Скопие: Европейската столица на кича

Автор: Шпигел онлайн (8 коментара)


Скопие: Европейската столица на кича Работник почиства бронзовите войници, издигащи се в центъра на Скопие. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонското правителство похарчи огромни суми, за да превърне града в необароков архитектурен кошмар, въпреки тежкото финансово състояние на страната...

Водни струи бликат високо във въздуха пред огромни бронзови войници: червени, жълти, сини, лилави. Осемте мъже втренчено гледат през капките, образували се от фонтана, а високо над главите им Александър Велики седи на трона си, насочил меча си към небето. Вагнер и Чайковски гърмят от високоговорителите, а водата се опитва да се движи в такт с музиката.

Скопие има нова забележителност: поредният паметник, издигнат на площад "Македония", който се намира в центъра на града. Новият монумент е висок почти 30 метра, струва 10.5 млн. евро и е толкова автентичен, колкото и имитацията на Канале гранде в Лас Вегас. Още герои от цветната история на Македония са подредени наблизо - те са огромни и изглеждат странно. Например, кракът на войнствено настроен знаменосец е несъразмерно голям спрямо фигурата му.

От другата страна на река Вардар, близо до входа към старата част на града се извисява статуя на Филип II Македонски - бащата на Александър - размахващ огромен юмрук в небето, докато бронзовите коне се появяват от намиращия се наблизо фонтан. Новите сгради на министерствата, които приличат на храмове, театър и музей - покрай тях са издигнати статуи на поети и революционери от ХIХ и ХХ век - са построени между монументите на двамата владетели.
 
"Исторически кич"

Строителният проект все още не е завършил. Многобройни фасади на сгради в центъра на града все още са препречени от строителни кранове. Сградите са променени в ретростил, който е комбиниран с новия захаросан стил, определян дипломатично от македонските медии като "бароков" или "неокласически", а според архитектите си е "исторически кич".

Преустройство на града е наречено "Скопие 2014" и струва стотици милиони евро на консервативната и националистическа управляваща партия ВМРО. Официалният бюджет е 207 млн. евро - като с парите ще бъдат реновирани министерските сгради, новият национален театър и триумфалната арка в Скопие. Критиците на проекта обаче смятат, че цифрите изобщо не са реални, тъй като с тази сума не може да се реализира и половината от правителствения план.

 

Дори и цялостната идея на "Скопие 2014" - възхвала на античните и славянски герои - не се радва на одобрение от експертите, тъй като пренебрегва много от етническите групи в Македония и показва само малка част от населението на страната.

Според съобщенията в медиите договорите за реализацията на проекта са сключвани незаконно. Македонските медии обаче се въздържат от разкрития. "Ако си прекалено критичен, това може да ти струва работата. ВМРО от дълго време контролира медиите", казва журналист, който не иска да бъде съобщавано името му. Това е и причината монументалният стил на "Скопие 2014" да създава усещането за авторитаризъм.

Случаят "Томислав Кежаровски" е доказателство за това: наскоро журналистът получи присъда от 4 г. и половина затвор, тъй като се появиха съмнения, че той е разкрил самоличността на свидетел по дело за убийство от 2008 г. - според независими наблюдатели обвинението е опит да се запуши устата на журналист, който е критично настроен към правителството.

"Силно послание за цензура"


Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) бе изключително критична към случващото се в Македония. Дуня Миятович от ОССЕ казва, че се страхува, че решението на съда може да се превърне в "силно послание за налагане на цензура, насочено към другите журналисти в страната". Властимащите от дълго време отправят заплахи и безброй критични медии затвориха врати в последните няколко години.

Настоящата икономическа ситуация в страната дава малко причини за изграждането на триумфална арка. Финансовата криза, която удари Македония, е тежка. Всеки втори млад човек е безработен, а като цяло нивото на безработицата е една от най-високите в света - почти 30%. Университетите са зле оборудвани, както и болниците. Много места се нуждаят от реновация, но очевидно правителството има други приоритети.

Властта и строителният проект непрекъснато са обект на обсъждания в страната. Двама млади архитекти, Боро Гаджовски и Филип Дубровски, стоят пред наскоро издигнатия монумент в памет на падналите за родината македонски герои. Зад тях млад факлоносец блести на есенното слънце. "В началото можеше да се видят само неговите големи мускули", казват те през смях, насочвайки вниманието към статуята.

 

Сред населението обаче се появява голямо възмущение: не е прието подобна гола "класическа" статуя да се извисява и е решено на факлоносеца да бъдат обути панталони.

Провалена възможност

Двамата млади архитекти не приемат проекта "Скопие 2014" за престижен. Те разказват за друг градски строителен проект, който е разработен, след като Скопие е разрушено от земетресение през 1963 г.

 

След бедствието "рекострукцията беше невероятна възможност за изграждането на съвременен град и под ръководството на ООН участваха много държави - Скопие се превърна в символ на международната солидарност", казва Гаджовски. "Те щяха да направят човешки, а не утопичен град", допълва Дубровски.

Основният план за реконструкцията след труса е създаден от много популярния японски архитект Кензо Танге. Той предвижда ъглови циментови структури и бляскави небостъргачи, които се различават от обикновените за онова време безлични панелни сгради. Танге проектира и жп гара, която никога не е завършена.

 

"Той искаше да направи пешеходни мостове, за да могат по тях хората да стигат до центъра. Пешеходците бяха по-важни от автомобилите - къде другаде хората са мислили толкова прогресивно през 60-те години", пита Дубровски.

 

Търговският център Gradski е последната следа, останала на площада от онзи период. Той е спечелил приз за национална архитектура по времето на Тито, а сегашните планове според "Скопие 2014" са и той да бъде направен в бароков стил.

Малка група архитекти се противопоставят на тоталната трансформация на градския пейзаж. Вечер те правят демонстрации на ъгъла на търговския център. Гаджовски и Дубровски участват в тях, заедно с други 30 техни съмишленици. Само един малък местен тв канал е изпратил екип, който да отрази протеста. "През лятото се събрахме хиляда души", казва един от демонстрантите и показва снимки на смартфона си.

 

Не само протестите създават главоболие на авторите на "Скопие 2014". "Новите сгради са прекалено близко до реката", казва Боро Гаджовски. "Когато стане наводнение, те ще пострадат".

 

Сп. "Шпигел" / БТА

 

Коментари
2013-11-30 18:41:50 От: Дедовия ви

Много дебитен маркуч има тоз работник... Супер кадър!

.................................................са рожба на българските автохтонисти,четени като дяволът чете евангелието.Сега чакаме ямболско,старозагорско ,одринско хда се отцепят и да обявят държавата на ОДРИСИТЕ.Чакаме също Плевенско да се отделят като държава на ГЕТИТЕ!Чакаме също Зайчарско ,Белградско,Крагуевецко,Видинско ,Михайловградско ,Ботевградско ,да се отделят в Мизийска държава.Засърбите държава не се предвижда щото са къснобългарски отрепки ,пардон отцепки.Чака се образуване на дакия и Готия на румънска територия от даки и готи ,които са развило се гетско племе.Езика им ще е на основа на туканското севернобългарско наречие,като ще се изчистят от италиянските френските испанските и латински заемки.После като мине ,не мине 50 години ще разберат...прочети целия

2013-12-01 09:53:55 От: Иванов

PKDEY Значи казваш остава само Добруджа като държава България,всичко започва отначало да му мислят отцепниците.А Македонците с тяхната древна история нека за строят,след време като се присъединят към България ще си имаме готови паметници.

.......Ако това беше позиция на държавата ни щях да кажа че службите ,армията ,управлението ни са с акъла си ,да да ама....знам ли ?Като гледам направо сме на предсмъртно ложе .Майка българия убивана от своите деца ,сърби македонци,Руснаци,румънци-в чийто глави има чужди паразити.

2013-12-10 09:52:55 От: Evgeni Dinev

КОГАТО ГЪРЦИТЕ СА СЪЗДАВАЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НАС СЛАВЯНИТЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ НИ НЯМАЛО НА СВЕТА ДОРИ КАТО СПЕРМАТОЗОЙДИ ИЛИ АКО НИ ИМАЛО НЯКЪДЕ ПО КАЗАХСТАНСКИТЕ СТЕПИ СМЕ СЕ ЛЮЛЕЛИ НА КЛОНА ХВАНАТИ С ОПАШКАТА МАСТУРБИРАЙКИ КАТО ДИВИТЕ МАЙМУНИ МАКАЦИ, ДИВИ И ВАРВАРИ БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ!

.....ДИНЕВ!"КОГАТО ГЪРЦИТЕ СА СЪЗДАВАЛИ ЕВРОПЕЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ"правилно е да се каже "КОГАТО ГЪРЦИТЕ КРАДЯХА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ ПЕЛАЗГИ /БЕЛЯЗГИ/-ТРАКОБЪЛГАРИ ,БРИГИЙЦИ ,-ФРИГИЙЦИ ,АРКАДИЙЦИ,ЛИКИЙЦИ ,ПЕРГАМЦИ ВСЕ ТРАКИЙСКИ ПЛЕМЕНА ,МИКЕНЦИ КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ГЪРЦИТЕ ,ТРОЯНЦИ КОИТО СА СИ ТРАКИ А НЕ ГЪРЦИ ,ОМИР КОЙТО НЕ Е ПИСАЛ НА ГРЪЦКИ А Е ПРЕВЕДЕН НА ГРЪЦКИ БЛИЗО 200ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТА МУ ПО НАРЕЖДАНЕ НА ПИЗИСТРАТ ТА ТЪЙ ГЪРКОМАНЧЕТО МИ .ТРАККИТЕ ЧИКИ БОЙ ИМАТ МНОЖЕСТВО АЗБУКИ И ЕДНА ОТ ТЯХ СА ДАЛИ НА ГЪРЦИТЕ КОИТО ЗА ОКОЛО ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ НЕ УСПЯХА ДА Я НАГОДЯТ КЪМ СКОПЕНАТА СИ ФОНЕТИКА ПРОСТО ЗАЩОТО СА РОДЕНИ ПЛАГИАТИ НО НЕ И ТВОРЧЕСКИ ХОРА.ИНАЧЕ ПРОСТО СА КРАДЛИВИ КАКВИТО ГИ ЗНАЯТ НАВСЯКЪДЕ .ПИТАГОР Е КАЗВАЛ ЧЕ Е ТРАКИЕЦ ,АРИСТО...прочети целия

2013-12-10 16:54:43 От: PKDEY-

гЪРЦИТЕ СА НИЗВЕРГНАТИ ЕТИОПСКИ ЦИГАНЕТА -КАЗВАМ ЦИГАНЕТА ЗАЩОТО ПОСТОЯННО КРАДАТ А И СА ЧЕРНИ ГЪРЖАВИ -ОТТАМ И ГЪРЦИ СА НАРЕЧЕНИ , И КЪДРОКОСИ .ВИЖТЕ ОБАЧЕ Т.Н. ЕЛИНИСТИЧНА КУЛТУРА.СПОРЕД ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ А И СПОРЕД МЕН ТЯ НЕ Е И НЯМА НИЩО ОБЩО С ГРЪЦКАТА ЗАЩОТО ЕЛИНИТЕ СА ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ КОЕТО СЪЗДАВА СКУЛПТУЛИ НА БЕЛИ ХОРА С ТРАКОСЛАВЯНСКИ ЛИЦА .ВИЖТЕ АПЛОНО ,ВИЖТЕ ВСИЧКИТЕ Т.Н. ЕЛИНИСТИЧНИ СКУЛПТУЛИ .ПОЧТИ НЯМА КЪДРОКОСИ ГЪРЖАВИ ЕТИОПЦИ .ВИЖДАТ СЕ САМО ТРАКОСЛАВЯНСКИ ЛИЦА .ПРОФ.АСЕН ЧИЛИНГИРОВ В НЕГОВИЯТ ОСНОВОПОЛАГАЩ ТРУД ГОТИ ГЕТИ СЛАВЯНИ ЯСНОСОЧИ И КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗВА ЧЕ СЛАВЯНИТЕ КОИТО СА ВРЪЩАТ НА БАЛКАНИТЕ СА ИЗГОНЕНИ ОТ РИМЛЯНИТЕ ТРАКИ .ДОКАЗВА СЪЩО И ЧЕ АТИЛА Е БИЛ ТРАКОСЛАВЯНИН КАКТО И ВСИЧКИ ХУНИ .

2013-12-13 12:52:33 От: Забележка

Понятието славянин е измислено през последните 200-300 години от руснаците .Траките се самоназовават СЛОВЕНИ-т.е.хора на словото за разлика от немците ,които са ...неми,а гърците името им идва от гържави-спарушени ,дребни сухи чернички и Село Гърци в Средна Гърция и до преди 200 и по малко години гърците са бягали като дявол от тамян ,от това презрително прозвище измислено им от българотракословените-българите същност .За повече подробности вижте сайта спароток и Асен Чилингиров .

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот