента там е руина, то е ужасно нещо, това е паметник на безумието. Знаете ли, че е изготвено копие на паметника, който е поставен там, от българската държава, а Македония не позволява да бъде възстановен този паметник? И за да стигнеш това историческо място, трябва да минеш през едни тръни”, каза Росица Плачкова.

 

През септември посетители на Дойран видяха и заснеха, че две от информационните табели, поставени по проекта над Дойран, вече са счупени. Счупени и хвърлени в дерето са единствените две табели, на които е посочено, че бункерът „Окото на дявола”, е наблюдателна позиция на Българската армия, и че Девета пехотна Плевенска дивизия, разположена над Дойран през Първата световна война, се командва от генерал Владимир Вазов. Разширена и разчистена е пътеката от Фердинандова чешма до върха на Кала тепе. Поставени са перила и достъпът до останките на бункера, известен като "Окото на дявола", вече е значително улеснен.  

 

На самия връх, табелата "скривници" или "shelters" сочи посоката, в която би трябвало да се намират укритията. 20 метра по-късно в съответната посока посетителите попадат в непроходим гъсталак от клони, храсти и бодливи растения. Пътеката в гората изчезва след 50 метра в указаната от табелата посока. Останките от бункерите не изглеждат разчиствани. В някои от тях са останали пластмасови бутилки и найлонови торбички, изхвърлени от недобросъвестни туристи и посетители.

 

На информационните табели, поставени по проекта, присъствието на Българската армия, ролята й в укрепването и отбраната на дойранските позиции е пропусната. За сметка на това, английската и френската армия са коректно посочвани. Българската армия е „скрита” зад определението „Централните сили”. „Вярно е, че България е член на т.нар. Централен съюз, в който влизат Австро-Унгария, Германия, България и Османската империя, но е факт, че почти през цялото време позициите са заемани само от български части. Първоначално, от Втора Тракийска дивизия, след 3-ти март 1917-та година и от Девета Плевенска дивизия”, коментира Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

 

Фердинандова чешма, изградена в подножието на връх Кала тепе от войници и офицери от 34-ти пехотен Троянски полк, по време на Първата световна война, и наречена на името на Цар Фердинанд, в момента е с корпус, излят от бетон. Чешмата, позната в региона като "Фердинандка", години наред беше оставена на разруха от растенията и времето, на което помагаха и "доброжелатели", чрез досъбаряне на тухлите и камъните, от които беше изградена. Преди няколко години, тя беше възстановена от кмета на едно ловешко село, със съдействието на тогавашната местна управа в Дойран.

 

От 2008 година е възстановена наново и паметната плоча на скалата зад чешмата, чийто английски надпис гласи: "В памет на героичната смърт на 22-ра пехотна дивизия, която падна в полетата на Македония". Със съдействието на Посолството на Великобритания, на беседка край Фердинандова чешма има поставени информационни материали, двуезични, които въпреки лошото си състояние, все пак представят британската гледна точка на събитията над Дойран. В тях има архивни и съвременни снимки на укрепленията, както и информационен текст, предназначен за посетителите.

 

Превръщането на позициите над Дойран в място, привлекателно за туристи и любители на военната история, от години е тема и идея на различни организации и общественици и от двете страни на границата. Голяма част от укрепленията са изключително добре запазени, въпреки че са в гранична зона, въпреки пожарите в планините, въпреки облагородяването на част от терена и използването му за селскостопански дейности. Все още има останки от тях и въпреки иманярските набези и умишленото преораване и разкопаване на подобни обекти, подклаждани от постоянно появяващите се "легенди" за златото, скрито в тях, от българските войници.

 

По света съществува практиката на т.нар. военна археология, като запазените или възстановени бойни полета привличат както специалисти по военна история,  по военни съоръжения, експерти и учени, така и  ентусиасти. Изключително добре запазените бункери над Дойран, галериите, складовете и укрепителната система, имат всички предпоставки да бъдат,чрез едно подходящо представяне, обект за посещения от любители на военната история, или от хора, чийто предци са се сражавали по тези места, когато Дойран е на фронтовата линия в периода 1915 - 1918 година. Първият подобен опит със съвместния проект обаче предизвика смут, заради опитите да се прокарват фалшификации на историческата истина в информационните материали по проекта от македонска страна, както и заради отношението към направеното, за което свидетелстват разбитите табели.

 

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира: „Тъжно е, че своеобразни изяви на омраза към всичко българско, се субсидират с европейски пари. Би трябвало в Европа все пак малко по-внимателно да наблюдават изблиците на македонизъм и да не позволяват тези европейски средства да бъдат харчени по такъв безобразен начин. Редно е и да има мониторинг не само върху проектите, но и върху изпълнението”, посочи проф. Божидар Димитров. 

 

Евродепутатът Евгени Кирилов обяви, че ще сигнализира Аиво Орав, ръководител на Делегацията на Европейската комисия в Скопие, за това – по какъв начин се изразходват европейски средства по съвместния проект в Македония.

 

 

По в-к Преса

Коментари
2013-10-08 04:09:25 От: "нЕКА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ"

ПРОБИВ НЯМА!ИМА ПОРЕДЕН ДОБИВ НА БЪЛГАРСКИ ПОЗИЦИИ ТАМ И СЕ НАЛАГА УПОРИТИ И МЕТОДИЧНО МАКЕДОНИСТКИ АНТИБЪЛГАРСКИ ЛЪЖИ.ЗАЩО НЕ ПОСТЪПИМ ДОСТОЙНО И ИМ ЗАБРАНИМ ЧЛЕНСТВО В ЕС НА ТЯХ И НА СЪРБИТЕ?ЗАЩОТО НЯМА БЪЛГАРИ В ПРАВИТЕЛ...СТВАТА НИ!

2013-10-08 04:12:21 От: ПОПРАВЯМ СЕ

НЕ ДОБИВ А ПОДБИВ!ПОДБИВ ДА СЕ ЧЕТЕ!АБЕ РЕДАКЦИЯТА...ДАЙТЕ ТЕХНИЧЕСКА ВЪЗМОЖНОСТ ЧОВЕК ДА СИ КОРИГИРА ТЕКСТА

2013-12-10 10:01:03 От: Evgeni Dinev

Д-р Божидар ДИМИТРОВ
Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъ...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот