Село Извор, или алхимията на българщината

Автор: Максим Караджов


Село Извор, или алхимията на българщината С.Извор - цълквата и килийното училище вляво.

На два часа път с кола от София влизате в чистите предели на... Българското възраждане.

Само 15 км оттатък сръбската граница през ГКПП Олтоманци (преди Кюстендил се завива вдясно към с. Копиловци-Шишковци и Драговищица) е Босилеград. За Сърбия не се искат задгранични паспорти, достатъчна е лична карта.


И най-новото - за колата сърбите от тази година вече не искат и зелена карта за застраховка.


От Босилеград още 5 км в планината по мек път, проходим за всяка кола, се стига до свидно гнездо на българщината - старинното село Извр. В него днес живеят едва 10-ина души, но те са честити да се молят в най-голямата българска църква, строена в Османската империя!


Свещеник си няма, защото хем е българска, хем е в Сърбия и двете патриаршии не могат да се спогодят. И тя достойно мълчи и чака българи да я посетят, да запалят свещ и, да утихнат в сумрака . За да попият от забравения дух на възрожденците, дето са я градили с голи ръце. Какво знаем ние за стотиците предани семейства от областта Краище, влачили с шейни - викат им сани, километри наред тежки дялани камъни (кюфници), за да я вдигнат непоклатима и вечна до днес? Символ на вярата, но и на копнежа ни за свобода и държава.


Какъв порив е водил през 1830 г. поп Новко чак до Цариград, за да поиска от султан Махмуд II разрешение за градежа? Султанът уважил дързостта и снизходително позволил да е с размери "колкото кожата на един вол". Сиреч 2 на 3 метра най-много. Поп Новко настоял във фермана да се впише това условие. В селото изрязали волска кожа на тънка дълга ивица.


Получило се въже, което опасало огромна площ от 702 кв. м! Размерите на църквата са 36 м дължина, 20 м ширина и 18 м височина! Най-голямата в Османската империя! Градят я майстори дюлгери от Дебър, кръстена е "Св. Троица" и е осветена от кюстендилския владика Инокентий на 21 юли 1833 г. Две години по-късно в Банско вдигат пак "Св. Троица", с 2 м по-голяма.


Храмът в Извр е зографисан от майстори от Самоковската школа. Сред тях е и Димитър Зограф, племенник на Захари Зограф. От 1835 г. до 1854 г. са изрисувани 58 икони с безценна стойност.

 

Ключът от храма сега се пази от мълчаливата хърватка Надя. Тя първо те оглежда дали си достоен за среща с реликвата. После хладно подава старинен железен ключ с размерите на манивела.


До църквата е стаен другият стожер на Възраждането ни - килийното училище. То е съградено нелегално покрай църквата и е наричано от местните българи "Университета". Защото ограмотените му питомци учат из Европа и стават бъдещите кметове, учители и лекари на свободна България. Чак до Ньойския договор от 1919 г., който загроби Западните ни покрайнини.


Камбаните на килийното школо са дарени от други нашенци, останали извън границите на Отечеството - от селата Горно и Долно Броди, Ксантийско, Беломорска Тракия.


В Босилеград навсякъде свободно се пазарува с левове, а ако искате и да преспите - хотелът е приличен, с душ и топла вода - по 25 лв. на нощ. И един съвет: търсете начин да се запознаете с колоритите на Босилеград.


Те най-често са в Българския културно-информационен център и се казват Иван Николов, Димитър Треперски, писателят Радко Стоянчов, Александър Димитров... Чрез тях ще усетите, защо българският дух не се спомина и след цял век сърбизация на Западните покрайнини. Чисти и предани, но и сериозно образовани личности - това е вечната формула, с която българщината възкръсва.


На 23 май от 10 ч в църквата на Извор ще се чества българската азбука. Хор от София ще пее църковни и възрожденски песни, местни ученици ще рецитират стихове...

 

По в-к Труд

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот