Щраус ли е президентът?

Автор: Емил Спахийски (1 коментар)


Щраус ли е президентът?

Държавният глава урежда приближен полковник с генералски звезди, вместо да свика КСНС за заплахите от тероризма

Интересен е подходът на държавния глава Росен Плевнелиев в дни на суматоха. Нямам предвид извънредните избори и закачките с „опорните точки”. Целият свят кипи заради войната в Близкия изток. Ние, изглежда, сме на розови хапчета.

САЩ, лидерът на нашия свят, обяви война на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Събра се коалиция от европейски и близкоизточни държави, които започнаха сериозни военни действия. В реч пред Общото събрание на ООН президентът Обама призова всички страни да помогнат в борбата срещу ислямистите, като подчерта, че джихадистите разбират „единствено езика на силата”. Очевидно всички чуват това послание, при нас цари безвремие. Белгия, драги читатели, за която не бяхме чували да воюва, изпрати изтребители Ф-16, за да бомбардират позициите на групировката в Сирия и Ирак. Светът ври и кипи.

Това е едва началото, казва Обама. Това ще продължи с години, казват експертите. Нови терористични организации се родиха и започнаха да точат ятагани и да пълнят раници с бомби. „Ал Каида” се събуди. Цел на фундаменталистите са всички западни посолства, всички западни държави. Чуваме призиви за атентати на територията на всички, които подкрепят САЩ и „западните им слуги”. Към тях вероятно се причисляваме и ние. Защото сме част от този съюз. Ние сме член на Северноатлатическия пакт и на Западната цивилизация, която е във война с „Ислямска държава”. С халифата.

Какво прави България? Обичайните неща – навежда се и чака бурята да отмине. Консултативният съвет по национална сигурност е този, в който политическият елит и държавните органи могат да вземат консенсусно решение, когато има заплахи за страната. Това е съветът, който може да изпраща послания към нацията и да препоръчва действия на ведомства и служби. А защо не се свиква?

Ние сме във война, а това, с което приближените на държавния глава и служебния кабинет се занимават, е по елинпелиновски провинциално. Властта днес се занимава как да направят един полковник генерал само защото му предстои пенсиониране. Цялата воля на властта е впрегната да се справи със съпротивата на експертите и законите. Под натиск се променят нормативни актове. Приравняват се двуседмични курсове за цивилни на стратегически курсове за старши офицери, а те пък се приравняват на генерал-щабни курсове, за които иначе трябва да имаш минало, ценз и войска. И всичко това само и само да се спаси от пенсия този полковник. Това ли е призванието на върховния главнокомандащ?

Нима България не е заплашена от джихадистите? Ето я границата със Сирия – на 10 часа път с кола. Ето ги бежанските потоци, чрез които у нас влизат уахабисти и ветерани от войните в Леванта. Вижте колко фондации, подкрепяни от Саудитска Арабия, ислямистите от Турция и западни джихадистки организации работят у нас! Ами ако се получи команда от Ал Багдади – халифа на „Ислямаска държава”, че София трябва да бъде наказана, че е част от НАТО?

Ние сме във война, колкото и каквото и да ни обясняват. Ние подкрепяме политически, морално и финансово операциите в Близкия изток. Ние сме част от окупацията на Ирак и Афганистан. Български оръжия са стреляли по джихадистите. Какво още трябва да се случи, че държавният глава да си извади главата от пясъка, да свика КСНС и да попита „какво правим”? Нека си свърши работата като върховен главнокомандащ, пък после, ако ще, да прави лакеите си фелдмаршали. Макар че си е чиста гротеска.

По в-к Труд

Коментари
2014-09-28 09:33:55 От: Бжежински от Подгумер

Росен си следва програмка, която му е продиктувана от високите нива в ЕС и Америка, него не го е еня за истниския дневен ред на държавата. Десет години е пребивавал в Германия.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот