Скоп(ени)ски мераци

Автор: Агенция БЛИЦ (1 коментар)


Скоп(ени)ски мераци Скопският академик Блаже Ристовски Снимка: Агенция Блиц

Писмената, които Кирил и Методий започнали да разпространяват от Македония, е трябвало да помогнат на Византия в защитата й от българите, които нападат границите й.

Този език, който се е развивал с хилядолетия, и неговата писменост, са се разпространили сред всички православни славяни, а в Охрид е създаден славянски Ерусалим – книжовен и културен център, който по-късно съхранява македонската идентичност през дългото османско владичество. Това твърди академик Блаже Ристовски, лингвист и историк и главен редактор на Македонска енциклопедия в интервю за македонския “Дневник”.

 

 

“Както и всички народи, и македонският народ се е създавал с хилядолетия и е включил в себе си различни ентокултурни компоненти. Доскоро се говореше, че ние сме славяни, нашият език е славянски и неговите корени трябва да търсим най-далеч през 6 век. А аз, за съжаление, не знам докъде назад стигат моите корени и корените на моя език.

 

 Историята формулира и дефинира македонския като славянски език. Вярно е, че в него има много компоненти, както впрочем и в останалите съвременни езици, от различни народи и племена и всички, които са идвали, са минавали или са оставали по тези земи, но се е диференцирал един стар славянски диалект, който Кирил и Методий са взели от своята среда, от Солунско, и са създали един писмен език, който нарекли славянски. Този език е бил създаден за нуждите на самата Византия и по искане на Византия.

 

Не мисля, че и преди това е имало славянско писмо в Македония, защото пратеникът на моравския княз Ростислав е казал на византийския император Михаил ІІІ, че в Македония има такива учители, каквито са им нужни, за да могат да се преборят с франките и латинството”, казва Ристовски. Запитан защо е създаден писменият език на Кирил и Методий, той продължава: “Тъй като по онова време българската държава е имала договор за защита с франките за борба срещу Византия, тя сключва такъв договор с Моравското княжество, за да може да се защити от нападенията на българите, които започнали да проникват в Македония. Всъщност създаването на първия славянски писмен език въз основа на солунското наречие в основата си представлява антибългарски акт на Византия.

 

 По-късно, когато се създава литература, голяма писменост, този език става културно оръжие на славяните в защита на славянската идентичност и интегритет.

 

 Тъй като славянският език е признат от Рим, от папата, той става четвъртият официален език на Църквата, следователно и на държавата”, твърди Ристовски.  На въпроса “При някои от съседите съществуват твърдения, че македонският е само диалект на някой от съседните славянски език”, Ристовски казва: “Как може да бъде диалект например на българския! Когато се е създавал старославянският писмен език Македония не е имала никакви допирни точки с България, която в продължение на около два века е била друга, неприятелска държава. Самият Методий като стратег е защитавал границите точно от българите.

 

 Как може да се говори за общ корен, ако се знае, че в България са отишли част от славяните от клона на антите, а в Македония главно от склавините /славяните/, които сами по себе си са различни”, твърди той. “Какво сходство, след като в Македония е имало християнска славянско-византийска култура, а там е имало поганска славянско-протобългарска култура и цивилизацияТова е голямо различие”, твърди Ристовски.  Като че коментар е излишен, може би само да кажем, че това е нагледен пример за пълно изкривяване и изопачаване на историята. /БЛИЦ

 

 

Бел. ред. Бракя македонци и ти г-н академик Ристовски, най-настоятелно и коленопреклонно Ви молим – дайте го най-сетне тоя писмен текст, посочете го най-после това „командировъчно” с което император Михаил III, наречен „Пияницата” изпровожда Св св. Константин Кирил-Философ и брат му Методий в Моравско, като създатели, преди това, на славянското А…Б и то, за да се борят срещу „варварите” – т.е. българите. Не го крийте тоя прочут документ, та и нас да поучите и ние да си набием в главите най-после, че ТОЙ СЪЩЕСТВУВА. Г-не, вие вероятно сте и византолог, освен лингвист, значи отбирате и от палеография – славянска и византийска. Ние в България, треска ни тресе, не спим по цели нощи, че вие, бракя любезни, го притежавате пустия документ и ето, дойде време да го огласите. Аз, като скромно редакторче, ще направя салтомортале на място, когато го зърна документчето с безценните сведения, върху които строите непоклатимите си научни тези. Обещавам, кръстейки се! – Свилен Мишляков  

 

 

Коментари
2009-04-24 12:38:04 От: потресен

Не потресен,ужасен съм от псевдо историята на тези иначе толкова симпатични съседи.Навярно много тежат тайните документи,та не могат да ги извадят от тайниците на "антична Македония".Но да им простим-с всички новородени "антични империи" е същото.Важно за нас е че,много от тях имат бългаски паспорт,макар и да крият този факт от властите.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе