Шумотевицата за заема - бой с призраци

Автор: Юри Велев


Шумотевицата за заема - бой с призраци

БСП изведнъж излезе отдясно на ГЕРБ

Голямата шумотевица около "тегленето на заем" прилича на страстите около филма "Дякон Левски" по едно нещо - говоренето изпреварва познанието за темата на говоренето. 

Ако говорим за филма, излиза, че огромни маси от хора вече са го изгледали, защото имат съображения по него. Магически историзъм...

Събери кино и история и получаваш една магия. Какво да кажем обаче за магията на българската политика, която наблюдаваме по споразумението

за обслужване на външен заем от 8 милиарда евро за три години

Тук магията е даже двойна. Темата е дали да си обслужим съществуващи дългове с 12 милиарда лева и да предвидим евентуално още 4 милиарда лева за покриване на дефицити в три годишни бюджета. Но хоп -

фокус - изведнъж разговорът става "Затъваме в заеми!"

Ето как дискусиите по студиата се превръщат в бой с призраци.
И в този бой с призраци в жанра на магическия нереализъм неочаквано БСП излезе отдясно на ГЕРБ и Реформаторския блок. Може би затова протестите срещу споразумението за заема бяха поведени от червените и "Атака".

На полето на финансовите политики още от началото на кризата в Европа, а и у нас има ясно изразена лява и дясна политика. Дясната е да затягаме колана, да орязваме всякакви разходи, включително социални, да не допускаме увеличаване на задлъжняването, да държим нивото на дълга ниско и да се пазим като дявол от тамян от затъване в дългове ала Гърция, Испания и Португалия. Нали това правеше Симеон Дянков като финансов министър, или поне така твърдеше. Идеята е да се живее скромно, бедно, без да се отпускаме в харчове, а междувременно да правим реформи, които да тласнат икономиката нагоре.

Всичко останало е обявено за популистко от дясната икономическа мисъл.

Противниците на финансовата строгост пък обясняват, че тя води до сериозни поражения в реалния сектор на икономиката, потреблението, доходите, пенсиите и социалните грижи. Казват, че трябва да се търси растеж и по други начини, включително да бъде подкрепена икономиката с повече държавни харчове.

Та, ако не се използва външен заем за покриване на дефицитите, тогава как си представят от БСП да стане? Може би с орязване на разходите?

Хм, това май не е лява политика

Каква точно икономическа и финансова политика трябва да държи България 6 години след началото на кризата, така че не просто да закърпва дупките, но да постигне стабилен растеж? Това е сериозен въпрос, който си заслужава истинска, задълбочена дискусия, сблъсък на леви, десни и либерални идеи. Стратегията по външните заеми е само елемент от една такава дискусия, която... няма да се състои, защото партиите у нас обичайно пренебрегват дългосрочните решения заради тактически ползи и дребни сметки.

Пример - когато правителството е "наше", сме "за" актуализация на бюджета, когато сме опозиция - никаква актуализация!

В сегашния случай уж спорът е за задлъжняването, но идеята всъщност е кой ще отбележи точки преди предстоящите местни избори.

По в-к 24 часа

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот