26.03. - Годишнина от смъртта на Лудвиг ван Бетовен


Годишнина от смъртта на Лудвиг ван БетовенНа 26 март 1827 г. към 15.30 часа е починал великият Лудвиг ван Бетовен. Умира на петдесет и шест годишна по време на гръмотевична буря. Според, д-р Кристиян Райтер дългогодишното му страдание и смъртта са причинени от оловно натравяне.


Лудвиг ван Бетховен (16.12.1770 - 26.03.1827 г.) е немски класически композитор, възпитаник на виенската школа и играе важна роля за прехода между класицизма и романтизма. Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката, той вдъхновява множество композитори, музиканти и слушатели поколения наред.


Учил се от Йозеф Хайдн, Албрехтсбергер и Салиери, след идването си във Виена бързо се прочува кано концертиращ пианист-виртуоз. Но, Бетховен страда от прогресивна загуба на слуха и от остра форма на тинитус. Глухотата му пречи да общува, затова Бетховен или чете по устните на хората, или ги кара да пишат на хартия, но никога не отговаря на глас, защото не е искал другите да разберат, че слухът му е увреден.